Annonce
Bjarne mistede synet i 2021

Bjarne mistede synet på stadion og tænkte 'Hvad fanden sker der med mine øjne': Sådan er han kommet tilbage til livet

Siden Bjarne P. Nielsen mistede synet tilbage i september, er der sket meget. Foto. Chili Djurhuus
I starten græd Bjarne P. Nielsen hver dag, fordi han havde mistet synet. Han har det godt, men er stadig også dybt ulykkelig.

Sidst VanløseLIV besøgte Bjarne P. Nielsen, havde han lige mistet en stor del af synet. Han stillede op for SF til kommunalvalget, og hans største drøm var at bruge sit otium på at gøre en forskel. Ikke mindst for Vanløse.

Den drøm brast i september sidste år, hvor Bjarne så en fodboldkamp på Vanløse Stadion, da fodboldspillerne pludselig begyndte at hoppe på banen.

- Jeg tænkte, ´Hvad fanden sker der med mine øjne`, fortæller Bjarne P. Nielsen, der rejste sig og skyndte sig hjem, og siden har hans syn været tæt på ikke eksisterende i en sådan grad, at det blev en stor livsændring for ham. Det centrale syn er væk, hvilket betyder at Bjarne ikke kan se det, han kigger direkte på. Heldigvis har han lidt perifert syn tilbage, og han kan derfor orientere sig.

Annonce

- Jeg har det godt, men er også dybt ulykkelig. Jeg er heldig, at jeg bor godt og har en fantastisk kone, fortæller Bjarne P. Nielsen, der så småt er ved at have noget af sin dagligdag tilbage. I hvert fald i når han er hjemme.

Græder hver dag

Kan du sætte lidt flere ord på det at have det godt og samtidig være dybt ulykkelig?

- Det er svært at sætte ord på. Der er så mange modsætninger, svarer Bjarne P. Nielsen.

Han holder en kort pause.

- Jeg har heldigvis et godt privatliv, men samtidig er der så mange ting, jeg ikke kan mere. Jeg kan ikke køre bil eller cykle. Jeg kan ikke se en fodboldkamp, da alt er tåget på banen, fortæller Bjarne P. Nielsen, der dog har været på tribunen på Vanløse Stadion igen for at sanse stemningen og tale med dem, han kender.

Alt forsvandt, og jeg savner det, og det har og er stadig meget voldsomt for mig, at jeg ikke kan være aktiv, som jeg har været før.

Bjarne P. Nielsen

Før i tiden var Bjarne P. Nielsen altid i fuld aktivitet, og han havde en klar plan for, hvad han skulle lave dagen efter. Nu står han op uden en dagsorden, og det gør ham trist.

– I starten græd jeg hver dag. Hele mit aktive liv var væk. Mit samarbejde med foreningerne, mit fodboldkommentator-job, mit politiske arbejde. Alt forsvandt, og jeg savner det, og det har og er stadig meget voldsomt for mig, at jeg ikke kan være aktiv, som jeg har været før, siger Bjarne P. Nielsen og tager min telefon (fordi han ikke kan se, at det er min telefon, der ligger på bordet red).

Jeg kan heller ikke se på min mobiltelefon, siger han og lægger telefonen fra sig.

- Tag en kop kaffe, siger han, og beder mig venligt om at hælde op selv, da han er bange for at han hælder ved siden af.

Annonce

En revolution

En notifikation kommer ind på hans telefon. Siri (telefonen, red) fortæller, at en person har sendt ham en sms.

Et smil finder vej på Bjarne P. Nielsens læber, da Siri begynder at tale.

- Se det her er smart, og det har virkelig gjort en forskel. Det er en revolution.

Han tager den rigtige telefon.

- Min telefon læser mine beskeder op for mig. Den siger, hvem beskederne er fra, hvis pågældende er i min telefonbog, og jeg kan indtale beskeder, læse mine mails, skrive mails ved hjælp af ´Voice over´, og det har virkelig hjulpet, siger Bjarne og tager en tår af sin kaffe, efter han har hældt den op. Uden at spilde.

- Og så er der det bedste. Den her.

Han peger på en aflang dims (OrCam MyEye, red)), der sidder på hans briller.

- Den her har gjort en verden til forskel. Nu skal du bare se, siger han og tager VanløseLIV frem.

Han prikker på den, kigger ned i avisen som skulle han til at læse, den begynder at læse det, der står i avisen.

Bjarne P. Nielsen peger på sin OrCam MyEye, der kan læse op for ham. Foto. Chili Djurhuus

- Og det bliver endnu bedre, smiler han.

Han finder en tyk krabat af en historiebog og efter at han har trykket på sin OrCam MyEye begynder den at læse op fra bogen.

Annonce

Kvantespring

- Det her er et enormt kvantespring for min ulykkelighed. Det betyder så meget, at jeg langsomt kan følge med igen, siger han og pointerer, at han stadig mangler den hurtighed, han havde før, hvis han for eksempel skulle søge oplysninger i politiske dokumenter.

- Der var jeg god til hurtigt lige at finde ud af, hvad der var op og ned. Det kan jeg ikke mere. Men det går langsomt fremad, og jeg er fortrøstningsfuld.

Du har jo været forhenværende politiker på Københavns Rådhus. Hvis du vidste, at der havde været alle de her muligheder, havde du så trukket dig til kommunalvalget?

- Det er svært. Det havde jeg nok, da der stadig er så mange ting, jeg ikke kan, såsom lige at springe på cyklen eller hoppe ind i bilen. Det er alt netværksarbejdet, der er besværet ved, at jeg ikke kan se, hvem der er i rummet og så videre, svarer Bjarne P. Nielsen og forklarer, at han ofte er usikker og nervøs, når han skal ud og til nye steder.

- Derfor er jeg så glad for, at jeg kender Vanløse så godt, som jeg gør, fortæller han og slår fast, at det også gør ham glad at følge de kandidater fra Vanløse, der kom ind på Rådhuset ved Kommunalvalget - også selvom SF ikke har en lokal repræsentant.

Selvom Bjarne P. Nielsen bruger redskaber, som var han blind, er han ikke 100 procent blind. Han er det, man kalder for meget svagtseende.

- Når jeg står ved vinduet, kan jeg se ud ad vinduet, men jeg kan ikke se, hvad der er ude i haven og det, jeg fokuserer på, er helt tåget, og der er ingen skarphed. Hvis jeg skal se billederne på min væg, skal jeg helt tæt på, før jeg kan se dem med mit perifere syn ved at dreje hovedet.

- Men trods det går det fremad, fordi jeg har de her redskaber, siger Bjarne P. Nielsen og fortæller, at han modtager en helt fantastisk træning på Københavns Kommunes Center for Specialundervisning for Voksne (CSV, red), hvilket betyder at han nu kan tage bussen, og at han arbejder ihærdigt på at blive superbruger i ti-fingersystemet igen.

- Der gik desværre noget tid, før jeg fik denne hjælp. Men alt det her, det gør mig lykkelig, fordi jeg er ved at komme tilbage til noget af mit aktive liv, og det er i den grad en solstrålehistorie. Tænk, at der er så meget hjælp at få i kommunen.

Annonce

Kommunen hjælper med alt

I og med at du vel stadig har dit politiske kritiske syn på Københavns Kommune. Er det så, hånden på hjertet, virkelig så godt?

Bjarne P. Nielsen svarer uden at blinke.

- Ja! Den hjælp jeg får er fantastisk. Kommunen hjælper med alt, Og som du rigtigt siger, så er jeg stadig meget kritisk, men det her det er altså imponerende. Det må jeg bare sige.

Men hvad med den tingest på dine briller? Er det egenbetaling? Eller også noget du får af kommunen?

- Kommunen har betalt alt, da det er hjælpemidler, der er blevet bevilliget. Det er virkelig unikt. Og dem der underviser mig, er virkelig engagerede i at hjælpe. Vi skal være stolte af, at vi har en kommune, der har så god en indsats for svagtseende og blinde.

Bjarne holder en kort pause og kigger mod vinduet.

- Jeg savner sådan at kunne se ordentligt, men essensen er, at jeg har det godt, selvom jeg stadig er ulykkelig og forsøger at få det bedste ud af den fantastiske hjælp, jeg modtager. Jeg håber, at jeg fremadrettet, selvom jeg ikke kom ind på Rådhuset, kan være med til at gøre Vanløse endnu bedre, siger han og fortæller at han drømmer om at oprette en idrætsfond.

- Jeg er entreprenør og er stadig fuld af gode ideer. Og en Idrætsfond ville være god at have i bydelen i forhold til at styrke idrætten og aktiviteterne omkring idrætten i Vanløse.

Hvorfor en Idrætsfond?

Fordi idræt binder folk sammen. Vanløse er et fantastisk sted at bo, og hvorfor ikke gøre det endnu bedre ved at styrke idrætten i Vanløse, siger han afsluttende og smiler.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skadedyr

Uhygiejniske skadedyr i Amager-boliger: - Den anden morgen lå der et på vores komfur. Det er lige ubehageligt nok

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Undergrundstoner

Hvad gemmer der sig mon hernede i bunkeren i Fælledparken? Snart kommer det op til overfladen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Flagskibsbutik

For første gang i Danmark: Nike åbner butik - se hvor her

Politikontrol

Kaos i skolegården: Så tog betjentene affære

Gratis badedyr

Så du den skøre tradition ved guldfesten i Parken? Nu kan du få dit eget badedyr med hjem helt gratis

Efterspil

Aggressive FCK-fans invaderede bane under guld-fest: Nu truer klubben med strenge sanktioner

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kæmpecykelsti

Kaos-krydset ved Dybbølsbro: Her er kommunens plan

Transporttid

Lodtrækning droppes i fordeling af elever på gymnasier

Flot fejl

Pinlig bommert: Kommunen fremhæver smarte hastighedstavler - men de har været slukket i 4 år, siger læserne

Annonce