Annonce
Debat

Det er vigtigt at debattere vaccine

 Foto: Rune Borre-Jensen

Debat: Debatten om vacciner fylder meget både herhjemme og ude i verden pga covid-19. Det er glædeligt, for det giver os anledning til at drøfte vacciner i et bredere perspektiv – og det er der behov for!

Hvis man retter blikket mod det eksisterende børnevaccinationsprogram, dukker der hurtigt en række spørgsmål op: Er det de rigtige vacciner vi har med i programmet? Hvorfor vaccinerer vi ikke mod skoldkopper, som de gør i Island og Finland, og snart i Sverige? Hvem bestemmer, hvilke vacciner der er med i programmet? Og hvad er kriterierne for at komme i programmet? Det er uklart for de fleste.


Annonce

Vi må have en målsætning om øget tilslutning som minimum til børnevaccinationsprogrammet men generelt må vi hæve vores ambitionsniveau, så alle får meget mere viden om vacciner

Laura Lindahl (K) og Merete Winther Hildebrandt (K)En opgørelse har vist, at 69% fuldførte børnevaccinationsprogrammet i 2017. Der ringer en alarmklokke hos os ved at 30% IKKE har fulgt det. Det bringer os til spørgsmål om hvem der egentlig har oplysningspligten overfor forældrene? Og hvor finder vi oplysningerne om de vacciner, der findes og redder liv, men som ikke er med i børnevaccineprogrammet?

Hvis man dykker ned i tallene, vil man også finde, at det er de mest ressourcesvage, der falder fra. Det skaber en socialulighed, som vi i et land som Danmark bør sætte ind overfor. Hvis man kigger på vacciner udenfor vaccinationsprogrammet, er det næppe nogen overraskelse, at det er de allermest ressourcestærke der finder frem til dem. Med den nuværende model skabes der i skævhed indenfor sundhed – sådan skal det ikke være i Danmark.

Vi mener, at sundhedsplejerske og egen læge skal meget mere på banen når det kommer til vacciner. Både hvad angår information om og indkaldelse til de vacciner, der ligger i vaccinationsprogrammet, men også meget mere information om de vacciner, der findes udenfor programmet.

Vi må have en målsætning om øget tilslutning som minimum til børnevaccinationsprogrammet men generelt må vi hæve vores ambitionsniveau, så alle får meget mere viden om vacciner.

På Frederiksberg har vi lokalpolitisk stillet et beslutningsforslag om at udarbejde en vejledning om de vacciner der i dag er i vaccinationsprogrammet men også om øvrige vacciner på markedet. Den skal udarbejdes i samarbejde med de praktiserende læger og PLO Frederiksberg. Vi vil også arbejde intensivt med vaccine-ambassadører i sundhedsplejen – så snakken om vacciner kan tages med forældrene tidligt. Vi håber, det kan være et første skridt til mere oplysning, større tilslutning til vaccinerne og mere lighed i sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce