Annonce
Historie

100 år i år: Eksperimenterende boliger går i arv

Studiebyen, K.A.B., Gentofte Kommune, tæt på Østerbro
Der blev holdt stiftende generalforsamling for Studiebyen - lige nord for Østerbro - i 1921. Boligerne bliver inden for de familier, som nu en gang er flyttet ind.

Denne gang har vi bevæget os helt op i det nordlige Østerbro, til grænsen mod Gentofte, faktisk lige nøjagtigt om på den anden side i området. Her ligger et spændende byggeri i form af en samling boliger, som kaldes 'Studiebyen'.

I næsten 100 år har husene ligget dér – godt gemt af vejen bag den lille park, som officielt hedder Søholm Lund, men af beboerne i Studiebyen kaldes “Lundeskoven” eller blot “Skoven”.

Studiebyen er et boligselskab bestående af rækkehuse samt enkelt- og dobbelthuse i alt 104 boliger, som ligger fordelt på Rygårds Allé og sidevejene Sømarksvej og Lundeskovsvej med Lundekrogen og Skovlæet.

Annonce

På initiativ af direktør F.C. Boldsen fra Københavns Almindelige Boligselskab (KAB) og Gentofte Kommune, som solgte Søholms jorde øst for Lyngbyvej/Bernstorffsvej til den selvejende boligforening, kunne Studiebyen holde stiftende generalforsamling 25. april 1921.

Eksperimenterende byggeri

Direktør Boldsen havde længe arbejdet med tanken om at opføre havebyer efter engelsk mønster, hvor man efter endt arbejde kunne komme ud i grønne omgivelser. Derudover havde han også fået den idé, at der på dette sted kunne gennemføres eksperimenter med at afprøve forskellige boligtyper og byggematerialer.


Boligerne er forbeholdt dem som bor der, samt deres børn, børnebørn og oldebørn, men ikke for eksempel fætre og nevøer.


Herved kunne der indvindes erfaringer, som kunne være til nytte ved planlægning af fremtidig tæt, lavt boligbyggeri. Det var KAB’s ide at skabe et “Leksikon vedrørende lavt tæt byggeri”, som fagfolk kunne bruge som opslagsværk.

Man udvalgte 23 forskellige arkitekter med KAB’s egen arkitekt Peter Nielsen som koordinator. Han sørgede for, at det ofte var samme arkitekt, som opførte huse, enten ved siden af hinanden eller over for hinanden som for eksempel ved alle dobbelthuse. Hver af de 23 arkitekter nedfældede deres tanker vedrørende udformningen af husene til Studiebyen.

Boligerne blev opført i perioden 1922-24, og ligger fortsat som en lille by i byen, der er et minde om de forsøg man gjorde på den tid omkring anvendelse af byggematerialer og metoder.

Annonce

Inden for familien

Studiebyens indgangsport ligger for enden af Sømarksvej ind til Rygaards Alle og har sit forbillede i renæssancens fæstningsporte, men anvendes dog udelukkende til beboelse. Desværre for dem som kunne drømme om at bo der, er boligforeningen etableret som en parlamentarisk boligforening, en model KAB anvendte på et lille antal bebyggelser i starten af 1900-tallet.

Det betyder at boligerne er forbeholdt dem som bor der, samt deres børn, børnebørn og oldebørn, men ikke for eksempel fætre og nevøer, andre har ikke mulighed for at komme på venteliste eller leje en bolig der.

Det betyder at alle kender hinanden, og mange er vokset op sammen og har leget sammen som børn. Området er absolut et besøg værd til en lille udflugt, som det ligger her lige udenfor Københavns grænse mod Gentoftes, men bygget af Københavns Almindelige Boligselskab.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce