Annonce
Borgeraktivisme

Borgmester om byggeri i De Gamles By: Kritikken gør indtryk, men har intet på sig

Den gamle materialgård forudsættes erstattet med et nyt Center for Diabetes. I baggrunden de fem etages høje karréer i Møllegade. Foto: Københavns Kommune / "De Gamles By - Forslag til lokalplan
Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) afviser at have tilbageholdt oplysninger i forbindelse med lokalplanshøringen, og fastholder, at alle oplysninger har været frit tilgængelige.

Et stor, nyt diabetescenter til glæde for hele byens kronikere eller et mindre center med hensyntagen til det i forvejen trafikerede og tæt befolkede Nørrebro? Borgergruppen 'Forsvar De Gamles By' er ikke i tvivl og langede i går kraftigt ud efter sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

De anklager hende og hendes forvaltning for at have tilbageholdt oplysninger om det nye Center for Diabetes, der skal ligge i De Gamles By. Borgergruppen mener, at det nye center vil æde sig ind på nogle af de få stemningsfulde og grønne kvadratmeter, der er på Nørrebro og skabe parkerings- og trafikkaos.

'Forsvar De Gamles By' mener, at sundheds- og omsorgsborgmesteren har tilbageholdt oplysninger i forbindelse med lokalplanshøringen. Konkret mener de, at de 40 brugere af diabetescentret, der var lagt op til i lokalplanshøringen, er et skønmaleri i forhold til, hvor mange brugere der reelt vil være i centret. 'Forsvar De Gamles By' henviser til, at der i et brandregulativ, de har fået aktindsigt i står, at diabetescenteret skal kunne huse op til 380 brugere - massivt mange flere end de 40, der var lagt op til i den høring, borgerene kunne komme til orde i.

Annonce

Men sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) afviser kritikken.

- Sagen er behandlet på forskellige udvalgsmøder siden 2019. Det er alt sammen offentligt tilgængeligt. Det er intet lukket ved beslutningen. Det har været en åben proces, siger hun.

vi må ikke glemme det vigtigste i debatten om Center for Diabetes – Vi skal hjælpe udsatte københavnere, som har brug for behandling

Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester

At bygningen forventes godkendt til 380 personer af myndighederne, siger ingenting om, hvor mange brugere, bygningen skal servicere. Det er alene en beregning af hensyn til brandsikkerhed, påpeger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen desuden i en mail til KøbenhavnLIV.

Til det siger 'Beskyt De Gamles By', at der stadig, hvis der kun kommer halvt så mange i centret på en gang, er tale om markant mange flere end de 40 brugere, der blev lagt op til i lokalplanshøringen

Borgmester: Større perspektiv

Sisse Marie Welling (SF) er dog ikke upåvirket af kritikken fra de lokale borgere.

- Det gør indtryk, men vi må ikke glemme det vigtigste i debatten om Center for Diabetes – Vi skal hjælpe udsatte københavnere, som har brug for behandling. Mange københavnere dør for tidligt på grund af kronisk sygdom. Det er nogle af dem, vi skal hjælpe i Center for Diabetes. Og der er behov for større rammer til den opgave. Det er derfor, vi bygger et nyt center. Jeg kan godt forstå, at naboerne er optaget af deres lokale miljø. Men jeg synes, de også skal huske på, hvorfor vi gør det her, siger hun.

så kan vi håbe på, at der efter valget er kommet mere lydhøre politikere på rådhuset

Benedicte Strøm, talsperson 'Forsvar De Gamles By'

I 'Forsvar De Gamles By' understreger de, at de bestemt ikke har noget imod, der bygges et center for byens kronikere. Men de mener ikke, at det er blevet undersøgt ordentligt, hvor sådan et center optimalt kunne placeres i byen.

- Vi kan se i aktindsigten, at der ikke en gang er undersøgt alternative placeringer. Og det er et kæmpe problem, fordi sådan et byggeri vil få store negative trafikale konsekvenser for vores lokalområde. Vi ønsker en ny lokalplanshøring, hvor vi får de rigtige og fuldstændige oplysninger om, hvor mange og hvem, der skal komme i det center, og hvordan de skal transportere sig til det center, siger Benedicte Strøm, der er en af talspersonerne i borgergruppen.

Sisse Marie Welling (SF) siger dog, at der er flere gode grunde til, at det nye Center for Diabetes skal placeres på Nørrebro.

- Når vi placerer centret i De Gamles By på Nørrebro, er der flere gode grunde til det: Det ligger centralt i byen, der er let adgang til offentlig transport og det er tæt på en stor del af målgruppen. Nørrebro er den bydel i København, som har flest borgere med diabetes. Samtidig er De Gamles By historisk set et gammelt hospitalsområde, som fra begyndelsen har haft til formål at huse ældre og svage københavnere, forklarer hun.

Det planlagte diabetescenter skal ligge på hjørnet af Møllegade og Hans Kirks Vej, hvor der i dag ligger en stærkt nedslidt bindingsværkbygning. Nærmeste station er ifølge kommunens egne notater Nørrebros Runddel, der ligger 1100 meter derfra i gangafstand.

Annonce

Venter på valget

Selvom der skulle komme en ny høring, er der stadig politisk flertal for lokalplanen og dermed for det nye Center for Diabetes. Alligevel mener 'Forsvar De Gamles By', at det er værd at kæmpe for.

- Hvis vi får en ny høring baseret på de korrekte oplysninger, vil den ikke nå at blive overstået før valget. Og så kan vi håbe på, at der efter valget er kommet mere lydhøre politikere på rådhuset, siger Benedicte Strøm.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce