Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Genbrug af stjernearkitektens flotte træbarakker

Foto: Nikolaj Bøgh

Frederiksberg Hospitals grund rummer mange spændende historier og bevaringsværdige gamle bygninger. En helt særlig historie finder man i de to gråmalede træbarakker, som er placeret i grundens sydvestlige hjørne af hospitalet tæt ved rundkørslen ved Nyelandsvej.

De blev oprindeligt opført til Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstillingen i Kjøbenhavn, som fandt sted i 1888 i det område, hvor man senere opførte Københavns Rådhus og anlagde Rådhuspladsen.

Initiativtager var Philip Schou, direktør for Den Kongelige Porcelænsfabrik og formand for Industriforeningen, og komitéen bag udstillingen omfattede hele 29 organisationer.

Annonce

De blev opstillet på hospitalsgrunden i 1901 og indrettet til en midlertidig afdeling for patienter med skarlagensfeber som en del af en særlig aftale mellem Københavns Amts Sygehus, der allerede lå i området, og Frederiksberg Hospital, som endnu ikke var flyttet hertil.

Nikolaj Bøgh

 Udstillingen var en enorm begivenhed i København, som i løbet af sommeren 1888 tiltrak ikke mindre end 1,3 millioner gæster. Det, de kunne opleve i de mange midlertidige bygninger i området, der var opført til lejligheden, var 6000 fabrikanter, der viste deres kunnen inden for alskens områder, og som navnlig fokuserede på alle de nye fremskridt inden for tidens teknologi- og industriprodukter. 

Man kunne prøve at telefonere og opleve elektrisk lys, som var helt nyt og moderne. Der var dampmaskiner, et helt mejeri i funktion, ballonopstigninger og en tungdykkerdemonstration.

Den store træhovedbygning rummede især dansk kunstindustri, som landet var stolt af, herunder ikke mindst kongeligt porcelæn.

I de mange andre bygninger kunne man også stifte bekendtskab med alt fra tændstikker over konserves til øl, korsetter, klaverer og hestevogne. Mange andre lande havde også pavilloner på udstillingen, blandt andet var der en meget imponerende russisk pavillon.

Da udstillingen lukkede, blev alle bygningerne taget ned, men en del af dem blev helt eller delvist genanvendt i andre sammenhænge. De to træbarakker var ligesom blandt andet udstillingens centralbygning tegnet af ingen ringere end arkitekten Martin Nyrop, som senere stod bag Københavns Rådhus. 

De blev opstillet på hospitalsgrunden i 1901 og indrettet til en midlertidig afdeling for patienter med skarlagensfeber som en del af en særlig aftale mellem Københavns Amts Sygehus, der allerede lå i området, og Frederiksberg Hospital, som endnu ikke var flyttet hertil. De blev sidenhen en del af hospitalets særlige epidemiafdeling, som lå lidt afsondret i denne del af hospitalsgrunden.

Den sydligste barak (på billedet) er langt den mest velbevarede med mange elegante træudskæringer og de særlige ovenlysvinduer. Den fremstår helt, som da den blev genopført her i 1901.

Efter epidemihospitalets nedlæggelse indrettede kommunen daginstitution Nyelandsgården i barakkerne, som i den forbindelse fik tilføjet nogle forbindelsesbygninger. Daginstitutionen er nu nedlagt som følge af faldende børnetal, og i stedet anvender Frederiksberg Kommune i øjeblikket bygningerne som midlertidige klasseværelser i forbindelse med skolerenoveringer, for tiden til elever fra Ny Hollænderskolen.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Alarm 112

Indehaver af bagelbutik i livsfare efter skyderi på Frederiksberg

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Otilie's inviterer indenfor

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Annonce