Annonce
Byliv

Blev kaldt ødelæggende for Valby Langgade: Nu skal stort byggeri laves om efter klage

Byggeriet på Smedestræde grænser op til Valby Langgade og det stiller krav til byggeriet, som planklagenævnet ikke mener er overholdt. Derfor skal det laves om. Foto: Jens Mouvielle
Opførelsen af handicapboliger på Smedestræde op ad Valby Langgade har i flere omgange trukket ud. Nu er der imidlertid nyt i sagen om det store byggeri, der nu ændres for at leve op til reglerne for området.

I 2016 besluttede Borgerrepræsentationen, at den kommunale grund Smedestræde 2 i Valby skulle anvendes til opførelse af et botilbud med 24 pladser til unge med udviklingshandicap.

Tilbuddet skulle opføres som erstatning for pladser med utidssvarende fysiske rammer, og byggeriet blev efter flere forsinkelser igangsat i foråret 2021.

Det holdt dog ikke længe. Byggeriet blev nemlig i juli 2021 standset, fordi Planklagenævnet underkendte Teknik- og Miljøforvaltningens byggetilladelse.

Annonce

Planklagenævnets afgørelse var i tråd med det opråb, som bygningsejer Kaare Jørgensen, der ejer bygningerne på Valby Langgade lige over for det igangværende byggeri, kom med for snart halvandet år siden, hvor han sagde:

- Det står sort på hvidt, at man skal have publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagen ud mod Valby Langgade [...] Valby Langgade er en attraktiv handelsgade, der fungerer rigtig godt, og derfor skal vi værne om den, når vi bygger nyt. Det mener jeg ikke, kommunen gør her, og det kan risikere at ødelægge Valby Langgade på sigt, hvis byggeriet i sin nuværende form realiseres, sagde han dengang.

Levede ikke op til loven

Byggeriet blev som bekendt standset igen i sommer, da byggetilladelsen ifølge Planklagenævnet ikke levede op til lokalplanens krav om publikumsorienteret serviceerhverv i stueplan mod Valby Langgade, netop som Kaare Jørgensen havde sagt.

- Som konsekvens af dette har Økonomiforvaltningen omprojekteret botilbuddet i Smedestræde, så der bliver et erhvervsareal på ca. 63 m2 i stueplan. Teknik og Miljøforvaltningen vurderer, at det lever op til Planklagenævnets afgørelse, lyder det fra Socialforvaltningen i et skriftligt svar til ValbyLIV.

Kaare Jøgensen ejer bygningerne overfor kommunens byggeri. Foto: Jens Mouvielle

Omprojekteringen af boligerne har betydning for antallet af pladser, lyder det videre fra socialforvaltningen.

- Det har i den forbindelse været nødvendigt at omdanne en bolig til fællesareal for fortsat at have tilstrækkeligt fællesareal til beboerne. Derfor reduceres antallet af pladser på botilbuddet fra 24 til 23 pladser, lyder det.

Annonce

Ikke godt nok

Kaare Jørgensen der har klaget over byggeriet er dog ikke tilfreds med det udspil, som Socialforvaltningen er kommet med til ændringer. Han mener nemlig ikke, at at erhvervsareal på 63 m2 er nok til at efterleve kravene i lokalplanen.

- Jeg er glad for at Planklagenævnet har givet mig ret i, at kommunens projekt var i strid med lokalplanen og dermed ulovligt. Desværre har kommunen efterfølgende kun indarbejdet et meget lille butikslokale på 63 m2. Lokalplanen angiver, at der skal være en butik på ca. 200 m2, og projektet opfylder derfor stadig ikke lokalplanen, siger han og fortsætter:

- Lokalplanen har til formål at understøtte handelslivet på Valby Langgade, og det gør man ikke ved at fjerne eller reducere i butikkerne.

Jeg er glad for at Planklagenævnet har givet mig ret i, at kommunens projekt var i strid med lokalplanen og dermed ulovligt. Desværre har kommunen efterfølgende kun indarbejdet et meget lille butikslokale på 63 m2. Lokalplanen angiver, at der skal være en butik på ca. 200 m2, og projektet opfylder derfor stadig ikke lokalplanen.

Kaare Jørgensen

Kaare Jørgensen er meget forundret over, at kommunen ikke retter projektet ind, så det passer til kravene i lokalplanen.

- Jeg synes det er beskæmmende, at kommunen ikke retter deres projekt til så svarer til lokalplanen én gang for alle, men i stedet bliver ved med at prøve at dispensere sig bort fra de krav de selv har opstillet i lokalplanen.

Forvaltningen forventer at modtage den nye byggetilladelse ultimo april 2022 - ultimo juli 2022 alt afhængig af sagsgang i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Den forventede ibrugtagning af boligerne er den 23.01. 2024.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce