Annonce
Klumme

Bøghs Historiske Hjørne: Revydronningens villa – Liva Weels hus på Hortensiavej

Liva Weels villa på Hortensiavej. Foto: Nikolaj Bøgh

Liva Weel blev født i 1897 i Mysundegade på Vesterbro med navnet Olivia Marie Olsen. Hendes far var kriminalassistent, og familien flyttede senere til Istedgade, hvor de boede oven på værtshuset Jernstangen.

Hun viste tidligt et stort talent for at synge, og begyndte som 17-årig at få sangundervisning. Karrierens første rolle kom som 21-årig i 1918, hvor hun sang sin første revyvise i Odder Sommerteater.

Som 24-årig giftede hun sig med skuespilleren og teaterdirektøren Arne Weel, som hun dog blev skilt fra efter knap tre års ægteskab. I slutningen af 20'erne kom hun i kontakt med forfatteren Poul Henningsen og komponisten Kaj Normann Andersen, som skrev henholdsvis tekster og musik til en række af de sange, der gjorde hende til en meget stor stjerne i samtiden, og som har gjort Liva Weel kendt helt op til i dag.

Annonce

Det er blandt andet sange som 'Man binder os på mund og hånd', som var en del af revyen 'Dyveke', der blev opført på Riddersalen i Allégade i 1940, og blev set som en diskret protest imod den tyske besættelsesmagt. Andre af hendes sange fra samme makkerpar er 'Jeg gir mit humør en gang lak' og 'I dit korte liv'.

Den tidstypiske Villa fra 1882 er en klassisk frederiksbergsk type, som fortsat ses mange steder, navnlig i Gammel Kongevej-området.

Nikolaj Bøgh

Igennem en årrække fra 1920'erne til 1940'erne var Liva Weel en meget en stor stjerne i den danske film-, revy- og teaterverden, og hendes filmiske gennembrud blev den meget populære film 'Odds 777' fra 1932, hvorfra sangene 'Glemmer du' og 'Gå med i lunden' med musik af Kaj Normann Andersen og tekster af Børge og Arvid Müller stammer.

Senere spillede hun med i film som 'De blaa drenge', 'Frøken Møllers Jubilæum' og 'Under byens tage'. I 1932 købte hun villaen på Hortensiavej 7, som herefter blev hendes bopæl gennem en årrække, også under hendes korte ægteskab med den frederiksbergske snedkermester Fritz Hueg 1933-34.

Den tidstypiske Villa fra 1882 er en klassisk frederiksbergsk type, som fortsat ses mange steder, navnlig i Gammel Kongevej-området. Liva Weel solgte villaen i 1945, hvorefter hun flyttede ind i en taglejlighed på hjørnet af Vester Farimagsgade 37B, 6, og Dahlerupsgade. Hendes karriere var nu ved at være forbi, og det blev mest til småroller de sidste år, blandt andet en mindre rolle i exmanden Arne Weels film 'Smedestræde 4' i 1950, som blev hendes sidst.

Sine sidste år boede hun i 'Skuespillernes hus af 1879' på Peter Rørdamsvej på Bispebjerg, inden hun døde på Kommunehospitalet 22. maj 1952, kun 54 år gammel. Hun ligger begravet på Vestre Kirkegård.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce