Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Sognets aktive mødested – menighedshuset i Pile Allé

Menighedshuset i Pile Allé. Foto: Nikolaj Bøgh

Ved siden af Frederiksbergs smukke præstegård finder man i dag Frederiksberg Sogns statelige, gule menighedshus.

Oprindeligt lå der på begge grunde en lang lav bindingsværksbygning, som var opført kort efter kirkens færdiggørelse i 1734. Bygningen rummede den ældste præstegård samt Frederiksbergs første skole, en såkaldt degneskole, hvor degnen ved Frederiksberg Kirke var lærer, og som blev drevet af kirken. Her gik blandt andre forfatteren Adam Oehlenschläger i skole.

Kirken og bindingsværksbygningen var de eneste bygninger i den oprindelige landsby langs Allégade, der lå i Pile Allé, vest for runddelen, men der er ingen tvivl om, at dette område med kirken og skolen har haft stor betydning for livet i landsbyen.

Annonce

Den nordlige del af bygningen blev nedrevet, da den nuværende præstegård blev opført i 1825, men skolen fortsatte på stedet nogle år endnu.

I 1863 fik den nydannede Frederiksberg Kommune sin første moderne skole – folkeskole kan man godt kalde det – på Falkoner Allé, som erstattede degneskolen og overførte kirkens drift af skolen til kommunen.

Menighedshuset er den dag i dag et særdeles aktivt mødested og aktivitetshus for sognet.

Nikolaj Bøgh

Endnu i nogle år stod den gamle skole i Pile Allé, men i 1912 blev den nedrevet og erstattet af menighedshuset. Arkitekten bag den nye bygning var Kristoffer Varming.

Som mange af tidligere tiders arkitekter var han uddannet håndværker, og gik efter sin tømreruddannelse på Det Tekniske Selskabs Skole. Herefter blev han optaget på Kunstakademiets arkitektskole, hvor han blev færdig i 1892.

Kristoffer Varming var fætter til arkitekten Martin Nyrop, som navnlig er kendt for at have tegnet Københavns Rådhus, og ligesom denne var hans stil historicistisk, og han havde en ambition om at videreføre de klassiske danske byggetraditioner. Han har tegnet mange offentlige byggerier, ikke mindst en del kirker og menighedshuse. På Frederiksberg er Solbjerg Kirke nok hans væsentligste værk (1907-8).

De fleste af Varmings ældre bygninger blev opført i røde mursten, men omkring 1910 begyndte han at tegne mere barokprægede, pudsede bygninger, inspireret af arkitekten Ulrik Plesner, som vi blandt andet kender for en række af de klassiske gule bygninger i Skagen.

Menighedshuset er lidt "i familie" med dem med sine gule mure og det karakteristiske gavlparti midt på facaden med en sandstensopbygning omkring døren og vinduet ovenover, der kan minde om barokkens kombinerede altertavle og prædikestol, som vi for eksempel har det i Frederiksberg Kirke.

Menighedshuset er den dag i dag et særdeles aktivt mødested og aktivitetshus for sognet, som udover kirkekontor lægger lokaler til blandt andet spejdere, foredrag, seniorklub, spirekor, kravleklub og meget andet.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Trafik For abonnenter

Kommunal p-kælder benyttes til opbevaring af veteranbiler og sportsvogne: Nu har de frustrerede beboere fået nok

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Krim

Stor aktion mod vandpibecaféer: Nu er den gal igen

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Annonce