Annonce
Klumme

Byen & Præsten: Det er også deres by

Sognepræst Michael Brautsch. Pr-foto

Byen & Præsten: Hvornår er en by en by? Ja, ordbogen giver følgende beskrivelse: ”Et tæt bebygget område med gader, boliger og andre bygninger, som er centrum for handel, administration og kultur.”

Frederiksberg er Danmarks femte største by med næsten 105.000 indbyggere, størrelsesmæssigt mellem Aalborg og Esbjerg, og samtidig landets tættest befolkede kommune på blot 8,1 kvadratkilometer.

Men alt dette bliver lidt klinisk, for man kunne også sige, at en by er en samling af hjem. Her kan jeg lukke døren, her kan jeg spise og sove og soignere mig, og her kan jeg forhåbentlig føle mig tryg og være privat.

Annonce

For en lille del af befolkningen består hjemmet blot af en sovepose på et stykke pap, nogle indkøbsposer med alt jordisk gods og måske en indkøbsvogn lånt i et af velfærdsstatens bugnende supermarkeder.

Den kække landevejsridder med barnevogn og medaljer og muntre skilte med dyrekøbt livsvisdom, såsom ”øl er øl”, ses ikke på Falkoner Allé eller i Lindevangsparken. Den skæggede skærsliber, der kom på besøg i mit barndomshjem og fik en stor madpakke af mor, er bogstavelig talt en uddøende, eller måske helt uddød race.


De har brug for tryghed og varme altid – og ikke mindst nu, hvor temperaturerne falder.

Michael Brautsch

Mennesker i sådanne udsatte livssituationer lever i gennemsnit 19 år kortere end vi andre, og den sorgløse vagabond har vel aldrig rigtig eksisteret, for der findes ikke hjemløshed uden skrammer og ar på sjælen, misbrug eller psykiske udfordringer.

På Frederiksberg har vi et såkaldt opsøgende gadeteam, der har kontakt til de mennesker, der lever på gaden. I skrivende stund har vi tre gadesovere i byen, og på byens herberger bor der cirka 20 Frederiksberg-borgere.

Der er naturligvis et stort mørketal, for vi har også en del unge, der er flyttet hjemmefra, og som sover på sofaer og madrasser rundt om hos venner og bekendte. De er såkaldte ”sofasurfere”, og hvis det varer alt for lang tid med at få foden under eget bord, så kan det være en særdeles usund begyndelse på voksenlivet, for hvis der heller ikke er fast arbejde eller uddannelse, er det svært at komme ordentlig i gang med voksenlivet. Og der bliver flere og flere hjemløse i Danmark.

Takket være et omsorgsfuldt arbejde, har vi ikke så mange på Frederiksberg. Men de er her, og byen er også deres by, selvom deres hjem ikke ligner dit og mit. De har brug for tryghed og varme altid – og ikke mindst nu, hvor temperaturerne falder.

Tænk på det, næste gang du får muligheden for at få en snak med ham eller hende, der sælger ”Hus Forbi” på dit lokale gadehjørne. Det kunne være, der gemte sig en historie, vi alle kunne lære af.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Trafik For abonnenter

Kommunal p-kælder benyttes til opbevaring af veteranbiler og sportsvogne: Nu har de frustrerede beboere fået nok

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Krim

Stor aktion mod vandpibecaféer: Nu er den gal igen

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Annonce