Annonce
Indland

Cepos-stifteren Collet i konflikternes centrum

Bernt Johan Collet (i midten) ses her ved Dronning Margrethes 75 års fødselsdag i 2015. Den tidligere forsvarsminister, der sad i Folketinget i ni år for De Konservative, fylder 23. november 80 år. (Arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Tidligere forsvarsminister Bernt Johan Collet, som 23. november fylder 80 år, er 7. generation som ejer af Lundbygaard Gods, der sælger juletræer.

Godsejer og initiativtager til tænketanken Cepos. Forsvarsminister og juletræsforhandler.

Jo, Bernt Johan Collet, som tirsdag 23. november fylder 80 år, har nået en del i sit liv.

Efter at have taget en landbrugsuddannelse og senere uddannet sig til civiløkonom blev han i 1981 medlem af Folketinget, hvor han sad i ni år for De Konservative.

Annonce

Undervejs nåede han at være forsvarsminister fra 1987 til 1988.

I august 1990 blev Bernt Johan Collet forstander for Herlufsholm Skole og Gods, og senere samme år valgte han ikke at genopstille ved folketingsvalget.

Som forstander skabte Bernt Johan Collet kontrovers, da han valgte at fyre skolens daværende rektor, Gert Olsen.

Det resulterede i en undersøgelse og en rapport fra Rigsrevisionen, som ikke indeholdt en generel kritik af Collets administration på skolen, men dog påpegede enkelte fejl.

- Der var ingen næse til Collet i Rigsrevisionens rapport. Det er jeg da yderst tilfreds med, sagde Bernt Johan Collet efter rapporten.

Helt så godt slap han i 2017 ikke fra en sag om fortidsminder, der var blevet ødelagt på hans grund i Vallebø Skov på Sydsjælland.

Østre Landsret dømte ham i en appelsag til at skulle betale cirka 450.000 kroner plus sagsomkostninger for at genetablere 11 gamle gravhøje og en stendysse, der blev ødelagt.

Det skete for at gøre plads til at plante juletræer, som er en stor indtægtskilde for Lundbygaard Gods, som slægten Collet har ejet i generationer. Bernt Johan Collet er 7. generation i slægten som ejer af godset.

Bernt Johan Collet var i 2004 primus motor med at etablere den borgerlig-liberale tænketank Cepos, hvor han var formand frem til 2012. Herefter blev han udnævnt til ærespræsident og livstidsmedlem af Cepos' Centerråd.

Privat har Bernt Johan Collet siden 1968 været gift med Catharina Collet, som han har tre børn med.

/ritzau/

Annonce
Advarsel

Hundeejer fandt ben med hvidt pulver i boligområde: - Pas på jeres hunde

Indland

Lyntest er tilbage: 100.000 kan blive testet om dagen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Indland

Mere end 10.000 har anmeldt covid-19 som en arbejdsskade

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Annonce