Annonce
Klumme

Bøghs Historiske Hjørne: Verdenskendt ekspert i smitsomme husdyrsygdomme – Bernhard Bangs gravsted på Solbjerg Parkkirkegård

Bernhard Bang var verdenskendt ekspert i smitsomme husdyrsygdomme og ligger begravet på Solbjerg Parkkirkegård. Foto: Nikolaj Bøgh

Når man går rundt på de frederiksbergske kirkegårde, kan man ofte nikke genkendende til navne, man i forvejen kender fra nogle af Frederiksbergs pladser, veje og alléer.

Navnlig på Frederiksberg Ældre Kirkegård og Solbjerg Parkkirkegård finder vi således mange mennesker, der har spillet så stor en rolle i byens historie, at de har fået et sted opkaldt efter sig.

Et godt eksempel på det er Bernhard Bang, som er begravet centralt på Solbjerg Parkkirkegård, og som vi nok i dag mest kender, fordi han har lagt navn til Bernhard Bangs Allé. Han tilhører den fremtrædende danske slægt Bang, som har fostret mange interessante personer, blandt andet professor og konseilspræsident (statsminister) P.G. Bang (ham med Peter Bangs Vej), forfatteren Herman Bang og præsten og salmedigteren N.F.S. Grundtvigs mor, Cathrine Marie Grundtvig, f. Bang.

Annonce

Bernhard Bang selv var født i Sorø som søn af en lærer. Han tog medicinsk embedseksamen og videreuddannede sig derefter til dyrlæge. Efter at have fungeret som læge i København i nogle år, blev han i 1879 ansat som lærer i kirurgi og leder af ambulatoriet på Landbohøjskolen, og han var herefter ansat her i forskellige stillinger (senest som veterinærfysikus og professor i veterinærvidenskab) frem til sin pensionering i 1922.

Fra lægevidenskaben kendte han til brugen af antiseptik (renlighed og bekæmpelse af bakterier) i forbindelse med operationer, og han blev kendt for, at en stor del af de dyr, han behandlede, faktisk overlevede.

Bang er verdenskendt i veterinære kredse for at have opdaget årsagen til den smitsomme abort hos kvæg.

Nikolaj Bøgh

Hans centrale forskningsfelt blev dog bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme, og navnlig stod han bag den systematiske bekæmpelse af kvægtuberkulose efter principper, som senere blev udbredt til hele verden.

Tyskeren Robert Kock havde opdaget og beskrevet tuberkelbakterierne og brugen af dem (i form af såkaldt tuberkulin) til at påvise tuberkulose. Bernhard Bang indførte Kochs principper i opsporingen af tuberkuløsekøer. Han påviste også, at pasteuriseret mælk ikke var smittefarlig, og derefter blev pasteuriserings-anvendelse udvidet fra at være en konserveringsmetode til også at kunne have en smittebeskyttende effekt, og pasteurisering af mælk og fløde blev pålagt ved lov.

Bang er verdenskendt i veterinære kredse for at have opdaget årsagen til den smitsomme abort hos kvæg. Han undersøgte bakterier fra aborterede kvægfostre, dyrkede bakterierne kunstigt og viste, at indsprøjtning af den dyrkede bakterie forårsagede abort hos kvæg. Han døbte bakterien Bacillus abortus.

Udover gravstedet på Solbjerg Parkkirkegård, som er rejst af danske dyrlæger og udsmykket med et bronzerelief af ham, findes der også en bronzebuste af Bang på Grønnegårdsvej, på Landbohøjskolens tidligere område (i dag en del af Københavns Universitet).

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce