Annonce
Kommentar

Derfor tabte Aggesen. Derfor vandt Vindfeldt

Simon Aggesen fik 5.436 personlige stemmer, og Konservative gik to mandater frem. Men Aggesen og Konservative kunne ikke tælle til 15, og må afgive borgmesterposten. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kort sagt, så tabte Aggesen fordi Konservative var de eneste, der bar til det borgerlige bål. Så enkelt er det. Og de der ønskede et alternativ, sagde det tydeligt. Det dufter af blokpolitik på fremtidens Frederiksberg.

Jan E. Jørgensen og Venstre formåede heller ikke ved dette valg at opstille en toer på listen, der var i nærheden af et flot valg, og dermed langt fra at smide to stærke mandater i den borgerlige pulje. Og så kan det godt være, at Jan E. Jørgensen på facebook bryster sig af, at have slået sin egen rekord, hvad angår personlige stemmer. Det rokker ikke ved, at Venstre ikke bringer nok til bordet - endda ved et valg hvor Venstre ellers står flot på landsplan, men går tilbage på Frederiksberg.

Dét, lagt sammen med lokal nedsmeltning hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der begge gik markant tilbage i forhold til sidste valg, og et Nye Borgerlige, der slet ikke vinder indpas på Frederiksberg, så kommer Konservative til at stå alene og trække læsset alene på den borgerlige flanke.

Annonce

Radikale gik tilbage i forhold til det seneste valg, selvom de også har været tydelige i opposition. Men borgerne der ønskede noget andet, ønskede noget helt andet. Rød politik. En anden politik

Jesper Gisli, chefredaktør


Partiet går to mandater og 2.612 stemmer frem i forhold til sidste valg. Partiet går over tre procent frem til at trække 40,3 procent af byens stemmer. Og endda det bedste lokale valg for partiet siden 2001.

De stemmetal cementerer endvidere, at Simon Aggesens meget omtalte boligsag ikke skadede Konservative spor. Spørgsmålet til Aggesen i de sene nattetimer på valgnatten ville være relevant, hvis Konservative gik tilbage - men nu må det forstumme, med den fremgang til partiet.

Aggesen derimod fik med sine 5.436 personlige stemmer, et personligt valg der var det laveste for en siddende borgmester i mange, mange år. I 2001 fik Mads Lebech imponerende 16.934 personlige stemmer. Siden Lebechs to flotte valg i 2001 og 2005, har Jørgen Glenthøj fået henholdsvis 7.176, 7.956 og senest 6.124 personlige stemmer i 2017, og nu Aggesen med 700 færre personlige stemmer end Glenthøjs seneste valg.

Skyldes det boligsagen eller andre lidet flatterende sager? Måske. Eller også har Frederiksbergs konservative vælgere siden 2001 stemt mindre bykonge og mere parti. Med det bedste valg siden 2001 for partiet, kunne dette godt være tilfældet.

Og hvorfor vandt Michael Vindfeldt og det røde flertal? Det gjorde de fordi, de der ønskede et alternativ til det borgerlige flertal, markerede og manifesterede det som sjældent set før.

Socialdemokratiet gik flot frem lokalt, og det endda ved et valg, hvor S fik vælgerlussinger alle steder omkring Frederiksberg. Det taler sit eget tydelige sprog i forhold til ønsket om et alternativ. Og Enhedslisten buldrede frem. Det gjorde de alle steder, så det var i høj grad også en landstendens. Men dygtige og populære Pelle Dragsteds indtræden på Frederiksberg, har nok ikke skadet hos de røde vælgere der ville have et alternativ. Radikale gik tilbage i forhold til det seneste valg, selvom de også har været tydelige i opposition. Men borgerne der ønskede noget andet, ønskede noget helt andet. Rød politik. En anden politik.

Om vi får det, med et snævert flertal på 15-14 mellem blokkene og traditionen om at være enige i byrådssalen i langt, langt de fleste sager, må tiden vise.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Øjenvidne

Mille gik forbi gerningsstedet fem minutter efter drabet: Det er meget bekymrende

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Skuddrama

Skuddrama på Sorgenfrigade: Erhvervsdrivende skræmt fra vid og sans

Skuddrab

Hemmeligt møde førte til drabet i Sorgenfrigade: Sådan er bande-situationen lige nu

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Rigshospitalet

Signe mangler fire kollegaer: Rigshospitalet aflyser hjerteoperationer på grund af mangel på sygeplejersker

Byfornyelse

Sebastian er frustreret: Rantzausgade har fået en fed fuck-finger i julegave

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Trafik

Jens turde ikke krydse perron: Retter kritik af DSB

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Ballade i nattelivet

Heste og flere betjente på gaden: Politiet styrker indsatsen i nattelivet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

112

Hunde gik til angreb: Fem gymnasieelever på hospitalet

Annonce