Annonce
Debat

Den centrale begrundelse for spærring af benzinbiler holder ikke stik

Et forslag om at spærre for færdsel i benzinbiler har været genstand for massiv debat. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Debat: Det er diverse politikeres hensigt at spærre en del af kommunen af for færdsel i benzinbiler, angiveligt for at beskytte befolkningen mod partikelforurening.

Det er efterhånden ved at være klart, at en central miljørapport fra 2016 om dette emne i flere år fra politisk side er blevet refereret vildledende. Det har været det bærende argument, at det står skralt til med luftkvaliteten her, hvor vi bor. Men det er ikke, hvad rapporten siger.

Der er ikke en overdødelighed grundet partikelforurening i hovedstadsområdet relativt til resten af landet, og det beregnede antal mennesker, der får forkortet deres liv med et par år, er ikke 550, men 10-15, for lokal udledning fra forbrændingsmotorer.

Annonce


Tilbage bliver den voksnes udgave af rollinge-argumentet “Det er fordi!” Det lyder sådan her: “Det er vores politik”.

Jacob W. Nielsen


Tallet 550 har været gengivet adskillige gange som skræmme-tal, men de forbudstanker, der barsles med, drejer sig om cirka 2 procent af dette. Resten lever vi videre med, forbud eller ej. Det er det man kalder baggrundsforurening.

Når det langt om længe går op for én, at den centrale begrundelse ikke holder stik, så stikker normalt tænkende mennesker piben ind.

Men sådan gør (denne gang radikale, men også andre) politikere ikke. I stedet fremturer man med planer om forbud mod dit og dat her op til kommunalvalget. Nu blot vel vidende at det ikke har nogen effekt af betydning. Tilbage bliver den voksnes udgave af rollinge-argumentet “Det er fordi!” Det lyder sådan her: “Det er vores politik”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce