Annonce
Historisk klumme

Da Sydhavnen kom på forsiden: Hvorfor begik Anders dobbeltmord?

”Snigskytten” Anders Kristian Jørgensen (1906-1981). Han er født i Randers, og da han blev prøveløsladt i 1970, flyttede han til hjembyen. Foto: Privatarkiv

Til næste år er det 75 år siden, at Sydhavnen var meget omtalt på landet avisforsider.

Dobbeltmordet i Køge Bugt, som det drejede sig om, blev begået 22. april 1948. Og  ifølge arkivreglerne bliver der til næste år offentlig adgang til politiets rapporter uden ansøgning.

Bliver man mon så klogere på, hvad der skete i Køge Bugt på fiskekutter K43 Elo, der sejlede ud fra Sydhavnen med fem mand?

Annonce

Kun tre mand kom tilbage. To var blevet skudt i den sydlige ende af sejlløbet Sorte Rende og efterladt på bunden af Øresund.

Allerede kort tid efter fandt man ud af, at handelsmand Rudolf Nicolai og skibsfører Hjalmar Olsen var blevet dræbt, og at gerningsmanden var den arbejdsløse søfyrbøder Anders Kristian Jørgensen (født 1906).

Nilsson Morell var ejer af kutteren, og hans medhjælper Warn brød sammen og tilstod, at han havde overværet drabene. Samt at han efterfølgende var blevet tvunget af Jørgensen til at fjerne tøj og øvrige ejendele fra ligene.

Fiskerskipper Nilsson Morells kutter K43 Elo undersøges i Sydhavnen. Teknikerne fandt blod og skudhuller. Det var skipperen, der havde sejlet Niels Bohr, ”Citronen” og flere gruppemedlemmer fra Holger Danske i sikkerhed i september 1943. Foto: Privatarkiv

Anders Jørgensen havde truet med sine pistoler og meget tydeligt sagt, hvad der ville ske med de to fiskere og deres familie, hvis ordren ikke blev udført og de ikke efterfølgende holdt kæft.

Rudolf Nicolais veninde Gerda, der havde fornemmet, at noget var galt, var samme aften kørt i en taxa til Sydhavnen, hvor hun fandt to fiskere i gang med at rengøre en kutter. Nilsson Morell og Warn fortalte afvisende, at de to mand, de havde haft med på båden, var sejlet videre ude i sundet med et andet skib, der skulle til Sverige.

”Snigskytten” Anders Jørgensen blev anholdt i begyndelsen af maj, da fiskerne tilstod, og desuden fandt politiet flere af de dræbtes effekter i Jørgensens lejlighed.

Jørgensen blev afhørt hver eneste dag, og 12. maj 1948 brød han sammen og tilstod.

En bekendt til Jørgensen afleverede hans to pistoler til politiet. På den ene var der indgraveret: ”Snigskytten til Erindring om vel udførte Aktioner”. Indgraveringen havde Jørgensen selv komponeret og fået lavet hos en sølvsmed nær hjemmet i Sundby.

Anders Jørgensen havde fra 5. maj 1945 været tilknyttet et modstandskompagni, hvor han optrådte højst uheldigt. På befrielsesdagen skød han med sin maskinpistol i Nordre Frihavnsgade ganske uden grund en ung tysk soldat.

I artikler i miden af maj 1948 skriver man meget om forbindelse med dobbeltmordet på kontorchef Jacobsen og hustru på Peter Bangs Vej. Frederiksberg Politi havde ikke hastværk med at afhøre Anders Jørgensen, selv om denne i begyndelsen af afhøringerne sagde, at der var en forbindelse. Foto: Privatarkiv

En handling som han modtog en misbilligelse for, men det forhindrede ham ikke i at fortsætte. Han fremviste ofte stolt den afdøde soldats gevær, der stadig var fyldt med blodpletter.

Han skød lysekroner i stykker i Frimurerlogen, hvor han var indkvarteret. Det var det kommunistiske kompagni P.6.B., der havde indtaget Stamhuset på Blegdamsvej.

Han foretog også helt uberettigede anholdelser. ”Højere magter” holdt hånden over ham, til han blev hjemsendt 29. september 1945.

Politiet var selvfølgelig interesseret i at få opklaret, hvad hans motiv var til nedskydningen af de to mand på Øresund. Forklaringen skiftede mellem, at Nicolai og Olsen ville snyde ham i en handel om våben, eller at han i en større sags tjeneste måtte dræbe dem, da de var gerningsmændene til dobbeltmordet på Peter Bangs Vej to måneder før.

Man kom dog ikke nærmere ind på detaljer, og Anders Jørgensen nægtede pludselig at udtale sig yderligere.

En af de to pistoler Jørgensen fik udleveret, da han var tilknyttet modstandsbevægelsen. På sølvpladen er indgraveret: "Snigskytten" til Erindring om vel udførte Aktioner". Foto: Privatarkiv

Ligene af de to dræbte dukkede op til overfladen i den sydlige del af Øresund 31. maj 1948. ”Snigskytten” blev ved Højesteret idømt livsvarigt fængsel.

Politiet skrev tæt ved 1.000 rapportsider. Man undersøgte meget og fandt ud af, at Jørgensen, Nicolai og Olsen havde været involveret i flere typer ulovlige handler under og efter besættelsen.

I 1948 primært med opkøb af skibe, der skulle bruges til at transportere våben til Palæstina, hvor jødiske besættere manglede våben til forsvar mod arabiske naboer.

Politiet undersøgte ikke videre, hvem der finansierede køb af skibe og våben. Nu var sagen afsluttet, og gerningsmanden afsonede sin straf uden at sige noget som helst.

Jeg blev dømt for et dobbeltmord, men afsonede for to dobbeltmord. Jeg har opklaret dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, og jeg pløkkede morderne!

Anders Jørgensen i 1974

Dog sagde han til en medfange i 1953, at han havde været i lejligheden på Peter Bangs Vej, men det skulle man ikke tale mere om.

Da han blev løsladt på prøve i 1971, nedsatte han sig som healer under nyt navn i sin hjemby i Jylland.

Her solgte han noget hjemmelavet mikstur på sin ”klinik”, hvor han også mod god betaling berørte (healede) sine kvindelige klienter.

I 1974 blev han opsøgt af en af datidens ”revolverjournalister”. Det mest bemærkelsesværdige ved den samtale var, at Anders Jørgensen sagde: - Jeg blev dømt for et dobbeltmord, men afsonede for to dobbeltmord. Jeg har opklaret dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, og jeg pløkkede morderne!"

Han døde i 1981 i ubemærkethed på et plejehjem i Midtjylland og ligger i en fællesgrav tæt derved.

Sydhavnen, som området så ud omkring besættelsen. Foto: Privatarkiv
Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce