Annonce
Klumme

En græsk-romersk genfødsel i Carlsberg

AIRE Ancient Baths. Foto: Githa Schultz

Troede ikke, at velværehimlen for krop og sjæl igen skulle åbenbare sig som for tyve år siden, da jeg første gang mødte velværekongen Ole Henriksen fra Nibe i Los Angeles og fik en oplevelse i hans verdensberømte 'Escape to Tranquility' koncept i Hollywood.

Men det skete alligevel for nylig i AIRE Ancient Baths og af alle steder i verden beliggende på Vesterbro.

Indgangen til AIRE er diskret hengemt på Ny Carlsberg Vej 101 i Dipylonporten, der førhen fungerede som indgangsportal til Ny Carlsberg Bryggeri. Nu med dufte af liflige æteriske olier fra den ligeså diskrete døråbning til AIRE.

Annonce

Morten Storm hedder ildsjælen, som snart for otte år siden søgte om tilladelser hos Carlsberg og diverse styrelser til at restaurere de historiske bygninger i Ny Carlsberg Bryggeriet fra 1881 og skabe AIRE Ancient Baths efter antikkens græsk-romerske bade. Der hvor Carlsberg opbevarede tonsvis af malt, der var nødvendig for at fremstille den legendariske Carlsberg-øl, dengang det gamle bryggeri var i drift.

De spanske grundlæggere af AIRE i Sevilla har allerede slået sig ned i flere storbyer som Barcelona, New York og Rio/Chicago. Eller London i en historisk bygning, hvor forfatteren og journalisten James Matthew Barrie boede, mens han opfandt eventyrfiguren Peter Pan.

Jeg bliver faktisk helt rørt ved tanken om, at min gamle bydel har fået så fint et bad.

Githa Schultz

Og AIRE grundlæggerne har på samme måde som i Carlsberg-bygningerne og alle steder, hvor de eksisterer, transformeret det til koncept AIRE med respekt for bygningers historie, arkitektur og ånd. AIRE Ancient Baths åbnede første gang for publikum i Carlsberg Byen i august 2020.

Aldrig har temperaturforskelle i vand været så lette at bevæge sig rundt i. Fra Caldarium (40 grader) direkte ned i stiv kulding (Frigidarium) på seks grader eller Flotarium med saltindhold ligeså højt som i Det Døde Hav.

Tid forsvinder og rum går op i ren nydelse i AIRE, hvor man taler lavt og bevæger sig langsomt rundt. Og hvor de mørke, rå, finpudsede kældermursten og bade er oplyst i dæmpet belysning og stearinlys med strømme af New Age musik. Med tilvalgsmuligheder undervejs som massage, lidt chokolade, bobler eller ganske enkelt en slags genfødsel i øl.

Af alle drikke, jeg hader mest, tager øl medaljen. Spyttede det ud som 4-årig efter at være lokket af min farmor under dække af saftevand.

Men det terapeutiske Carlsberg-ølbad hos AIRE er noget ganske andet med mineraler og stoffer fra Brygger Jacobsens verdens berømte malt- og gær opfindelse, der giver huden fornyet glans og glød. Serveret med en lækker anretning og tre forskellige Carlsberg-øl, jeg for første gang siden den farmor-oplevelse smager på med velbehag. Vin-bad er også en mulighed hos AIRE.

Jeg må lige i koldstenskorridoren igen (Pediluvium) en forsigtig gåtur til anklerne i iskoldt oplyst vand henover smukke, hvide sten, mens jeg kigger op mod udmundinger af fortidens siloer, der lukkede kornet ud i de kar, hvor malten førhen spirede, og som nu er vidunderlige livsforlængende bade.

Jeg bliver faktisk helt rørt ved tanken om, at min gamle bydel har fået så fint et bad. Hvor jeg ellers voksede op med arbejderbad i Lyrskovgade og gik i lørdagsdampbad med min mor.

Vesterbro, som har undergået transformering fra slemt bolig-ry og fordærv til dyre lejligheder, kreativt hipsteri, snobbede smartness attituder til tider, man ikke rigtigt gider som old school barn af Vesterbro. Hvor fine Carlsberg også var hermetisk lukket i et stort ukendt landskab i barndommen, bortset fra en gæste-rundvisning i et lille tog toppet med en gratis sodavand til børnene.

Og nu ligger jeg i vanddvale i Tepidarium efter badet med de tusinde dyser (Balneum) og aroma-og detox dampbadet (Laconicum) og øl-badet ikke mindst!

Fuldstændig afslappet og lykkelig i vandet sender jeg en tanke til Carl Jacobsen, bygherren til arkitekten Wilhelm Dahlerups bygningsperle, der er så veludført og gennemtænkt i nyskabelsen 2020. Med et glas bobler nu på femte time i AIRE og synes, det er unikt at opleve badetemplet her, udover at jeg for første gang i nyere bygge-og omvæltningstid med stolthed kan sige:

AIRE Ancient Baths ligger i min bydel, Vesterbro.

Githa Schultz

Githa Schultz er født og opvokset på det Vesterbro, hun stadig er en del af. Med egne ord har hun været her lige så længe som Sonja fra Saxogade - og hun bor her endnu. Hendes klummer handler om livet set med Vesterbro-øjne, men med tanke på den verden, vi lever i. Selv siger hun, at hun holder af det lidt pinlige, det skæve og det kantede. Med et bankende Vesterbro-hjerte skriver hun om det alvorlige, men også det humoristiske og selvironiske.

Klummeskribent Githa Schultz. Foto: René Mølskov
Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

KV21

Sådan stemte Vesterbro: Enhedslisten buldrer frem

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

byens bedste liv

Vidste du det? Kæmpe juletræ med lys og pynt hænges på hovedet

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Juletid

Juletræssalget på Halmtorvet sikrer jobs til byens udsatte: - Det er hyggeligt og gør hverdagen nemmere

Krim

Stor aktion mod vandpibecaféer: Nu er den gal igen

DEBAT

Replik til debatindlæg om nyt bibliotek på Vesterbro: Hvad med dagligdagen på bibliotekerne?

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Annonce