Annonce
SAMFUND

Døde på plejehjemmet: Sønnen skulle afhente morens genstande, men guldhalskæden til 40.000 kr. var væk

Michael Flodgaards mor døde i en alder af 95 år på Tårnby Kommunes plejehjem på Irlandsvej. Da sønnen skulle afhente morens genstande var guldhalskæden væk. Nu kritiserer han både plejehjemmet og kommunen for at ignorere hændelsen.

Det er sket før. Og nu er det sket igen. Værdigenstande fra en afdød beboer på Tårnby Kommunes plejehjem på Irlandsvej er bortkommet. Om det er simpelt tyveri eller sjusk, der er årsag til, at Michael Flodgaard må konstatere, at hans mors guldhalskæde til en værdi á 40.000 kroner ikke var blandt effekterne, da han spurgte ind til halskæden, er uvist.

Michael Flodgaard har anmeldt sagen til politiet, da han mener, der er tale om tyveri. Han er frustreret over sagen, fordi ledelsen på plejehjemmet blot spurgte personalet om de havde set halskæden, men ellers intet gjorde for at opklare sagen eller kunne tilbyde familien en form for erstatning.

Frustrationerne førte til en brev til Tårnbys borgmester Allan S. Andersen.

Annonce

I brevet skriver Michael Flodgaard blandt andet:

- Min mor på 95 år boede på plejehjemmet på Irlandsvej, og blev i november desværre smittet med corona på plejehjemmet. Det samme gjorde en meget stor del af såvel beboere og personale. Min mor blev efter en periode indlagt på hospitalet, og jeg var i daglig dialog med hospitalet, da vi jo dels ikke måtte besøge hende, og dels havde hun også smittet mig, så jeg lå hjemme i isolation. Heldigvis gik min familie fri for smitten.

Søndag 6. december besluttede jeg i samråd med hospitalet at behandlingen skulle stoppe, og min mor blev flyttet tilbage til plejehjemmet for at få sine sidste dage der. Min datter på 25 år besøgte min mor på plejehjemmet om søndagen, min kone, som ikke var i isolation om mandagen, og min kusine som havde nær tilknytning til min mor om onsdagen. Min egen isolation udløb torsdag, og der ville jeg selv besøge hende, men desværre gik hun bort samme morgen, så jeg nåede ikke at sige farvel. Efter at plejehjemmets personale havde gjort hende i stand tog vi ud på hjemmet for at sige et sidste farvel. Min mor har i alle de år jeg kan huske båret sin halskæde; en Bismarck-kæde i guld. Den var selvfølgelig ikke på hende længere, da hun var død, så vi spurgte efter den, men den var der ikke! Vi tog fat i lederen og spurgte, hvor den var. Det vidste hun ikke, og hende der havde gjort min mor i stand sagde, at den ikke var der, men hun havde set den dagen forinden, men plejehjemmets leder mente, at den nok ikke var kommet med hjem fra hospitalet.

Og da både min datter, min kone og min kusine var til stede, kunne de alle tre bekræfte, at de havde set, at kæden var om hendes hals de sidste dage. Min kusine sagde, at da hun var der dagen før havde det ikke været muligt at komme i kontakt med min mor, så hun havde bare siddet en times tid og kigget på hende, og havde direkte bemærket at kæden var der som den plejede.

På grund af Coronaen, var min mors stue aflåst, så ingen kunne komme derind, så det er altså helt sikkert, at der kun har været personale hos hende i det døgn, hvor kæden er forsvundet, og jeg bad plejehjemmets leder om at undersøge sagen. Der kunne jo være en medarbejder der havde lagt den i plejehjemmets opbevaringsboks, det er trods alt et meget begrænset antal personer der kan være tale om, men alle nægtede at vide noget om det. Så lederen meddelte os bare, at der ikke var nogen der havde set den, og hun stolede på sine medarbejdere, skriver sønnen.

Jeg føler, at plejehjemslederen nærmest gør grin med mig ved at tilbyde et symbolsk beløb, og den seneste kontakt fra plejehjemmet er et brev fra en tilsyneladende ny leder, hvori der bliver skrevet, at plehjemmet fraskriver sig ansvaret.

Jeg er til grin

Michael Flodgaard oplyser, at han har fået kæden vurderet ud fra forskellige billeder, hvor kæden er om morens hals, og vurderringen er cirka 40.000 kroner.

Plejehjemslederen modtog besked om vurderingen. Lederen var - efter Michael Flodgaards udsagn - så chokeret over prisen, at han blev tilbudt et symbolsk beløb i ertstatning.

- Jeg føler, at plejehjemslederen nærmest gør grin med mig ved at tilbyde et symbolsk beløb, og den seneste kontakt fra plejehjemmet er et brev fra en tilsyneladende ny leder, hvori der bliver skrevet, at plehjemmet fraskriver sig ansvaret, skriver Michael Flodgaard i brevet til borgmesteren.

I svaret til Michael Flodgaard skriver Allan S. Andersen, at plejehjemmet ikke yder erstatning ved bortkomst eller skade på beboernes værdigenstande og indbo. Han henviser til, at der altid bør tegnes en indboforsikring.

Annonce

Fik stjålet penge

I 2019 kunne Ekstra Bladet afsløre, at der var flere sager om tyverier på plejehjemmet Tagenshus. Avisen skrev blandt andet om Inge Myhre, der fik stjålet 500 kroner fra sin pung, hvorefter hendes familie ikke havde kontanter eller smykker liggende på plejehjemmet.

Derfor var det eneste smykke, hun gik med, et guldarmbånd, som hun aldrig tog af. Inge Myhres datter, Helle Myhre, huskede tydeligt, at armbåndet stadig var om hendes mors håndled, da hun så hende for sidste gang aftenen inden hendes død.

Det blev også sidste gang, hun så armbåndet.

Da Helle Myhre stod på værelset, hvor hendes mor var gjort i stand, var armbåndet væk. Og hun besluttede at politianmelde sagen.

Helle Myhres sag blev henlagt, indtil en anden beboer samlede sager til bunke og gik til politiet. Ekstra Bladet havde på baggrund af tyverierne forsøgt at finde ud af, hvor mange tyverier, der er på landets plejehjem. Rigspolitiet oplyste, at der havde været 13 tyverier i 2017 og 2018. Men ifølge Ekstra Bladets aktindsigt ved Københavns Politi var tallet dog hele 38 tyverier.

Til Ekstra Bladet udtalte Tårnbys borgmester, at kommunen havde taget skridt og foretaget en sikkerhedsundersøgelse på plejehjemmet Tagenshus, akkurat som kommunen vil lave samme vurdering af alle plejehjem.

Annonce

Vi har en instruks

AmagerLIV har på baggrund af den aktuelle sag og de tidligere sager spurgt borgmesteren, hvorfor der stadig er værdigenstande, der forsvinder fra plejehjemmene.

- Vi oplever generelt ikke problemer med tyverier på vores plejehjem. Og vi har også et fokus på at undgå tyverier. For eksempel har vi en instruks på vores plejehjem i forhold til, hvordan vores medarbejdere håndterer afdøde beboere. Her er der altid to medarbejdere om opgaven, og de sørger for, at smykker fjernes og bliver placeret et aflåst sted, så de pårørende efterfølgende kan få dem. Hvis et smykke for eksempel efterlades på en afdød beboer, så bliver det noteret i journalen, siger Allan S. Andersen.

Borgmesteren understreger, at han ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men siger:

- Generelt kan jeg sige, at kommunen ikke yder erstatning af plejehjemsbeboernes værdigenstande ved eventuel skade eller bortkomst. Når der er indflytningssamtaler på plejehjem anbefaler vi, at man tegner en indboforsikring, ligesom det også står beskrevet i de informationsmaterialer, man modtager, når man flytter ind på et af vores plejehjem. Hvis en beboer eller pårørende har en formodning om, at der er sket et tyveri fra en plejehjemsbolig, opfordrer vi til, at man anmelder sagen til politiet.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce