Annonce
Klumme

Bøghs historiske hjørne: Tivolis grundlægger på Frederiksberg – busten af Georg Carstensen

Busten af Georg Carstensen. Foto: Nikolaj Bøgh

Så sent som i maj 2018 blev den lille plads i Allégade tæt på rådhuset navngivet Georg Carstensens Plads.

Baggrunden var, at Tivoli havde foreslået både Københavns og Frederiksberg Kommune at opkalde en plads efter Tivolis grundlægger, og det var altså Frederiksberg, der viste sig interesseret i sagen.

Til gengæld ville Tivoli skænke en buste af Carstensen til opstilling på pladsen, sådan som man kan opleve det på stedet i dag. Georg Carstensen har da også sat sit præg på Frederiksberg, selvom hans eneste blivende bedrift – Tivoli – ligger i København.

Annonce

Carstensen var en stridbar person, som ragede uklar med sine partnere få år efter grundlæggelsen af Tivoli i 1843. I 1848 meldte han sig frivilligt til Treårskrigen, og det benyttede Tivolis bestyrelse sig af til at skille sig af med ham, da de erklærede det for kontraktbrud at drage i krig i stedet for at passe sit arbejde som direktør for Tivoli.

Bitter over sin skæbne i Tivoli besluttede han at forsøge at etablere en konkurrent til Tivoli på Frederiksberg, nemlig forlystelsesstedet Alhambra.

Nikolaj Bøgh

Sådan blev det, og Carstensen kom aldrig tilbage til Tivoli. I stedet bosatte han sig på Sankt Croix i Dansk Vestindien, men klimaet her gik hårdt udover hans helbred, og efter et ophold i New York vendte han i 1855 tilbage til Danmark.

Bitter over sin skæbne i Tivoli besluttede han at forsøge at etablere en konkurrent til Tivoli på Frederiksberg, nemlig forlystelsesstedet Alhambra. Sammen med sin kompagnon, komponisten Emil Hornemann, købte han landstedet Alléenlysts grund mellem Frederiksberg Allé og Gammel Kongevej, og her påbegyndte de opførelse af Alhambra, som var meget stort tænkt og blandt andet rummede en koncertsal i maurisk stil med plads til 2.000 mennesker.

Inden åbningen af Alhambra i 1857 fik Georg Carstensen imidlertid lungebetændelse og døde. Alhambra slog imidlertid aldrig an, og kun 12 år efter åbningen, i 1869, måtte det lukke.

Herefter blev grunden i 1871-72 udstykket til villaer, og hovedvejen, som var gået gennem Alhambra ned mod den mauriske koncertsal, blev til villavejen Hauchsvej, opkaldt efter digteren Carsten Hauch, som frem til 1870 havde boet på Gammel Kongevej.

Busten af Georg Carstensen er udført af billedhuggeren Christian Carl Peters (1822-1899), og den blev først opstillet i Tivoli 15. august 1868 i anledning af Havens 25-års jubilæum som udtryk for, at haven nu havde taget sin grundlægger til nåde igen.

Den stod i en periode på pladsen for enden af Tivolis hovedallé, hvor den i dag er erstattet af billedhuggeren Anders Bundgaards statue af Carstensen fra 1903, mens den gamle buste altså er flyttet til Frederiksberg.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Alarm 112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Kultur

Forfatter Anders Bodelsen er død

Børn

Vuggestue lever i støjhelvede: - Vi kan ikke føre en samtale indenfor, selvom dørene er lukkede

Byliv

Månedens Buket: Susan spreder glæde og motivation til at røre sig - også når det regner

Debat

Kære konservative: Fortæl hvad I vil gøre for borgerne frem for skræmmekampagner

Annonce