Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Hård disciplin på det gamle børnehjem – Frederiksberg Friskoles bygning på Dronningensvej 3

Børnehjemmet Godthåb. Foto: Nikolaj Bøgh

På Dronningensvej 3 finder vi i dag Frederiksberg Friskoles hovedbygning, men oprindeligt er bygningen opført som den første bygning til Børnehjemmet Godthåb.

Det blev stiftet som selvejende institution 19. november 1876 i en tid, hvor mange sociale formål blev løst på privat initiativ - og oftest på kristeligt, filantropisk grundlag.

Grundlæggerne af børnehjemmet ønskede da også netop at oprette en tryg og hjemlig ramme for forældreløse drenge eller drenge, som af den ene eller den anden årsag ikke kunne bo sammen med deres forældre.

Annonce

At der var et stort behov for det ses af, at huset ved siden af, Dronningensvej 1, allerede i 1882 også blev taget i brug af børnehjemmet, og den oprindelige bygning kaldtes nu for "1. hjem", mens nabohuset kaldtes for "2. hjem".

Behovet for denne type af sociale institutioner blev gradvist afløst af offentlige servicetilbud, og i 1959 nedlagdes "2. hjem", hvorved "1. hjem" blev omdannet til "1.-2. hjem".

Nikolaj Bøgh

I 1884 etableredes en tilhørende skole, Godthåbs Privatskole, lige over gården på Kongensvej 4, og i 1892 kom henholdsvis "3. hjem" og "4. hjem" til på Dronningensvej 27 og 29 til.

Endelig etablerede man i 1916 et ungdoms-og lærlingehjem på Mathildevej 3, og herefter var institutionen fuldt udbygget.

I tilknytning til den oprettede man også tre foreninger. Syforeningen Godthåb eksisterede fra 1883 til 1965 og stod for indkøb og syning af tøj til institutionens børn. Broderskabet Godthåb, som blev grundlagt i år 1901 og blev nedlagt i 1971, var en forening af tidligere drenge på institutionen. Endelig var Godthåb Drenge Forening et spejderkorps med tilknytning til børnehjemmet, der blev oprettet i 1943, men allerede nedlagt i 1945.

Trods intentionerne om at skabe et trygt hjem for drengene har tidligere beboere på hjemmene på Dronningensvej fortalt om, at der var hård disciplin med hyppig brug af spanskrør og strafarbejde med kartoffelskrælning i kælderen, hvis man kom til at tisse i sengen om natten.

Behovet for denne type af sociale institutioner blev gradvist afløst af offentlige servicetilbud, og i 1959 nedlagdes "2. hjem", hvorved "1. hjem" blev omdannet til "1.-2. hjem".

I 1965 blev skolen nedlagt, og i 1971 nedlagde man "4. hjem" samtidig med, at der blev oprettet en børnehave på adressen Dronningensvej 26, som senere er overtaget af Frederiksberg Folkebørnehaveforening.

I 1976 blev driften af den resterende del af Børnehjemmet Godthåb overtaget af Frederiksberg Kommune, og institutionen blev til slut nedlagt i 1984. Allerede inden da havde den nystiftede Frederiksberg Friskole lejet sig ind på Dronningensvej 29, og efter børnehjemmets ophør købte skolen i august 1985 Dronningensvej 3 og Kongensvej 4 for kun én kroner af den selvejende institution.

Her lever skolen i dag i bedste velgående foruden i Diakonissestiftelsens tidligere linnedcentral på Dronningensvej 36.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Alarm 112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Kultur

Forfatter Anders Bodelsen er død

Børn

Vuggestue lever i støjhelvede: - Vi kan ikke føre en samtale indenfor, selvom dørene er lukkede

Byliv

Månedens Buket: Susan spreder glæde og motivation til at røre sig - også når det regner

Debat

Kære konservative: Fortæl hvad I vil gøre for borgerne frem for skræmmekampagner

Annonce