Annonce
København

10 år med fixerum: 'De er ikke en tryllestav, problemerne er her stadig'

Hos stofindtagelsesrummene får stofbrugerne rent udstyr til at indtage deres stoffer. De har også mulighed for at få lavet en analyse af stofindholdet inden indtagelse, fortæller Rasmus Koberg. Foto: Mynthe Villadsen
Langt de fleste fix foregår ikke længere på Vesterbros gader. Det er godt for alle, men stofindtagelsesrummene er ikke uden problemer og mangler penge.

For 10 år siden fik Vesterbro landets første fixerum, da det mobile fixerum Fixelancen kørte på gaden. Året efter var Rasmus Koberg med til at åbnede det første permanente stofindtagelsesrum Skyen i Istedgade.

Og han husker godt, hvordan situationen var dengang:

-  Hele Indre Vesterbro var sådan set ét stort stofindtagelsesrum. Når jeg cyklede på arbejde gennem Viktoriagade og Abel Cathrines Gade, kunne der sidde 30 mennesker og fixe stoffer på trapperne til opgangene, fortæller Rasmus Koberg.

Annonce

Han har i 19 år arbejdet hos Mændenes Hjem, der i dag driver Vesterbros to stofindtagelsesrum, Skyen og H17 ved Kødbyen, som Rasmus Koberg står for den daglige drift af. Modsat Fixelancen, som frivilligt stod bag, var Skyen, som åbnede 2. oktober 2012,  finansieret af offentlige midler.

Stofbrugerne stod i kø

Mens man byggede Skyen, blev der oprettet et midlertidigt stofindtagelsesrum ved café Dugnad. Her var der plads til ni mennesker ad gangen, der injicerede stoffer. Men ville stofbrugerne egentlig være interesseret i at indtage stoffer under overvågning? Det ville de. Første dag var der 130 stofindtag, hvilket var langt flere end forventet.

Der var altså både et behov og en interesse fra stofbrugerne, faktisk så stort, at der ofte var kø foran Skyen, og man blev nødt til at indføre et køsystem. Senere åbnede det større stofindtagelsesrum H17, og ifølge Rasmus Koberg betyder det, at omring 90 procent af stofindtagene på Vesterbro foregår i et af de to stofindtagelsesrum.

Det er jo ikke fordi problemerne på Vesterbro er forsvundet. Stofindtagelsesrummene er ikke en tryllestav, der tryller alle problemerne væk. Problemerne er her stadig, men de er måske ikke lige så synlige for beboerne på Vesterbro

Rasmus Koberg

Men det betyder ikke, at der ikke stadig er problemer på stofscenen. I øjeblikket er der problemer med, at stofbrugerne indimellem møder en lukket dør i Skyen.

- Skyen ligger i øjeblikket på en byggeplads, og nogle gange er der så meget larm, at vi ikke kan være det. Så Skyen er ikke så stabil i øjeblikket, erkender Rasmus Koberg, og tilføjer at de også oplever markant færre brugere i Skyen, efter Mændenes Hjem er flyttet.

Annonce

Problemerne er her stadig

Stofindtagelsesrummene er hårde arbejdspladser, og det har i perioder været svært at skaffe sundhedsfagligt personale nok til at bemande rummene døgnet rundt. Og samme med økonomiske udfordringer har det i nogle tilfælde medført, at der har manglet personale til at dække enkelte vagter, hvor rummene så har måtte holde lukket, og stofbrugerne har været forvist til at fixe på gaden igen.

I dag er personalesituationen ifølge Rasmus Koberg stabil, da man nu ansætter personale med flere forskellige fagligheder som eksempelvis social- og sundhedsassistenter og reddere, og ikke kun sygeplejersker som tidligere.

Vesterbro er et stofmiljø, der har ligget her siden 70’erne, og i de første mange år var det heroin, der fyldte meget. I dag er der dagligt cirka 800 stofindtag i stofindtagelsesrummene, og omkring 70 procent af de stoffer, der bliver taget, er kokain. Men stofbrugerne er stadig de samme, og det et antallet af dem også, fortæller Rasmus Koberg.

- Det er jo ikke fordi problemerne på Vesterbro er forsvundet. Stofindtagelsesrummene er ikke en tryllestav, der tryller alle problemerne væk. Problemerne er her stadig, men de er måske ikke lige så synlige for beboerne på Vesterbro.

- Stofbrugerne skal uden tvivl have det bedste tilbud døgnet rundt. Men for at det skal kunne lade sig gøre, skal pengene følge med, siger Rasmus Koberg.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce