Annonce
#72timer

Afvisning af kontant betaling: En stopklods for hjemløse og en overtrædelse af betalingsloven

Hus Forbi-sælger Samuel, her fotograferet i Hus Forbis hovedkvarter, håndterer selv dagligt kontanter, men har ikke været smittet med covid-19. Foto: Hanne Bjørton
Hjemløses rede penge afvises mange steder som betalingsmiddel. Men det kan være et brud på betalingsloven, og Hus Forbi-sælger Samuel har en opsang til virksomheder, der ikke overholder det.

Da Annbritt Pedersen var frivilligt hjemløs i tre døgn på Vesterbro i vores projekt #72timer, blev hun nægtet adgang til toiletterne på Hovedbanegården. Brugen af toiletter kostede fem kroner, og Annbritt havde en femmer i hånden, men blev afvist, fordi man kun tog imod betaling med kort.

- Så jeg var lidt på spanden. Men der kom en rigtig sød mand og sagde: Ved du hvad, jeg betaler de fem kroner, fortalte Annbritt på en af sine livevideoer på VesterbroLIV.

Samtidig var Tue Thastum frivilligt hjemløs på Nørrebro, hvor han fik til opgave at finde et sted at tage bad, mens fitnesscentre og svømmehaller stadig holdt lukket.

Annonce

Han solgte hjemløseaviser sammen med Hus Forbi-sælger Samuel, og Samuel fik den ide, at Tue kunne købe en overnatning på et hostel til 150 kroner - uden at overnatte - fordi der følger et bad med.

Tue havde pengene i kongens mønt, men heller ikke her kunne han få lov at betale kontant, så Samuel reddede ham.

- Jeg har et betalingskort, så jeg vælger at betale for Tue, og det er også realistisk blandt hjemløse - man hjælper hinanden, fortæller Samuel.

Smitter kontanter?

Hjemløse har ikke altid en redningsmand i baghånden, og derfor agiterer Samuel gerne for at overtale butiks- og erhvervsliv til at tage imod kontant betaling. Blandt andet fordi et nej ikke kun rammer hjemløse borgere.

- Jeg kom ind hos Kødstadens Burgerjoint i Århus, som var blevet kåret for Danmarks bedste burger. De tog kun imod almindeligt dankort eller mobilepay. Jeg sagde til dem, at det var synd for de socialt udsatte, men at de også udelukkede samtlige udenlandske turister og udlandsdanskere fra at smage Danmarks bedste burger. Og dér nåede jeg ind til hjertet af dem, fortæller Samuel.


Kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.

Forbrugerombudsmanden


Han har også oplevet, at restauranter afviser at tage imod kontanter på grund af smittefaren i disse coronatider.

- Ved du hvad, jeg står hver dag og tager imod folks kontanter, når jeg sælger Hus Forbi. Og jeg har 56 gange taget en negativ pcr-test. Jeg er nødt til at blive testet hele tiden, og der har altså ikke været noget, siger Samuel.

forbrugerombudsmanden.dk kan man læse om reglerne for kontant betaling (paragraf 81 i Betalingsloven. Her står blandt andet, at:

- Kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.

Dog er der undtagelser, blandt andet ved selvbetjeningsløsninger.

Forbrugerombudsmanden har også indskærpet på sin hjemmeside, at kontantreglen ikke er suspenderet under coronakrisen.

Foreningen Hus Forbi har stillet et borgerforslag for at lette hjemløses problemer med overhovedet at få adgang til egne penge. Læs om det på borgerforslag.dk.

Derfor #72 timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning sætter vi konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt ni læsere ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facebooksider. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Undervejs kan du som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed får selvfølgelig navn i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Spøgelseshistorier fra Fyrtårnet: Røgalarmen gik i gang hele tiden

Byliv

Ikonisk kunstværks overlevelse lider et knæk: Uden det mister området en vigtig del af sin historie

KLUMME

Mai & Rådhuset: Hvis du vil have en ven i politik, bør du købe en hund

Byliv

Grim ulykke og katastrofal skolegang fik Jakob til at miste alt håb: I dag er han en, andre ser op til

Alarm 112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm 112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Byliv

Har du en ide, der kan støtte byens erhvervsliv til jul? Så kan du nu søge julepuljen

112

Pas på! Samme tricktyv på spil - flere bestjålet midt i arbejdstiden

112

Forsvundet i to uger: Nu er tre mænd anholdt for kidnapning, afpresning og grov vold

Byliv

Maria og Anders vil køre Europa tyndt i Brede Berta: Vi skal væk fra hverdagen og sætte det hele på pause

Annonce