Annonce
Plejehjem

Danmarks første plejehjem for par skal ligge på kendt Østerbro-grund

På Østerbro vil Københavns ældre fremover kunne flytte sammen på plejehjem. Det vil også være muligt at overnatte med sin partner et fleksibelt antal gange om ugen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er så yndigt at følges ad, men for mange ældre slutter glansbilledet, når den ene part flytter på plejehjem. Nu vil Københavns Kommune opføre Danmarks første plejehjem for par på kendt Østerbro-grund.

Det skal være slut med at sige farvel til sin elskede, når lyset slukkes på plejehjemmet. Fra 2023 vil ældre par i København få mulighed for at følge ad hele livet. Også på plejehjemmet.

I årets budgetaftale har Københavns Kommune nemlig afsat midler til at etablere Danmarks første plejehjem særligt for par.

- Jeg er så glad for, at det endelig er lykkes. Parplejehjemmet har været mit ønske, siden jeg indtog borgmesterkontoret, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), som nu endelig har fået et af sine vigtigste valgløfter igennem.

Annonce

- Jeg har selv været sammen med min mand i 14 år, og jeg kan slet ikke forestille mig, at vi ikke skulle bo sammen. Sådan tror jeg, de fleste par har det. Derfor ønsker jeg, at vi som kommune skaber rammerne, der gør det muligt for flere at følges ad hele livet. Også når behovet for plejehjem bliver aktuelt, tilføjer Sisse Marie Welling.

Hjælper den raske partner

Det nye plejehjem er tænkt som en håndsrækning til par, men især også den raske partner, når livsledsageren oplever et stigende behov for pleje.

Jeg har selv været sammen med min mand i 14 år, og jeg kan slet ikke forestille mig, at vi ikke skulle bo sammen. Sådan tror jeg, de fleste par har det.

Sisse Marie Welling (SF)

Det ses nemlig ofte, at den raske partner strækker sig langt både fysisk og psykisk for at støtte sin partner i det daglige. Noget der kan føre til social isolation, men som samtidig tilvælges frem for at lade en svækket partner flytte alene i plejebolig efter et langt liv sammen.

Annonce

Fællesskaber mellem de raske

Udover parboligerne vil det nye plejehjem også få plads til såkaldte samlivsboliger. Altså boliger beregnet til én person, men med flere kvadratmeter, så den raske partner kan overnatte i boligen. Plejehjemmets særlige samlivsprofil indebærer desuden, at der vil være et stort fokus på at skabe fællesskaber mellem de raske beboere på tværs af boligerne.

- Det her bliver et anderledes plejehjem, fordi det – udover at drage omsorg for de syge – også bliver et fællesskab for de raske partnere. I dag findes der ganske få parboliger spredt rundt på nogle af vores andre plejehjem, men de er typisk beboet af par, hvor begge er syge. Derfor er det mit ønske, at parplejehjemmet giver mange flere par muligheden for at fortsætte med at leve sammen, fordi der her også vil være fokus på de raske pårørende,” forklarer borgmesteren.

Planen er, at parplejehjemmet skal stå klar til brug på Østre Gasværkgrunden på Østerbro i 2023.

Fakta om det nye parplejehjem

Allerede sidste år vedtog partierne bag budgetaftalen en hensigtserklæring, der betød, at man var enige om at etablere et parplejehjem. Det var dog uden finansieringen – det er den, der er kommet på plads med årets aftale. Der er afsat i alt ca. 17 mio. kr. til etableringen af plejehjemmet.

Parplejehjemmet vil indeholde 45 standard-plejeboliger til par på 85 kvadratmeter bolig og 45 plejeboliger med såkaldt samlivsprofil beregnet til én beboer, men med lidt større boligareal på 73 kvadratmeter pr. bolig.

Plejeboliger med samlivsprofil er for par, hvor den raske partner ønsker at bevare nuværende bolig, men alligevel tilbringer en stor del af tiden i partnerens plejebolig. De ekstra kvadratmeter giver på den måde mulighed for en ekstra soveplads i plejeboligen.

Parplejehjemmet med samlivsprofil oprettes med samme funktioner som kommunens øvrige plejehjem, men fordi der bor og færdes flere borgere på parplejehjemmet end på øvrige plejehjem, vil blandt andet arealerne til café, aktiviteter og kontorer blive forøget med fem kvadratmeter pr. parbolig.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce