Annonce
Vanløse

Damhusengens Skolegård: Når børnene er gået, kommer flagermusene frem

Inger Kærgaard står i skolegården ved Damhusengens Skole, hvor hun har sat en ultralydsmikrofon op for at undersøge, hvor mange flagermus der flyver igennem skolegården. Foto. Chili Djurhuus
Biolog Inger Kærgaard står bag forskningsprojektet Flagermusenes By, hvor hun blandt andet i et nedløbsrør i skolegården ved Damhusengens Skolegård, har opsat en ultralydsmikrofon, der har til formål at undersøge hvor mange flagermus, der flyver i luften over skolegården.

Når tusmørket falder på og skolegården ved Damhusengens Skole, nok i de flestes bevidsthed, bliver et øde asfalteret område, kommer flagermusene frem. Og når flagermusene kommer frem kommer biolog og forsker i flagermus, Inger Kærgaard, også frem.

Inger Kærgaard, står nemlig bag forskningsprojektet Flagermusenes By, hvor hun blandt andet i et nedløbsrør i skolegården ved Damhusengens Skole, har opsat en ultralydsmikrofon, der har til formål at undersøge hvor mange flagermus, der flyver i luften over skolegården.

Udover at skolegården har hun også sat ultralydsmikrofoner op ved Rundetårn, Rådhustårnet, fra sin altan på Frederiksberg og en villahave i Vanløse, det fortæller hun til KøbenhavnLIV.

Annonce

Flagermus i skolegården

Hvorfor skolegården på Damhusengens Skole?

- Fordi deres flyvelinje går igennem skolegården, svarer Inger og peger op på den kasse som hun har opsat på et nedløbsrør i skolegården. Og jeg ved, at der er meget liv her.

Når nu flagermus lever af insekter, er der så flere flagermus omkring Damhusengens Skole end andre steder i København?

På et nedløbsrør i skolegården ved Damhusengens Skole, har Inger Kærgaard sat en ultralydsmikrofon op for at undersøge, hvor mange flagermus der flyver igennem skolegården. Foto. Chili Djurhuus


- Det formoder jeg. Men jeg ved ikke, så hvor meget ekstra liv her er. Det er det, jeg håber, min forskning vil vise. Så hvis du kommer tilbage om et år, så kan jeg nok svare på det, svarer hun  smilende og fortæller, at hun i nærmeste fremtid skal undervise nogle klasser på Damhusengens Skole netop i flagermus og biodiversitet, hvor en af lektionerne indebærer en flagermustur ud i tusmørket. Hun fortsætter.

- Det er vigtigt at fange børnenes opmærksom omkring flagermus, inden børnene bliver for store.


Vi skal huske på, at vi lever i en biodiversitetskrise, og det er vigtigt at åbne øjnene for at flagermus også dør, hvis insekterne forsvinder.

Inger Kærgaard


Hvorfor?

- Børn elsker natur. De besidder en naturkærlighed, så hvis de kan lærer at lytte til og se efter flagermus, bliver de måske også interesseret i dem, svarer hun

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på flagermus?

- Det hele hænger sammen. Flagermus lever af insekter. Så hvis insekterne dør, dør flagermus også. Så ved at skabe opmærksomhed omkring, hvor fantastiske flagermus er, skaber det øget opmærksomhed på biodiversiteten, og vigtigheden af, at vi skal passe på insekterne, svarer hun. Hendes ansigt bliver alvorligt.

- Vi skal huske på, at vi lever i en biodiversitetskrise, og det er vigtigt at åbne øjnene for at flagermus også dør, hvis insekterne forsvinder, hvilket ville være mit mit skrækscenarie.

Er flagermus farlige?

Kinesiske flagermus sættes i forbindelse med corona. Men Inger Kærgaard fortæller, at da pandemien brød ud, blev forskningsprojekter, hvor flagermus skulle håndteres, udsat af frygt for, at det lille pattedyr ville blive smittet med corona af mennesker.

Inger Kærgaard, der har arbejdet professionelt med flagermus i fem år, har ikke hørt om nogen mennesker, der er blevet smittet med sygdomme fra københavnske flagermus.

Hun oplyser desuden, at af de 1.400 flagermusarter, der findes i verden, er der kun tre arter "vampyrflagermus", der slikker blod fra kvæg eller fugle. Disse tre arter findes alle i Latinamerika.

Alle flagermus er totaltfredede. Hvis du finder en flagermus, må du ikke håndtere den selv. Ring i stedet til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812.

Og skoleleder for Damhusengens Skole Max Ulrich Larsen er glad for Ingers projekt.

- Her på skolen tager vi udgangspunkt i de ting, der ligger lige for. Så når vi nu ligger så tæt på Damhusengen er det oplagt at benytte den natur, det dyreliv og de elementer der i nærområdet, fortæller Max Ulrich Larsen som synes Ingers projekt er interessant, og han er sikker på, at børnene kommer til at synes om det.

Sådan kan du hjælpe flagermusene

Sluk alt unødvendigt udendørs lys. Lys fungerer som en insektstøvsuger, som trækker maden væk fra flagermusene, hvoraf mange arter helst ikke bevæger sig ind i lyset.

Plant insektvenlige blomster på din altan eller i din gård.

Hvis du kan holde det ud, så sæt et kar med vand op, så myggene kan yngle der - flagermus elsker myg.

Gå ud i skumringen og nyd flagermusene. For vi passer bedre på den natur, vi har opdaget og oplevet. Du finder større koncentrationer af flagermus steder, hvor der er søer.

Du kan læse mere om Inger Kærgaards forskning på flagermusenesby.dk, hvor du også kan melde dig til gratis flagermus-ture.

https://spoerg.vanloseliv.dk/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce