Annonce
Byliv

Ahmet mistede sin mor og startede projekt for hende: Nu hjælper han unge væk fra gaden i Folehaven

Ahmet Eminovski i midten er stifter af og direktør og træner i BK Folehaven. Til venstre klubbens webmaster 'Frankie' og til højre ungdomsformand Jonathan 'Jonas' Richter. Her viser de seniorholdets kamptrøjer. Foto: Hanne Bjørton
Han opgav alt, da hans mor blev ramt af alvorlig kræft. Men før hun døde, opfordrede hun 24-årige Ahmet Eminovski til at skabe en fodboldklub i Folehaven. Nu har han gjort det med andre frivilliges hjælp.

Fodbold har altid været en del af 24-årige Ahmet Eminovskis liv. Han er opvokset i Folehaven, og nu fører han sammen med andre frivillige en stor drøm ud i livet. For tre måneder siden var der stiftende generalforsamling for Boldklubben Folehaven med Ahmet som direktør og formand.

- Jeg er også træner for seniorholdet, og det har første prioritet lige nu. Senere opretter vi ungdomshold og måske også et hold for pensionister. Vi er Valbys billigste fodboldklub, for jeg kender mange folk i kvarteret, der ikke har nok penge til at sende deres børn til fodbold, fortæller Ahmet.

Faktisk var det hans mors ide, at han skulle starte klub i Folehaven. Men lad os først gå syv år tilbage i tiden, da Ahmet blev træner for klubben BK Frems U16-hold.

Annonce

Så skete der noget, der vendte op og ned på Ahmets liv.

- Min mor blev syg af kræft, så jeg sagde op, fordi jeg ikke kunne klare smerten. Jeg gik ned med stress og angst, gav slip på det hele og var hjemme hver dag eller tog ud til mine venner for at hænge ud på gaden, fortæller han.

Efter nogle hårde år blev hans mor rask og opfordrede sin søn til igen at blive træner. Ahmet lod sig ikke overtale, men hans mor havde sat nogle tanker i gang.

- Vi havde ikke en skid at lave på gaden, så tænkte jeg: Hvorfor ikke spille en fodboldkamp mod andre byer. Og så sagde alle drengene: Vi er på, Ahmet, find en modstander til os, fortæller han.

Han skrev til sin fætter i Brøndby, og drengene fra Folehaven spillede og vandt et par kampe over dem med Ahmet som træner. Kort tid efter fortalte han sin mor, at han ville være træner igen.

Slog ham ud af kurs

Han samlede folk sammen, og efter nogle kampe mod hold fra andre bydele, blev Folehaven-drengene andethold for Boldklubben Pioneren, Ahmets barndomsklub.

Efter blot én kamp blev Ahmet hvervet som Serie 3-træner for Vesterbro-klubben SSB.

- Min mor kom med en ide: Åbn din egen klub. Du kan godt, jeg tror på dig som både formand og træner, sagde hun til mig.

Men syv måneder efter blev Ahmets mor igen syg af kræft.

- Jeg fik stress og angst igen og sagde op. Min mor blev indlagt, og hun sagde igen: Min søn, hvorfor laver du ikke din egen klub for at hjælpe de unge væk af gaden, fortæller Ahmet.

Midt i det hele ringede FCK og spurgte, om han ville være træner for deres U14-hold, men han sagde nej tak, fordi han kun havde fokus på sin mors sygdom.

11. juni 2021 døde hun, og det slog Ahmet helt ud af kurs. Han blev bare hjemme og tabte sig voldsomt.

Annonce

Til minde om min mor

- Så en dag skulle jeg tænde min MacBook, og så kom der tilfældigt en gammel fil op som hed Boldklubben Folehaven. Min mor har opdraget mig, så jeg kan leve uden hende i verden og komme på benene igen. Så jeg valgte at lave klubben til minde om min mor, fordi det var hendes ide, og fordi hun og min familie har boet i Folehaven i 43 år, fortæller Ahmet.

Han har store ambitioner for sit seniorhold, som til august starter i Serie 4.

- Min drøm er at rykke seniortruppen helt op til Danmarksserien. Målsætningen er at komme i Serie 2 i 2025. Jeg er en hård træner, og hvis de ikke er dygtige nok, får de at vide, at det ikke er hyggebold, vi spiller, fortæller han.

Han har også skaffet kamptøj, delvist sponseret af OK.

- OK støtter alle fodboldhold i Danmark. Det var flovt for mit hold, at vi spillede uden at have kampsæt. Så jeg sørgede for at skaffe det.

Vi vil have noget mere fællesskab. Her bor både muslimer, kristne og folk, der ikke tror på noget – det er jo lige meget, vi er jo mennesker

Ahmet Eminovski

Men klubben skal mere end bare træne og spille.

- Vi skal have et julearrangement, hvor vi samler penge og gaver ind til familier i Danmark, der ikke har råd til at holde jul for deres børn. Der kommer også et Eid-arrangement, hvor vi samler tøj og mad til fattige lande, der ikke har nogen penge. Og et cancerarrangement for at samle ind til familier ramt af cancer, siger Ahmet.

Klubben ønsker sig også sine egne fodboldbaner i Folehaven.

- Hvor naboen kan komme og se seniorholdet spille, og hvor vi har madsalg, chips og sodavand. Vi vil have noget mere fællesskab. Her bor både muslimer, kristne og folk, der ikke tror på noget – det er jo lige meget, vi er jo mennesker, siger Ahmet.

Annonce

Mange bakker op

Der er brug for mange frivillige i klubben. Blandt andet har Ahmet truffet aftale med en mentaltræner til sine spillere. Klubben har sin egen webmaster, 'Frankie', og to ungdomsformænd.

Den ene er Ahmets vens lillebror, Zinddin Malik. Den anden er Jonathan 'Jonas' Richter, der er tidligere professionel i FC Nordsjælland, og som mange husker som fodboldspilleren, der blev ramt af et lyn på fodboldbanen i 2009 og lå flere dage i kunstigt koma.

24-årige Ahmet Eminovski er opvokset i Folehaven, og hans familie har boet her gennem 43 år. Foto: Hanne Bjørton

Men Ahmet har også opbakning fra andre gode mennesker i Folehaven.

- Jeg vil gerne sige tak til Villy Sørensen (bestyrelsesformand for 3B Afdeling Folehaven, red.)  og Maria Elborg, min gamle pædagog. Det er nogle af dem, der har troet på mig og har været med til at bakke op. Nu har jeg bevist hvad jeg skulle, nu skal resultaterne bevise resten, siger Ahmet.

Annonce

Folehavens familie

Faktisk stammer navnet BK Folehaven fra engang, hvor Ahmet som dreng skulle deltage i den indendørs fodboldturnering, Nørrebro Hallen Cup.

- Så tog jeg og min far over for at tilmelde mig og mine venner. Så blev jeg spurgt: Hvad skal dit hold hedde. Og det havde jeg ikke tænkt over, så jeg sagde: BKF som står for Boldklubben Folehaven, fortæller Ahmet.

Men navnet faldt ikke i god jord hos hans venner.

- De blev sure og flove over, at vi skulle hedde det foran alle fra Nørrebro. Dengang handlede det om at spille smart, og de andre hed 'Soldiers' og gangsternavne. Men nu er det en realitet. Dem der har mobbet mig dengang med navnet vil sige: Hvad faen, så gjorde du det alligevel. Folehaven er jo ligesom en familie. Mine barndomsvenner, min familie, min historie er her – ved du hvad, så hedder den bare BK Folehaven, siger Ahmet.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce