Annonce
KLUMME

De kalder det en ghetto – jeg kalder det mit hjem

John Christoffersen søger holdkammerater til et nyt senior-fodboldhold på Nørrebro. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Jeg står i Seniorbofælleskabet Midgårdens fælleslokale i Mjølnerparken. På endevæggen fortæller en opslagstavle, at seniorbofællesskabet blev startet af ni kvinder, som efter flere års forarbejde fik realiseret deres drømme om at flytte ind i et bofælleskab i 1987.

Det blev til to opgange med hver ni lejligheder på 62 kvadratmeter. I stuetagen mellem de to opgange har vi fællesrum - et stort og et mindre møde- og spise-lokale, to køkkener og et toilet plus en gårdhave. Med livlige snakke, et par fællesmiddage om måneden og nogle andre aktiviteter sammen, blandt andet i Aktive Ældre på Nørrebro - er Midgården Danmarks ældste seniorbofælleskab i en almen boligafdeling.

Det er tirsdag, så Jørgen - bofællesskabets ældste - har lavet kaffe. Det gør han hver søndag og tirsdag eftermiddag, og de af os 19 kvinder og mænd, der har tid og lyst, trisser ned til kaffe for at få en sludder. Her hører vi, hvordan det står til med ens naboer. En har måske behov for hjælp, og en anden beboer giver så gerne en hånd med.

Annonce

Alle i bofællesskabet har små eller store opgaver, alt efter evner og kræfter. Jane er ansvarlig for vores lille fælleshave. Hanne er 'madmor', som står for fællesspisning hver anden eller tredje uge. Min navnebror John står for de håndværksmæssige opgaver som at hjælpe med at hænge billeder eller hylder op, eller ordne en cykel der driller. Vi er et fællesskab, som understøtter hinanden, men også bidrager til godt naboskab i bebyggelsen.

Når Mjølnerparken eksempelvis holder sommerfest, fastelavnsfest eller julearrangement, så er bofællesskabet altid med til at planlægge og skabe det hyggelige samvær. Sidst i juni er der dimittend-fest, hvor vi fejrer vores stadig flere unge, som har gennemført en ungdomsuddannelse eller erhvervsuddannelse. Hvert år fejres de cirka 30 unge, der har opnået en studenterhue eller et svendebrev.

Bofællesskabets fælleslokale er også hjemsted for foreningen Aktive Ældre på Nørrebro.

Kaffe og kage – med ghettostempel

Jeg spørger Jørgen, hvor mange han tror, der kommer til kaffe i dag. Jørgen svarer som sædvanlig: 'Det ved man aldrig'. Men lige denne tirsdag har Ole – der havde fødselsdag i går - sendt mail-besked rundt, at han kommer med kage til kaffen. 'Så jeg skal nok sætte elleve eller tolv kopper frem'.

Fik jeg fortalt, at seniorbofællesskabets adresse er Mjølnerparken. Og fordi lidt over 50 procent af vores naboer er af ikke-vestlig oprindelse har Mjølnerparken fået stemplet - ghetto.

Jeg har hidtil troet, at når man havde en lejekontrakt, betalte sin husleje og overholdt husordenen, så var man beskyttet af lejeloven - og kunne ikke smides ud af sin bolig. Men Folketinget har i demokratiets navn vedtaget en lov, som påbyder Mjølnerparkens boligselskab Bo-Vest at følge loven og sælge halvdelen af bebyggelsen til en privat investor, som sikrer dyrere lejligheder til andre, rigere folk. Det betyder, at seniorbofælleskabet sammen med de beboere, der bor i de to gårde - som skal sælges - med eller mod vores vilje, flyttes fra det, vi troede var vores hjem.

Lige fra det tidspunkt for over to år siden, hvor Bo-Vitas repræsentantskab besluttede at sælge to af afdelingens fire gårde, har seniorbofælleskabets boligsituation og fremtid været uafklaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce