Annonce
Klumme

Bevaringsværdige bygninger 1940-72 – Ole Hagens terrassehuse

Et par dage endnu kan man i rådhusets forhal se en spændende plancheudstilling om bevaringsværdige bygninger på Frederiksberg fra 1940-1972, som er lavet af Lokalforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Anledningen er, at der i samarbejde med foreningen er blevet gennemgået en lang række bygninger fra perioden og til slut optaget 65 bevaringsværdige bygninger i den nye kommuneplan, som netop er vedtaget.

Indtil nu har det alene været bygninger ældre end 1940, der har fået gennemgået deres bevaringsværdier og har haft mulighed for at blive optaget i kommuneplanen. Men 1940 er jo efterhånden blevet 80 år siden, og der er naturligvis også sket meget interessant med arkitekturen på Frederiksberg siden da.

Annonce

Et af hans mange andre bidrag til Frederiksbergs bybillede og boligudvikling er de lavere såkaldte terrassehuse.

Nikolaj Bøgh

En af de arkitekter, der virkelig har sat sit præg på Frederiksberg i denne periode, er Ole Hagen (1913-1984), som i det hele taget er en af de mest aktive danske arkitekter i det 20. århundrede. Han drev Danmarks største tegnestue, Ole Hagen Arkitekter, på H.C. Ørsteds Vej. Firmaet eksisterer stadig og ligger i dag på Kong Georgs Vej.

På Frederiksberg står Ole Hagen bag meget kendte og spektakulære byggerier som Alléparken mellem Frederiksberg Allé og Maglekildevej, der blev opført på en stor del af det areal, der var brændt i forbindelse med fejlbombardementet af den franske skole i marts 1945. Hertil kommer blandt andet (det senere ombyggede) Codanhus, Domus Vista og venskabsbyhusene langs Roskildevej.

Et af hans mange andre bidrag til Frederiksbergs bybillede og boligudvikling er de lavere såkaldte terrassehuse nær Domus Vista, Domus Vista Park I, som består af tre vestvendte blokke i fire etager på Johannes V. Jensens Allé. De blev opført i 1971 og har således netop kunnet fejre 50 års jubilæum.

Ole Hagens terrassehuse. Foto: Nikolaj Bøgh

De var, som også Domus Vista, banebrydende for deres tid, og blev regnet for et meget avanceret boligbyggeri dengang. De blev da også præmieret af Frederiksberg Kommune for særligt den elegante og fleksible brug af bebyggelsens betonelementer.

For hver etage sker der en tilbagerykning af vestfacaden, så rummenes dybde bliver mindre opad i huset, mens terrassens størrelse bliver fastholdt. Terrasserne er placeret forskudt, så de ikke skygger for hinanden.

Senere kom boligblokkene Domus Vista Park II og III til i området, men de er opført i en noget enklere, ikke nær så nyskabende stil. Terrassehusene har beholdt deres boligkvaliteter, og de er fortsat et meget populært sted at bo. De udmærker sig i dag navnlig ved det meget grønne og frodige indtryk, bebyggelsen gør i kraft af de mange planter, som de store terrasser giver mulighed for, en mulighed beboerne benytter flittigt.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce