Annonce
Samfund

Aphinya kom til Jagtvej 69 som 11-årig og hjemløs: Nu giver hun sexarbejdere bedre vilkår

Aphinya Jaturpariskuls blev spået en fremtid på Istedgade af børnehjemmets pædagog. Hun er havnet på idtedgade, men af helt andre årsager. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Nørrebro var med Jagtvej 69 et helle for den 11-årige. Miljøet lærte hende de grundlæggende værdier, som har fået hende til tops på Istedgade.

Aphinya Jaturpariskul sidder på den café, som ligger overfor institution på Baldersgade, hvor hendes førstefødte går i børnehave. Ved hendes side står en barnevogn med endnu et barn. I dag er hun mor i den bydel, hun elsker højt - et Nørrebro som tog hende til sig som hjemløs 11-årig.

Aphinya Jaturpariskul migrerede til Danmark fra Thailand med sin mor som 5-årig. Da de kom til Danmark, var det med en fælles drøm om et bedre liv. Men tingene i den lille familie blev ikke som ønsket. Aphinya Jaturpariskuls barndom var præget af omsorgssvigt,  fysisk- og psykisk vold. Fordomme og hån blev også en del af den unge piges opvækst.

Folk forstår ikke, hvad det gør ved et barn at blive degraderet, hånet og grint af ud fra den præmis.

Aphinya Jaturparis

- Folk lavede ofte grin med vores familie og kaldte min mor for 'købe-kone'. Der var helt urimeligt mange fordomme, fordi hun var taget til Danmark for at finde en mand, som kunne forsørge os. Folk forstår ikke, hvad det gør ved et barn at blive degraderet, hånet og grint af ud fra den præmis, fortæller Aphinya Jaturpariskul.

Annonce

Værdier fra Ungdomshuset

Som 11-årig stak Aphinya Jaturpariskul af fra hjemmet i Tølløse. Hun søgte mod Nørrebro, som siden dengang har været hendes 'helle'.

Jagtvej 69 blev det sted, som skulle vise hende, hvad solidaritet og fællesskab er - værdier som har ført hende dertil, hvor hun er i dag.

- Da jeg som en bange 11-årig faldt i søvn i BZ-kollektivet Bumzen, som ligger længere nede af gaden, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle få det her liv i dag.  I fler år røg jeg ud og ind af forskellige børnehjem - og ingen troede på, at jeg kunne blive til noget, det var et gennemgående tema, fortæller Aphinya Jaturpariskul.

På et af opholdsstederne hvor den unge pige boede, fik hun klar besked af en pædagog, som mente, at hun ikke duede til noget og helt sikkert ville ende på Istedgade. Det gjorde hun, men på ingen måde, som det var blevet spået af pædagogen.

Annonce

Vejen til Istedgade

Aphinya Jaturpariskuls egne oplevelser som thailandsk kvinde i Danmark har ført til, at hun er aktiv i kampen mod racisme, diskrimination og fordomme mod minoritetskvinder i Danmark. Særligt på sociale medier deler hun sine holdninger om migration, fattigdom og familiesammenføring.

Nørrebro tog den thailandske 11-årige pige Aphinya Jaturpariskuls til sig. Jagtbej 69 og BZ kollektivet Bumzen blev hendes redning. Foto: Rebecca Veinø Johansen

I 2017 blev Aphinya Jaturpariskulen del af organisationen “The Red Van” som holder til på Istedgade. En ombygget varevogn, hvor sexarbejdere kan sælge seksuelle ydelser under tryggere og værdigere forhold end gaden kan tilbyde.

Organisationen var lige ved at lukke i 2018, men sammen med en lille flok frivillige fik Aphinya Jaturpariskulen mulighed for at køre det videre.

Det er også for det arbejde, hun er nomineret til Plan Børnefondens Pigepris 2021. Hun kæmper hver da for at fremme pigers ligestilling. Du kan læse mere om prisen og stemme på de nominerede på: planbornefonden.dk/pigeprisen

Prisen uddeles den 9. oktober.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Kunstudstilling i Amager centret: `Way out of function`

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

København

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Annonce