Annonce
byudvikling

Byggeprojektet på Amager Fælled er stoppet: Her er tre konsekvenser, sagen fører med sig

Det omdiskuterede byggeri på Lærkesletten på Amager Fælled, hvor aktivister markerer deres utilfredshed med byggeprojektet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Det omdiskuterede byggeprojekt på Amager Fælled er sat i bero. De mulige konsekvenser af byggestoppet kan påvirke fremtidige byggeprojekter og skubber regningen for Københavns metro videre, mener ekspert.

I februar stemte et flertal i Københavns Borgerrepræsentation endeligt for, at Lærkesletten på Amager Fælled kunne sælges til private investorer med henblik på at opføre private og almene boliger, skoler, daginstitutioner, plejehjem og butikker.

Salget skyldes, at Københavns Kommune har været nødt til at finde midler til at betale for metroen i København, og byggeprojektet blev således en del af forliget i Københavns Kommune i 2017.

En beslutning, som har vakt megen røre og frustration hos en stor del af befolkningen, der ser at projektet beskadiger og inddrager natur, som hidtil har været fredet. En række klager fra befolkningen, som vil beskytte naturen, viste sig at få afgørende betydning for byggeprojektet, der 7. juli blev sat i bero på baggrund af klagerne.

Annonce

Ismir Mulalic, lektor i økonomi ved Copenhagen Business School, er forundret over processen og at finansieringsgrundlaget af et allerede etableret projekt, muligvis skal ændres.

- Det kan blive en dyr omgang, at man sætter byggeprojektet i bero eller helt stopper det. Normalt, når man laver de her planer, så bliver de gennemført. Det er sjældent, at man gør som nu, efter sagen er accepteret og at metroen er bygget, siger Ismir Mulalic, hvis arbejde blandt andet fokuserer på byøkonomi.


Det kan blive en dyr omgang at sætte byggeprojektet i bero eller helt stoppe det. Normalt, når man laver de her planer, så bliver de gennemført

Ismir Mulalic, lektor i økonomi ved CBS


Han ser, at et stop af byggeriet kan få flere konsekvenser, der strækker sig ind i fremtiden, men forklarer, at det på nuværende tidspunkt stadig er svært at forudse, helt hvor omfattende konsekvenserne bliver, når det stadig er uvist om projektet stoppes helt, eller om det er på pause.

Påvirkning af femtidens byggeplaner

Han peger særligt på tre konsekvenser, sagen kan føre med sig: Fremtidens byudvikling, boligmarkedet og en regning som venter.

- Sådan en sag her kan gøre, at det i fremtiden bliver meget dyrere at lave byudvikling eller store infrastruktur projekter. De store investorer bliver højst sandsynligt mere påpasselige, fordi normalen eller forventningen har flyttet sig, siger Mulalic.

Normalt regner man på alle de usikkerheder, der kan opstå i løbet af sådan en proces, og fordi man nu vil kigge tilbage på dette projekt som en reference, kan det komme til at koste mere, fordi man fremover vil medregne den her form for mulige forsinkelser eller at projektet måske slet ikke bliver gennemført. Så det giver mere usikkerhed for økonomien, forklarer Mulalic.

- Det er et problem, fordi det er meget, meget svært at navigere, når der er mange usikkerheder. Det har vi set de seneste par år med coronapandemien. Og jo mere usikkerhed man har, des sværere er det at navigere, og des flere fejl kan man komme til at lave. For eksempel om man skal eller ikke skal regulere bestemte markeder.

Annonce

En regning venter

Man har bygget metroen under forudsætning af, at man sælger land og bygger bolig derpå. Så hvis vi ikke gennemfører projektet, så skal pengene findes et andet sted.

- Nogen skal jo betale for metroen, og man kan diskutere, hvordan man finder de penge, men det kommer til at koste os alle sammen. For selve finansieringsgrundlaget for metroen kan blive anderledes. Selvom staten betaler for det, så er det i sidste ende befolkningen der betaler igennem skatter og afgifter.

Annonce

En by for de rige

Men det er ikke kun regningen, der bliver skubbet til, også boligpriserne bliver påvirket, når et stort projekt bliver holdt hen.

- Priserne på boligmarkedet har været meget pressede de sidste par år, og ved at bygge flere boliger, giver det lavere boligpriser på sigt. Når man så reducerer boligudbuddet i stedet, giver det derfor højere boligpriser og det giver udfordringer, siger Mulalic.

Hvilke udfordringer?

- Vi er midt i det vi kalder en urbaniseringsproces, hvor folk flytter til byerne. Det sker, fordi vi bliver rigere, og så stiger efterspørgslen på bykvalitet i form af kulturtilbud, og så flytter man mod byerne, siger Mulalic.

For den enkelte betyder det, at man kan komme til at se flere og flere, der ikke vil have ressourcer til at bo i København eller købe eller leje en bolig, forklarer Mulalic.

- Det har vi set mange steder i udlandet, og det der sker, er, at det er de rigere eller ressourcestærke, der har råd til at bo i byen, og de relativt fattigere flytter ud af byen, siger Mulalic.

Men man skal huske på, at vi i Danmark har mange muligheder, og vi regulerer lejeboligerne rigtig meget. Det hjælper lidt på, at vi bliver mere blandet, forklarer han.

Annonce

Vindere og tabere

Der vil altid være vindere og tabere i sådan en sag, og det er ikke anderledes i denne.

Om naturen har vundet, kan Mulalic ikke svare på, men han understreger, at der både er positive og negative sider af sådan en sag.

Dem, der bor tæt ved byggeprojektet kan undgå støj og larm, og værdisætter man på baggrund af natur, er der også gevinster at hente. Både dem, der er glade for naturen, men også dem, hvis boliger stiger i værdi, når de forbliver tæt på et naturområde, forklarer Mulalic.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

112

Bilist taget med vanvidspromille på stærkt befærdet vej

Annonce