Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Audiologisten ser det igen og igen: Kunder, der først opsøger Dansk HøreCenter efter flere år med symptomer på høretab.
Måske har det ikke føltes så vigtigt. Måske er det svært at erkende. Eller måske er de slet ikke klar over, at deres hørelse er svækket siger audiologist Thea Stange Smed fra Dansk HøreCenter.
- Høretab kommer tit snigende. De lyde, som du mister først, er ofte dem, som du ikke har så meget brug for. Det kan være emhætten, der suser, eller vaskemaskinen, der skvulper. Det er først, når det påvirker en i sociale sammenhænge, at det bliver generende, fortæller hun.
Men når først høretabet er mærkbart, er det vigtigt, at man ikke lader stå til. En nedsat hørelse kan være betydeligt mere alvorlig end et irritationsmoment. Her er tre grunde til at tage høretab alvorligt og få bestilt tid til et høretjek.
1: Ubehandlet høretab øger risikoen for ulykker
Flere amerikanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem høretab og ulykker, og konklusionen af deres forskning er den samme: Risikoen er forhøjet.
Selv med et mildt høretab er risikoen for faldulykker tre gange højere.
En undersøgelse af knap 10.000 medarbejdere på en aluminiumsfabrik viste, at et høretab øgede risikoen for at komme til skade på jobbet med 25 procent.
En anden undersøgelse viser, at mennesker med store hørenedsættelser har bedre balanceevne, når deres høreapparat er tændt, end når det er slukket.
Harvard-forskeren Neil Bhattacharyya giver sit bud på en årsag:
- En af høresansens primære funktioner er at være et advarselssystem for kroppen. Mennesker med høretab får måske sværere ved at høre advarselssignaler som lyden af en bil eller motorcykel, der nærmer sig, eller når nogen råber, at de skal dukke sig.
2: Høretab kan medføre depression
Både europæisk og amerikansk forskning har vist en markant øget risiko for depression hos mennesker med ubehandlet høretab i alle aldre.
De mange depressioner hos mennesker med høretab kan hænge sammen med social isolation og ensomhed, som øger risikoen for depression markant.
- Det er svært at følge med i samtaler, når man ikke kan høre, og nogle føler, at de helt mister deres personlighed. Det kan få dem til at trække sig socialt, fortæller audiologist Thea Stange Smed.
Den situation er der dog gode muligheder for at forbedre med et høreapparat, har hun erfaret.
- Når kunderne kommer tilbage for at få kontrolleret og indstillet høreapparaterne, fortæller nogle af dem, at de oplever, at de er blevet sig selv igen.
3: Risikoen for demens er stærkt forøget hos mennesker med høretab
En stor, dansk undersøgelse viste for to år siden, at mennesker med høretab har op til 90 procent større risiko for at udvikle demens. Samme resultat nåede forske
re fra Oxford Universitet sidste år. Årsagen er uklar, men Nationalt Videnscenter for Demens peger på, at hjernen risikerer at blive understimuleret, og at mennesker med høretab risikerer at være mere socialt tilbagetrukket.
- Ved at få afhjulpet sit høretab kan man undgå nogle af de problemer. Når man igen kan følge med i samtaler og får flere input fra omverdenen, får hjernen flere stimuli, og det bliver nemmere at være social og udadvendt, siger audiologist Thea Stange Smed.
Bonusinfo: Vidste du, at nogle sygdomme øger risikoen for høretab?
Et ubehandlet høretab kan føre til sygdomme, men det modsatte kan også ske: En række sygdomme øger risikoen for høretab.
Forskning viser en stærkt øget risiko for høretab hos diabetespatienter, og en del stressramte oplever pludselige høretab. Ved nogle former for kemoterapi og strålebehandling er høretab en kendt bivirkning. Desuden opstår nogle høretab i forbindelse med ulykker.
- Så hvis man er i risikogruppen, er der særlig grund til at være opmærksom, hvis man oplever symptomer på høretab. Vi kan ofte gøre meget for at forbedre hørelsen, så livskvaliteten bliver højere, siger Thea Stange Smed.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.