Annonce
Klumme

Byen og præsten: Branden

Vibeke Døssing, sognepræst i Sct. Thomas Kirke. Foto: Pr-foto

KLUMME: Vi sad i køkkenet og spiste aftensmad, da ivrige barnestemmer nåede os igennem det åbne vindue: ”Det brænder, det brænder”, råbte stemmerne. Så lægger man hurtigt kniv og gaffel fra sig og rejser sig. Og ganske rigtigt: Da vi trådte ud ad hoveddøren og kiggede direkte over på Falkonergården, stod der flammer op fra taget. Gule, røde og orange flammer.

I 1670 lod Kong Christian den 5. Falkonergården opføre til sin falkejagt. Langt udenfor byen lå den, og bygget blev den inden nogen havde skænket Frederiksberg Slot en tanke. I 1700-tallet brændte gården. Jeg ved ikke, om den brændte helt ned eller om noget stod tilbage, men jeg ved, at da sagkundskaben, embedskvinden fra Kulturarvsstyrelsen, i 2017 besigtigede huset, da var hun fuld af benovelse over at kunne konstatere, at store dele af bygningen kunne henføres til tiden før 1730.

Nu 22. september 2018 stod der stikflammer op fra taget. Huset havde overlevet kakkelovne i hvilke man fyrede med koks eller tørv, det havde overlevet petroleumslamper og brændekomfur, overlevet åbent ildsted i køkkenet, men nu brændte det. Klokken 19.01 22. september 2018 indløb alarmen til Frederiksberg Brandvæsen, og da brandbilerne nåede frem til Falkoner Allé 114, mødtes de af en 'fuldtudviklet brand', som der står i døgnrapporten. Brandvæsenet var effektivt, branden kom under kontrol. Huset var skadet, men stod stadig.

Annonce

Rygtet gik, at der var fundet øldåser, at romaer eller hjemløse havde holdt til i huset, og at det var dem, som havde forårsaget branden.

Vibeke Døssing

Rygtet gik, at der var fundet øldåser, at romaer eller hjemløse havde holdt til i huset, og at det var dem, som havde forårsaget branden, der opstod oppe på 1. salen. Men vi, som er naboer, og som fordi vi holdt af også holdt nøje øje med den historiske bygning, havde da på intet tidspunkt spottet hverken grupper eller enkeltpersoner af samfundets mest udsatte i eller omkring huset. For os var det noget af et mysterium, at det unikke gamle hus pludselig brændte den septemberdag.

Her før jul holdt menighedsrådet ved Sct. Thomas Kirke møde med arkitektfirmaet BIG om et eventuelt nyt sognehus til vores kirke, og med Bjarke Ingels talte vi blandt andet om bygningers levetid. Han sagde, at et hus levetid for så vidt er uendeligt. Hvis man altså passer på det. Reparerer og skifter ud, holder tørt og tæt, sørger for at vand ikke siver gennem utætte tage eller under fundamentet.

Den sidste længe af Falkonergården var en gammel dame på henved 300 år, men det er ingen alder, hvis der tages ordentligt vare på hende. Måske var det ikke kun branden i 2018, men også indtrængende vand igennem mange år forinden, som gjorde tilværelsen svær for den gamle gård. Måske nogen glemte at passe på den?

Hvorfor var eller blev Falkonergården, som jeg nu har skrevet om i adskillige klummer, ikke fredet? I er flere, som har spurgt om det. Jeg ved det ikke. Det er faktisk et mysterium. I min næste klumme vil jeg prøve at reflektere lidt over det.

Godt nytår!

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce