Annonce
True crime

Bankrøverne fra Østerbro brændte deres tøj bag Østre Gasværk

Peter Grønlund har skrevet en ny true crime historie om bankrøverne fra Østerbro, der brændte deres udstyr her bag Østre Gasværk. Foto: André Bentsen
Syv barndomsvenner fra Østerbro er blandt de mest berygtede bankrøvere i Danmarkshistorien. I dag afslører ny 'true crime' bog, hvordan Østerbro havde en helt central rolle i bandens historie.

Det kan godt være, at du aldrig skal vende tilbage til gerningsstedet, men det var præcis, hvad en af Danmarks mest berygtede bankrøverbander, 'Partners in crime' gjorde i starten af det nye årtusinde.

Både til den første bank, de røvede, og til den forladte plads bag Østre Gasværk, hvor de igen og igen brændte beviserne for deres røverier.

- Men selvom de brændte det hele, kunne politiet stadig finde spor her, forklarer true crime forfatteren, Peter Grøndlund.

Annonce

Røvede hele Sjælland

I bogen 'Bankrøver' går han tæt på de syv drenge fra Østerbro, der pludselig begyndte at hærge Sjællands banker og stod bag 9 røverier, mindst.

- De gik på rekordtid fra at være småkriminelle til at fuldblods bankrøvere. De var så gode til det, at de solgte hele røveri-pakker til andre kriminelle, som bare selv skulle udføre kuppene, fortæller Peter Grønlund.

- Men en dag gik det galt. Ikke med deres røverier, der altid var gennemførte og velplanlagte ned i detaljer, så de kendte til politiets ruter og det hele, men fordi én af drengene blev for hovmodig og lavede et røveri i en frokostpause, afslører Peter Grønlund

- Han stak de andre for at få en lavere straf selv, men det fik han ikke, afslører Peter, der brugte flere år på at overtale Dorin Mørck Larsen, en af hovedmændene i banden, til at fortælle sin historie.

Ny bog
Annonce

True crime fascinerer os

Og der er fart på.

Han fortæller om de vilde fester og følelsen af at være på toppen. Gruppen holdt sig under radaren, ingen, hverken politiet eller familierne vidste, hvad de gik og lavede. Pludselig havde de bare mange penge og festede løs.

- Men det er ikke forherligelse. Bankrøver er også historien om bagsiden, da det hele gik galt for Partners in crime og alle syv endte med lange fængselsdomme og familier, der blev ramt. Så selvom det er svært at skrive om dem, uden at holde lidt med dem engang imellem, så er der også fokus på konsekvenserne, understreger Peter Grønlund.

- men det er også historien om at komme ud på den anden side efter et liv med kriminalitet. Hvordan man kan røve en bank 50 meter fra, hvor sin mor bor - to gange - og ende med ikke at få et kick ud af det længere og gå direkte over i Fælledparken til 1. maj fest efter at have brændt tøjet bag Østre Gasværk, tilføjer Peter, der hurtigt sætter fingeren på, hvorfor true crime er så populært.

- Bankrøver fanger, som andre virkelige historier, vores fascinationen af, at nogle mennesker har levet og gjort nogle ting, som vi andre ikke har. Det giver gåsehud, fordi det er sket rigtigt, og ikke bare er en krimibog. Og lige netop Dorin, der er på flugt tre måneder længere end de andre, indtil han bliver fanget på Ryparken Station, bærer på en historie, der er virkelig, men virker uvirkelig for os andre.

Bankrøver kan købes i alle boghandlere fra den 1. oktober.


Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Kultur

Han startede med et stykke affald: Nu er Alfreds værk udvalgt til en eksklusiv udstilling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Kultur

Forfatter Anders Bodelsen er død

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

Kultur

Kevin var en vigtig del af Sydhavnen: Nu lever han videre i stor hyldest

Det sker

`Way out of function`: Kunstudstilling i Amagercentret

Annonce