Annonce
Psykisk sårbarhed

Børn og unge fanges på vilde ventelister i psykiatrien

Et stigende antal unge oplever at vente ekstremt længe på tider hos både psykologer og psykiatere. Sidstnævnte selvom de sågar har henvisning fra egen læge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mellem 12 og 52 uger. Så lang tid skal børn og unge i dag vente på en samtale med en psykiater på Østerbro. Hvis de er heldige! ØsterbroLIV har ringet til dem alle og mødes flere steder med en telefonsvarer: - Vi tager ikke flere nye patienter.

- Klinikken er lukket!

Hvis du nogensinde har skulle bestille tid hos en psykiater på Østerbro, har du med statsgaranti hørt den sætning flere gange.

- Vi har telefontid mandag mellem 7.30 og 8.00 Hvis du vil bestille tid til en psykiater, kan du forsøge hos en anden, da vi ikke tager nye patienter.

Annonce

Sådan fortsætter én af mange telefonsvarebeskeder hos landets psykiatere. Alene på Østerbro varierer ventetiderne ifølge de officielle tal fra 12 uger, som det absolut korteste, til et helt år. Og ofte kun, hvis du allerede er patient i forvejen.

Vanvittige ventelister

Forældre til børn og unge, som ØsterbroLIV har været i kontakt med, er dybt frustreret over udsigten til måneders ventetid, mens deres børn får det værre og værre.

Det er dybt problematisk, at man ikke kan komme til psykiater, og selvom det er regionen, der står for selve psykiatrien, så er det os i kommunen, der er ansvarlig for socialpsykiatrien. Det er vildt forvirrende for et menneske i krise, så de ender oftest med at falde imellem de to stole.

Laura Rosenvinge (S)

ØsterbroLIV har ringet rundt til samtlige psykiatere på Østerbro, men da vi gjorde det i arbejdstiden, kom vi kun direkte igennem til to, og her var meldingen begge steder, at man skulle forsøge at få en tid et andet sted, da der ikke blev taget imod nye patienter. I hvert fald ikke i år.

Derfor forsøgte vi at ringe til psykiatere fra andre landsdele også, blot for at få samme besked, og da vi forsøgte at ringe til klinikken med Danmarks korteste ventetid på kun fem uger, blev vi mødt med en besked, der henviste til en kollega, og at:

- Klinikken tager ikke imod nye patienter.

Annonce

Frygter endnu vildere efterårstal

Da ØsterbroLIV fortæller formanden for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S) , hvordan vi forgæves har forsøgt at bestille en tid hos en psykiater, er der ingen overraskelse at spore.

- Der er voldsomt pres på, og højsæsonen er først i efteråret, så vi er nervøse lige nu, forklarer han alvorligt.

Annonce

Brug for flere penge

Alvorligt fordi området lige nu, udover de vanvittige ventetider for familier, der kun kan se ting blive værre og værre uden hjælp, allerede er så effektiviseret, som det kan være. Men også fordi det er ekstremt svært at finde ud af, hvor man skal henvende sig, når man som forældre står med en ung, med ondt i livet.

- Det er dybt problematisk, at man ikke kan komme til psykiater, og selvom det er regionen, der står for selve psykiatrien, så er det os i kommunen, der er ansvarlig for socialpsykiatrien. Det er vildt forvirrende for et menneske i krise, så de ender oftest med at falde imellem de to stole, siger Laura Rosenvinge (S) der sidder i Socialudvalget og er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget.

Annonce

Forsøg med vejledere til pårørende

Sammen med en række andre politikere var hun i sidste uge til lyttemøde med Bedre Psykiatri om hvilke udfordringer, der er størst for familier med unge med psykiske lidelser.

- Bedre Psykiatri kom med et godt forslag om at indføre pårørende-vejledere i Socialforvaltningen, som kan hjælpe udsatte mennesker igennem junglen. Det er en af de mange ting, vi kan gøre bedre på psykiatriområdet, siger Laura Rosenvinge.

Annonce

Stor vækst i antal henvisninger til regionen

I Region Hovedstaden understreger formand, Lars Gaardhøj (S), at man overholder udredningsretten for langt hovedparten af de voksne (over 95 procent, red) og tæt på 70 procent for børn/unge der henvises til regionen.

- Men der er stor vækst i antal henvisninger, omkring en fordobling over de sidste 10 år og det bekymrer mig, for der er pres på. Men der gøres en kæmpe indsats i psykiatrien, men forsætter udviklingen, vil det kræve flere midler, siger Lars Gaardhøj.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Klumme

Gammel motorcykelfabrik har fået nyt liv – Humlebien i Nimbusparken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hunde i byen

Løs hund overfaldt Jonatan: Fodboldtræning endte på hospitalet

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

Klumme

Vi vil gerne nedbringe CO2-udledningen - bare ikke i vores egen baghave først

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

Annonce