Jonas fra Østerbro er 18 år gammel, og som mange andre unge meget glad for gå i byen, men da han sidste år tog i byen, endte det galt.
En af Jonas’ første gange i byen tog sig en kæmpe drejning, da han i fuldskab tog imod en drink af en fremmed mand i baren.
- Vi stod og hyggede os oppe i baren, og så var der en fyr som tilbød mig et shot. Det kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til i momentet, fortæller Jonas.
Trække luft
Jonas’ aften begyndte som en helt almindelig aften i byen. Jonas vil bare gerne danse, hygge, og drikke nogle øl med drengene.
Jonas efter udkendte personer havde puttet stoffer i hans drinkJeg havde det enormt underligt, jeg begyndte at føle mig helt slap.
Da de havde været på klubben i et godt stykke tid, kunne Jonas godt mærke noget var galt. I starten tænkte han bare, at det var alkoholen der ramte ekstra hårdt.
Det informerede han til sine venner og spurgte, om de ikke godt kunne komme med ud og trække lidt frisk luft.
Her overbeviste han sig selv om, at det bare var alkohollen. Det var først da Jonas og resten af hans venner valgte at gå ind i klubben igen, at Jonas var sikker på, det ikke var alkohollen.
- Da vi kom ind igen, var den hel gal.
Der var puttet stoffer i den drink, han modtog. 'Drugging' er betegnelsen, når man uvidende indtager stoffer blandet i den alkohol, man drikker.
Låst inde
Han spurgte herefter, om drengene ikke ville komme med ud igen. Jonas’ status lige nu var, at han langsomt begyndte ikke at kunne føle noget i sin krop.
- Jeg havde det enormt underligt, jeg begyndte at føle mig helt slap.
På dette tidspunkt gik det så op for Jonas, at det ikke er bare alkoholen der har ramt, det nemlig noget helt andet. Noget som fangede ham fysisk i hans krop, og låste ham helt inde så han intet kunne gøre.
På grund af sagens følsomme karakter, omtaler vi efter hans ønske kun Jonas med fornavn. Vi har Jonas' fulde navn.
Tre tips til at undgå drugging
De sidste tre år er drugging blevet et større problem. Der er en stigning i folk, som ringer til giftlinjen for hver. De sidste tre år har vi set en stigning på 170 antal personer der henvender sig. Tallene svinger meget efter om byen har været lukket eller ej, dvs at i 2020 dykkede antallet af druggings drastisk. Men i 2019 og 2021 ser vi en markant stigning.
Derfor er her tre tips til, hvordan du undgår at blive drugget:
Hold ekstra øje med din drink.
Modtag aldrig drinks fra fremmede
Efterlader du din drink, skal du ikke drikke fra den igen
ØsterbroLIV og Gefion Gymnasium sætter fokus på ungeliv
Det skal være lige så sjovt og trygt at komme hjem fra byen, som at gå ud i byen. Derfor sætter ØsterbroLIV sammen med 2. J fra Gefion Gymnasium både ungeliv og natteliv på dagsordenen. Det sker med historier om tryghed i byen, venskaber, psykisk sårbarhed, pres i skolen på en konstruktiv måde, så der både kommer bud til, hvordan man får det sjovt, når man går ud, men også trygt, når man skal hjem igen.
Vi håber, du vil tage godt imod både de unge journalistaspiranter og deres historier om lokale københavnere.
Har du kommentarer eller idéer til opfølgende historier, må du meget gerne skrive til os på andre@osterbroliv.dk eller 31 12 26 10.