Annonce
Vejarbejde

Blinde Nina tør ikke gå over sin egen gade: Vejarbejde tvinger til livsfarlig omvej

Flere blinde er i disse uger voldsomt ramt af vejarbejdet på Østerbrogade, fordi det sender ekstra trafik ned langs deres boliger på Randersgade. Samtidig skaber parkeringskaos og cyklister, der finder genveje på grund af byggeriet hver dag livsfarlige situationer for blinde som Nina, der her viser nogle af udfordringerne frem til borgmester Nina Hedeager Olsen (EL). Foto: Byrd/Bobby Anwar
Det er ikke kun på Østerbrogade, at vejarbejdet smadrer menneskers liv. På Randersgade og Bogensegade kæmper en gruppe blinde hver dag med noget så simpelt som at krydse vejen og komme helskindet på arbejde.

Fodgængere på Randersgade famler bogstavelig talt i blinde, når de prøver at krydse den lille vej, der på rekordtid er blevet en af Østerbros nye pulserende trafikpulsårer. Men gaden er ved at få en blodprop. Alt for mange biler parkerer ulovligt langs den kun optegnede cykelsti, mens manglen på lyskryds og overgange gør det svært at krydse gaden. Samtidig er der en ekstrem stigning i antallet af biler, der bruger gaden som nødrute, på grund af byggeri, mangel på parkeringspladser og vejarbejde.

Venter på hjælp hver dag

For Nina Schneidermann er det et spørgsmål om liv og død.

Lige nu er vi bange for overhovedet at gå over vejen

Nina Schneidermann

Sammen med mindst 20 andre blinde har hun i et år forgæves forsøgt at råbe både Københavns Kommune og Vejdirektoratet op, omkring det for dem livsfarlige kryds mellem Jagtvej og Østerbrogade, men nu har vejarbejdet gjort en umulig situation direkte livsfarlig.

- Jeg er stoppet med at møde på arbejde klokken 08, fordi jeg ikke tør gå ud, når der er mest trafik. I stedet møder jeg nu fra 10 til 18, men jeg kan stadigvæk ikke gå over gaden alene, sådan som jeg plejer. Nu stopper jeg op og venter på, at nogen hjælper mig sikkert over,” siger Nina Schneidermann.

Hendes moder, Birgitte forklarer, at gaden egentlig altid har været farlig, men at det megen byggeri i området har gjort ondt, værre.

- Bilisterne har aldrig kunne se trafikken for enden af Randersgade og kører helt ud og holder, der hvor man skal gå, men i denne tid er der samtidig mange flere biler, som presser hinanden. Samtidig holder de ulovligt op og ned ad gaden, så man ikke bare kan gå over et andet sted, siger Birgitte, der inviterede ØsterbroLIV ud for at se konsekvensen af vejarbejdet med egne øjne.

I krydset på Østerbrogade har et såkaldt lydfyr, som blinde bruger til at orientere sig efter, ikke virket i et år. Nu overdøver vejarbejde også de andre pejlemærker, de blinde har livsvigtig brug for, hvis de skal krydse gaden. Heldigvis har Nina sin mor Birgitte og borgmesteren med på denne tur. Foto: Byrd/Bobby Anwar
Annonce

Borgmester deler frustration

Vi sendte invitationen videre til rådhuset, hvor Teknik- og Miljøborgmester, Nina Hedeager Olsen (El), straks kunne se idéen med at spørge forvaltningen om det store kryds.

- Det gør stort indtryk på mig at se, hvor svært de blinde har med at komme rundt i vores by, så hvis der er konkrete ting, som her, hvor der mangler at blive skruet op for lyden på nogle lydfyr midt ude i krydset, så tager jeg dem med tilbage til forvaltningen, siger Nina Hedeager Olsen.

På vores korte gåtur er vi ved at kollidere med en cyklist, oplever to biler, der højresvinger samtidig til stor fare for en anden cyklist, der lige når at skrige ’for helvede mand, så se dig dog for’.

Men sådan er det mange steder i disse dage, hvor trafikken finder nye veje, ikke mindst fordi GPS-en sender biler ned af Randersgade, og afspærringer på Østerbrogade, forvirrer fodgængere og cyklister, der kæmper om den sparsomme plads.

- Men det værste er næsten den manglende information, siger Nina Schneidermann.

- Hvis vi bare vidste, hvad der skete, hvornår det skete og hvilke konsekvenser det havde, så kunne vi måske finde bedre løsninger midlertidigt. Lige nu er vi bange for overhovedet at gå over vejen, siger Nina, der forleden brugte 35 minutter på at gå 100 meter hen til sin tandlæge.

Hendes nabo plejer bare at satse og smide blindestokken ud på vejen og håbe, at bilerne og cyklisterne stopper.

- Men hvor længe holder den taktik mon uden uheld, spørger hun.

Annonce

Mere gennemsigtighed

Ønsket om mere forudsigelighed preller ikke af på borgmesteren.

- Jeg forstår godt behovet for forudsigelighed, når vi laver sådanne projekter. Det er vigtigt, at vi informerer borgerne om, hvad der skal ske, og hvor længe, vi forventer, at det varer. I København søger man tit hen på mindre gader, når der er byggeri, men de er ikke bygget til det. En mulig løsning kunne være, at vi som kommune hjalp med at guide trafikken sikkert rundt eller også gøre de gader, der pludselig bruges meget, mere sikre. Eventuelt med midlertidige lysreguleringer, understreger Nina Hedeager Olsen, som har fået mange mails fra bekymrede borgere omkring byggeriet på Østerbrogade.

- Det er kommunens ansvar, at der er skiltet ordentligt, og at kørestole ikke sidder fast, og man kan komme rundt med rollator. Det har vi nu indskærpet over for entreprenøren. Det kan være svært for dem at følge med, hvis arbejdet rykker fra sted til sted, men det skal bare være i orden, så det har vi nu understreget over for dem, tilføjer hun.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Nyhed

Nyt medie på Frederiksberg ser dagens lys

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Parkering

Hemmelig parkeringskælder: 155 tomme parkeringspladser bag lås og slå

Byliv

Forladt område har fået et gevaldigt løft: Nu skal længe ventet plads indvies

Trafik

Nu kommer elløbehjul tilbage til Københavns gader

Alarm 112

Taxavognmand kan miste bil efter chaufførs kørsel

Byudvikling

Slut med at klage over Lynetteholm: - Det er en demokratisk skandale

Jubilæum

Formand på fagbevægelsens 150 års fødselsdag: - Du kan ikke uddanne dig til næste sæson af Paradise Hotel

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Det sker

`Way out of function`: Kunstudstilling i Amagercentret

Byens Bedste LIV

Med blomstervægge og asiatisk spiritus udgør Kintsugi den cocktailbar, Østerbro har manglet.

Debat

Kære konservative: Fortæl hvad I vil gøre for borgerne frem for skræmmekampagner

Podcasts

Lyt: Bassema blev aktiveret i 20 år - Derfor er det så svært at få indvandrere i job

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

identitetspolitik

'Formand' er fortid i Borgerrepræsentationen: Flertal beslutter, at ordet skal skrottes

Annonce