Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Overkirurgens buste - udført af den store kvindelige billedhugger

Bronzebuste af Ludvig Kraft. Foto: Nikolaj Bøgh

Drejer man til højre ad Vej 2, når man har passeret gennem portbygningen til Frederiksberg Hospital, møder man hurtigt en karakteristisk bronzebuste, hvor soklen fortæller, at der er tale om Ludvig Kraft, som var overkirurg ved Frederiksberg Hospital 1903-1929.

Kraft havde kunstneriske anlæg, men det blev alligevel medicin, han valgte at studere, og han tog lægeeksamen 1886. Han arbejdede først på Almindeligt Hospital i Amaliegade og senere på Kommunehospitalet, inden han kom til det gamle Frederiksberg Hospital, som lå ved nuværende Howitzvej med indkørsel omtrent for enden af Hospitalsvej.

Her uddannede han sig til kirurg under overlæge Frantz Howitz, som både var kirurg og Nordens første gynækolog, og senere etablerede det meget anerkendte Frederiksberg Fødehjem i området.

Annonce

Anne Marie Carl Nielsen er formentlig den mest betydningsfulde kvindelig danske billedhugger nogensinde, og hun skabte store offentlige monumenter og havde udstillingsaktivitet og fik bestillingsarbejder på linje med hendes mest fremtrædende mandlige kolleger.

Nikolaj Bøgh

I 1891 forsvarede Kraft sin doktordisputats om ”Experimentel-pathologiske Studier over akut Peritonitis”, og han blev herefter ansat som reservekirurg på Kommunehospitalet, inden han i 1903 blev overkirurg ved det nyopførte Frederiksberg Hospital ved Nordre Fasanvej. 

I de følgende mere end 25 år gik han her en lang, frugtbar karriere, hvor han konstant udviklede sin faglighed og var en meget anerkendt kliniker, kirurg og administrator på hospitalet, som var kendt for sit behagelige, varme væsen, og fungerede en engageret og inspirerende lærer for nye kirurger, som landet over videreførte det banebrydende arbejde, han havde begyndt på Frederiksberg Hospital.

Sin faglighed holdt han ved lige gennem talrige studierejser, videnskabelige artikler og medlemskab af forskellige faglige selskaber. Kraft var også kendt som en overlæge, der i en for tiden helt usædvanlig grad anerkendte sygeplejerskernes meget store betydning for en velfungerende hospitalsdrift.

Busten er udført af billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, som i nogle år havde atelier på Vodroffsvej, hvor hun også boede med sin mand, komponisten Carl Nielsen. På det tidspunkt hvor hun udførte busten af Ludvig Kraft, boede og arbejdede hun dog i Frederiksholms Kanal i den store kunstnerbolig med tilhørende atelier, hun havde fået stillet til rådighed af staten i 1915. 

Anne Marie Carl Nielsen er formentlig den mest betydningsfulde kvindelig danske billedhugger nogensinde, og hun skabte store offentlige monumenter og havde udstillingsaktivitet og fik bestillingsarbejder på linje med hendes mest fremtrædende mandlige kolleger. Hendes hovedværk er rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Slots ridebane, som blev opstillet i 1927.

Hun er en kunstner, som der de senere år er opstået fornyet interesse for, og for tiden er der en stor udstilling med hendes værker på Glyptoteket, som dog desværre ikke lige nu kan beses på grund af coronanedlukning.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Alarm 112

Indehaver af bagelbutik i livsfare efter skyderi på Frederiksberg

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Otilie's inviterer indenfor

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Annonce