Annonce
Bolig og livsstil

Ayurveda-coach Maria Juhl: Er vrede virkelig forbudt at føle?

Foto: Nordic Centre of Ayurveda
Vrede har power og energi i sig, som løfter os fra en tungere følelsesmæssig tilstand.

Du har været trist, ked af det eller måske ligefrem depressiv i en periode, og pludselig bliver du vred.

Typisk vil din vrede rettes udad og ofte mod din kæreste, dit barn eller andre helt tæt på dig. Du er ikke stolt af at indrømme det, men faktisk giver denne vrede dig forløsning og lettelse. Kan du genkende det?

Maria Juhl

Maria Juhl har været passioneret omkring Ayurveda siden 2001, hvor denne livsstil ændrede hendes liv fra depressiv universitetsstuderende mod mere livsglæde og sundhed. Ayurveda er en gammel sundhedsvidenskab, der tager udgangspunkt i mennesket som en integreret del af naturen. Når vi lever i overensstemmelse med naturens rytmer og vores egen indre natur, så kommer vi i en balance, som giver modstandsdygtighed over for livets udfordringer og sikrer et optimalt fundament for sundhed hele livet. Maria har siden 2006 haft sit eget firma, der underviser og coacher private og virksomheder til et meningsfuldt liv i balance. Maria er uddannet på Chopra Center University i Californien, har udgivet to bøger og var i 2020 medstifter af Nordic Academy of Ayurveda, der tilbyder Ayurveda-uddannelse i Danmark. Åbnede i efteråret 2020 AYA House, der er landets første ayurvediske sundhedshus nær Fredensborg.

Læs mere på:

www.nordicayurveda.com

Ofte skammer vi (kvinder) os over at føle vrede, især hvis den er rettet mod nogen, vi elsker. Hvis vi er af pleaser-typen (dem, der gerne vil passe ind og sikre sig, at alle andre er glade), så føles det forbudt at vise denne side. Men faktum er, at følelsen vrede har power og energi i sig, som løfter os fra en tungere følelsesmæssig tilstand som ked-af-det-hed, tristhed, sorg eller depression.

Annonce

Når vi er triste, bliver vi apatiske, og selvom det ofte er nemmere for vores omgivelser at være omkring os i denne tilstand, så vil det blot grave vores sorte hul dybere, hvis vi bliver hængende her og undertrykker vores følelser. At lade vreden komme til orde vil være en vej mod healing.

Men selvfølgelig skal vi ikke blive hængende i vrede og bebrejde andre det, vi synes, er svært. Hvis vi tillader os selv at blive vrede og tør udtrykke denne følelses over for vores tætte relationer (vel vidende at det ikke er deres skyld), så vil accepten bringe os videre op ad følelsernes stige til måske blot let irritation og dernæst til håb og tillid til, at lysere tider er på vej. Og fra håbet og tilliden er der ikke langt til livsglæde, begejstring og entusiasme igen.

Accept

Når vi udtrykker vores følelser, kommer vi for det meste forbavsende hurtigt videre. Tricket hedder accept. Accept af den, vi er, vores følelser og det faktum, at vi er hele mennesker, der rummer hele spektret af følelser og farver på paletten. Og heldigvis for det.

Foruden at være hele så er vi mennesker også forskellige, så der vil være nogle af de tungere følelser, du kender bedre end andre. Lidt groft sagt findes der tre forskellige følelsesmæssige reaktioner, som vi kan ty til, når vi føler os pressede eller kede af det.

De tre typer

Type 1. Du bliver bange, nervøs eller ængstelig. Du bliver nemmere end andre bragt ud af fatning og har let til tårer. I en presset situation kredser dine bevidste eller ubevidste tanker omkring spørgsmålene: Hvorfor sker dette? Hvad har jeg gjort galt?

Type 2. Du bliver irriteret, vred eller fordømmende. Når noget ikke går din vej, så kigger du efter fejlene hos andre og i det ydre. Dine dominerende bevidste eller ubevidste tanker går i retning af: Hvem er skyld i dette? Hvordan kan vi få ”fejlen” fikset?

Type 3. Du trækker dig, bliver apatisk og/eller depressiv. Du har det med at holde på dine følelser, tanker og meninger. Langt hen ad vejen er du mere mentalt robust og undgår ofte konflikt, men du har det med at sidde fast i de ubevidste eller bevidste tanker: Det var bedre før i tiden! Bare dette ikke var sket.

Der findes redskaber, vi kan ty til, når vi har brug for at løfte os selv op af følelsernes stige fra tunge følelser til de glade og lette, som vi dybest set længes efter.

Ifølge verdens ældste sundhedssystem, ayurveda, kan vi først optimere vores helbred, når vi finder følelsesmæssig balance. Ved at forstå din egen krop-sind-konstitution (ayurveda-type), kan du få indsigt i dine egne typiske reaktionsmønstre, og hvordan du finder balancen igen. For ifølge ayurveda handler sundhed ikke kun om ydre faktorer såsom kost og motion, men i lige så høj grad om dit indre klima.

Annonce
Advarsel

Hundeejer fandt ben med hvidt pulver i boligområde: - Pas på jeres hunde

Det sker

Rookie Runners: Løb og fællesskab på Nørrebro med plads til alle

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bolig og livsstil

Henrik drømte om at gøre Lego til sin levevej: Nu bliver hans modeller solgt i hele verden

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Bolig og livsstil

Broderi, bajer og bandeord: -Jeg vil hellere have klippet fingrene af end at brodere missekatte i en robåd

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Annonce