Annonce
Østerbro

Christinas Østerbro: Det begyndte som 17-årig med køjeseng og madras i et rum - og fællesbad i kælderen

Forfatteren Christina Englund har boet på Østerbro i flere omgange gennem 29 år. Foto: Mathilde Schmidt
Forfatteren Christina Englund fik optaget sin første bog hos Gyldendal som 17-årig i sommeren 1992, og samtidig flyttede hun til Østerbro.

-Hvorfor flyttede du til Østerbro?

- Det er snart 30 år siden, at jeg flyttede til Østerbro for første gang. Det var sommeren 1992, jeg havde fået antaget min første bog på Gyldendal, var droppet ud af 2.g og drømte om at flytte hjemmefra. Sammen med to jævnaldrende veninder fandt jeg en fremleje i Den Blå Avis, som den gang var en papiravis, man hentede i kiosken tidligt om morgenen, hvis man var på boligjagt. Vi var så heldige at få fingrene i en to-værelses lejlighed i Ryesgade og indrettede os med en køjeseng og en madras i det ene rum og stue med lyskæder og stigereoler i det andet. Og så var der fællesbad i kælderen.

I de næste mange år boede jeg forskellige andre steder i og uden for byen indtil for fem år siden, hvor jeg købte en andel i en hyggelig lille forening tæt ved Nordhavn og Østre Gasværk. Her har mine to døtre og jeg boet lige siden.

Annonce

-Hvad er det bedste ved Østerbro?

- De øde gader og at vandet er så tæt på. Lugten af tang som tit blæser op igennem vores kvarter.


Mine børn og jeg havde lige nået at forelske os i Big Bio Nordhavns gode lyd og mageløse sæder, der kan lægges helt ned, mens man ser film.

Christina Englund


Annonce

-Hvilke yndlingssteder på Østerbro har du savnet under coronanedlukningerne?

- Mine børn og jeg havde lige nået at forelske os i Big Bio Nordhavns gode lyd og mageløse sæder, der kan lægges helt ned, mens man ser film. Udover det krydser vi ofte Bopa Plads på vej til og fra skole og indkøb. Det har været så trist at se de sammenklappede stole og borde stå der foran cafeerne uden den sædvanlige summen af stemmer og liv.

Annonce

-Hvor på Østerbro vil du helst tilbringe en solskinstime?

- På Bopa Plads eller ved vandet et sted. Om sommeren holder jeg af at cykle til Svanemøllestranden tidligt om morgenen og bade, før der kommer alt for mange mennesker. Ellers på en gåtur om Søerne eller på en bænk samme sted med en kop kaffe og en god ven.

Annonce

-Du får besøg udefra. Hvad vil du vise på Østerbro?

Hvis det er om vinteren så nok badeanlægget på Nordhavn, hvor de frygtløse trodser sne og kulde og kravler ned ad de istapbeklædte stiger for at dyppe sig i havet. Om sommeren vil jeg tage dem med på Kastellet. Udsigten over havnen er så fin, horisontlinjen med kraner, fabriksbygninger og skibe på Holmen, måden solen glimter i vandoverfladen på. Så kan man jo altid lige smutte ned forbi Den Lille Havfrue, hvis det er gæster med den slags seværdighedslyster.

Annonce

-Hvad er det værste ved Østerbro?

- At der er så mange store byggerier, som larmer dag – og somme tider endda – nat med sådan en dyb, dundrende banken, der går gennem marv og ben.

Annonce

-Hvad er dine fremtidsønsker for Østerbro?

- Mindre byggeri. Flere træer og livlige åbne pladser.

Christina Englund

Christina Englund er aktuel med romanen Slugt om den amerikanske fotograf Francesca Woodman, som tog sit eget liv som 22-årig i begyndelsen af firserne. Det er 13 år siden, at Christina Englund sidst har udgivet en bog.

Christina Englund er født i 1974 og udsendte sin debut 'Uden egentlig at sove', der var en samling korte historier, allerede som 17-årig i 1992. Hun modtog Statens Kunstfonds  tre-årige arbejdsegat i 2012 og har blandt meget andet været vært på DR-programmet 'Jazz og bøger'.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce