Annonce
Politik

Børnenes nye formand vil hæve børnehavealderen og lokke flere pædagoger til byen

- I dag starter børn i børnehave, når de er to år og ti måneder. Det er for tidligt, mener alle eksperter, så det skal vi have lavet om på, fastslår Daniel Panduro. Foto: Bo Børresen
Frederiksbergs nyudnævnte børneudvalgsformand, Daniel Panduro (EL), vil hæve børnehavealderen, gøre Frederiksberg til hovedstadens mest attraktive pædagogarbejdsplads og indføre minimumsnormeringer "ikke kun på papiret men i virkeligheden", som han udtrykker det. Men hvordan vil han nå i mål med de tre tiltag?

I aften (10. januar 2022) bliver Enhedslistens Daniel Panduro officielt udnævnt til formand for Frederiksberg Kommunes børneudvalg. Panduro er 33 år, gift og far til Niels på 3½ år.

Små børn og deres tarv er netop, hvad Daniel Panduro skal beskæftige sig med de næste fire år som byens nye børneudvalgsformand. Men hvad står øverst på børneudvalgsformandens to-do liste? Hvordan kommer Frederiksbergs småbørn og deres forældre til at mærke, at han er blevet børneformand?

Børnene på rød stue er ligeglade med, at der er mange ansatte på blå stue i naboinstitutionen.

Daniel Panduro (EL)

Vi har bedt Daniel Panduro om at nævne de tre vigtigste og mest presserende sager.

Annonce

- Først og fremmest skal børnehavealderen hæves til tre år. I dag starter børn i børnehave, når de er to år og ti måneder. Det er for tidligt, mener alle eksperter, så det skal vi have lavet om på, fastslår Daniel Panduro.

- Et andet væsentligt fokusområde bliver rekruttering af pædagoger. Det er simpelthen alt for svært at rekruttere nok dygtige pædagoger. Vi har for mange stillinger, og der er kamp om at rekruttere de få pædagoger, der er. Derfor skal vi i en forpligtende dialog med BUPL (Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, red.) og gøre Frederiksberg til hovedstadens mest attraktive pædagogarbejdsplads.

Ikke kun på papiret

Men hvordan kan Frederiksberg gøres til hovedstadens mest attraktive pædagogarbejdsplads?

- Jeg tror, man skal kigge på alle faktorer omkring pædagogarbejdet: Løn, medbestemmelse, normeringer, efteruddannelse, fysiske rammer, ledelsen, mulighed for at specialisere sig, pædagogandel. Ja, jeg har mange bud. Men hvilke der er de bedste, vil jeg rigtig gerne have, at udvalget går i dialog med pædagogerne om, siger Daniel Panduro, inden han nævner en sidste mærkesag:

- Den grønne koalition gik til valg på at skabe bedre normeringer. For Enhedslisten er det lig med minimumsnormeringer. Det vil sige én voksen pr. tre børn i vuggestuen og én voksen pr. seks børn i børnehaven. Og det skal vel at mærke være i virkeligheden. Ikke kun på papiret.

- Der er jo budgetforhandlinger igen til efteråret, så må vi se, om ikke vi kan komme igennem med vores krav dér, lyder det fra Daniel Panduro. Foto: Bo Børresen

Hvad er forskellen på ’i virkeligheden’ og ’på papiret’?

- 'I virkeligheden' betyder, at det kun er pædagogisk personale og det antal timer, de faktisk er sammen med børnene, der tæller. Ansatte på barsel, til pause, på efteruddannelse, syge og så videre skal ikke tælles med. De er jo ikke sammen med børnene. Derudover kan vi ikke bruge et kommunalt gennemsnit til særligt meget, da det bør udregnes på stue-niveau. Børnene på rød stue er ligeglade med, at der er mange ansatte på blå stue i naboinstitutionen.

Annonce

Velfærden lider

Højere børnehavealder, attraktive pædagogarbejdspladser og "virkelige minimumsnormeringer", som du kalder dem. Det lyder ikke billigt. Hvordan skal tiltagene finansieres?

- I forbindelse med vores alternative budget for 2022 foreslog Enhedslisten en skattestigning på 0,5 procent. En sådan skattestigning vil betyde, at vi stadig har en lavere kommuneskat end Gentofte, men det vil frigøre et større millionbeløb, der kan investeres i kernevelfærd.

Men Enhedslistens forslag til skattestigning i forbindelse med jeres alternative budget for 2022 blev jo ikke vedtaget?

- Det blev ikke vedtaget sidste år, men der er jo budgetforhandlinger igen til efteråret, så må vi se, om ikke vi kan komme igennem med vores krav dér. Der er ingen grund til, at vores kommune skal være landets billigste, når nu velfærden lider.

Panduros hobby

Daniel Panduro:

- Når jeg ikke passer mit arbejde som adjunkt på Københavns Professionshøjskole eller leger med min søn, Niels, på 3½ år, er jeg i fast rotation mellem at slå græs og feje blade sammen i vores sommerhus ved Saltbæk Strand.

- Skulle der være lidt tid til overs efter alt det, bliver den brugt på at forsøge at gennemføre den nyeste udgave af Assassin's Creed (computerspil, red.).

Hvad sker der med tiltagene, hvis ikke Enhedslisten kommer igennem med kravet ved efterårets budgetforhandlinger?

- Enhedslisten har aldrig haft og vil aldrig få ultimative krav til budgetforhandlingerne. Men jeg er fuldt ud overbevist om, at den grønne koalition er enig med os i, at der skal ske noget på børneområdet. Så vi forventer at komme igennem med en del af det. Måske ikke så hurtigt, som vi gerne vil, men en bevægelse i den rigtige retning.

Annonce

Hurtigst muligt

Hvad er tidshorisonten for hver af de tre tiltag, hvis det står til Enhedslisten?

- Det haster. Vi har alt for længe set, at udfordringen med at rekruttere pædagoger er vokset og vokset. Når vi ser på ansøgertallene til pædagoguddannelsen kan vi se ind i, at udfordringen kun bliver større. Så tidshorisonten, både for rekruttering af pædagoger og for indførelsen af virkelige minimumsnormeringer, er hurtigst muligt, pointerer Daniel Panduro og tilføjer:

- I forhold til at hæve børnehavealderen til tre år, så forventer jeg, at det bliver vedtaget ved første budget. Det koster næsten intet og vil gøre en massiv forskel for børnene, hævder den nyudnævnte formand for børneudvalget.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce