Annonce
Samfund

Bente savner handicapvenlige badesteder: - Lav en badebro ved stranden og bedre trapper til havnebassinet

Bente Laursen når aldrig helt ned til vandet. Hun kan ikke gå i sand, fordi hendes ene ben blev ødelagt ved en trafikulykken i 2002. Foto: Hanne Bjørton
68-årige Bente Laursen kan ikke gå uden noget at støtte sig til og ønsker sig en handicapvenlig badebro ved stranden i Valbyparken. Vi har spurgt kommunen og fået svar.

I 2002 fik Bente Laursen fra Valby ødelagt sit ene ben ved en trafikulykke. Hun kan kun gå få meter uden at støtte sig til noget og bruger rollator og elscooter.

Hun er glad for at bade men ærgrer sig over, at de lokale bademuligheder ikke er særligt handicapvenlige. Blandt andet på stranden i Valbyparken.

- Jeg kan ikke gå i sand uden at vælte. Hvis der var fliser eller asfalt ned til en badebro, som havde en skrå trappe ned i vandet, ville jeg kunne bade, siger Bente Laursen

Annonce

Hun har også været rundt ved havnebadene ved Sluseholmen, Fisketorvet og badezoner langs havnebassinet og har kun fundet lodrette stiger ned i vandet.

- Der ligger også nogle små paller, hvor man kan hoppe i vandet fra, men jeg kommer jo aldrig op igen, fordi jeg også har gigtsvage arme. Jeg og andre gangbesværede har brug for en trappe med gelænder, som går skråt ned i vandet, siger Bente.

Natur forhindrer bro

Stranden i Valbyparken hører under teknik- og miljøforvaltningen, og før stranden blev etableret, undersøgte forvaltningen muligheden for en badebro.

- Områdets fredning samt at Kalveboderne indgår i et Natura 2000-område, gør dog, at der ikke kan etableres en badebro, skriver forvaltningen.

Natura 2000-områder er udpeget af EU for at beskytte bestemte sjældne eller truede arter og naturtyper. Og det sætter grænser for, hvilke anlæg der må etableres der.

Havnebade og badezoner hører under kultur- og fritidsforvaltningen, som i december 2020 undersøgte muligheden for at etablere handicapadgang ved Havnebadet Islands Brygge.

Jeg og andre gangbesværede har brug for en trappe med gelænder, som går skråt ned i vandet

Bente Laursen, Valby

Men fordi havnebadet flyder og bevæger sig, og vandstanden varierer, kan man ikke etablere en adgang, som overholder krav om en hældning på fem centimeter per meter, oplyser forvaltningen.

Badezoner har en niveauforskel på cirka 1,6 meter fra kajkant til ponton, så en rampe skulle være cirka 32 meter lang for at overholde kravene, og det ville gøre den for tung for pontonerne.

- I 2020 fik Københavns Kommune desuden to mobile dyppezoner i havnen, der kan flyttes rundt til forskellige kajkanter. De er for små til kunne bære så lang og tung en landgangsbro, skriver kultur- og fritidsforvaltningen og tilføjer, at badezonen på Kalvebod Bølge dog har bredere badestiger med mere hældning end standard badestiger.

Vi har også spurgt kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (AL), om der ikke kan etableres skrå trapper med gelænder ud i vandet.

- Jeg har stor forståelse for ønsket om handicapadgang på badefaciliteterne i Københavns Havn. Desværre har det ikke været muligt at etablere løsninger på havnebade, som lever op til kravene på området. Derfor er jeg glad for, at der ved budgetforhandlingerne er afsat midler til en undersøgelse af Havnebadet Fisketorvet, blandt andet om der kan skabes handicapadgang. På Helgoland Søbadeanstalt er der handicapadgang og lift, mens der i Havnebadet Sluseholmen er niveaufri adgang til havnebadet. Begge steder står livreddere klar til at hjælpe i badesæsonen, skriver borgmesteren i sit svar.

FNs Handicapkonvention

Bentes ønske om handicapvenlige badefaciliteter understøttes af FNs Handicapkonvention, som Danmark har underskrevet. I konventionens artikel 30 står der blandt andet:

- Med henblik på at gøre det muligt for personer med handicap på lige fod med andre at deltage i rekreative tilbud samt fritids- og idrætsaktiviteter skal deltagerstaterne træffe passende foranstaltninger til at sikre, at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Klumme

Gammel motorcykelfabrik har fået nyt liv – Humlebien i Nimbusparken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hunde i byen

Løs hund overfaldt Jonatan: Fodboldtræning endte på hospitalet

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

Klumme

Vi vil gerne nedbringe CO2-udledningen - bare ikke i vores egen baghave først

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

Annonce