Annonce
København

Dine kaffebønner er blevet hørt: Guide til 5 gode kopper kaffe

Risteriet har sin egen unikke opskrift, som de holder for sig selv. PR-foto
Kaffe kommer i alle afskygninger og former. Det er helt og aldeles individuelt, hvad der udgør en kop god kaffe. Alligevel har vi forsøgt os med en guide, der fremhæver nogle af de bedste og hyggeligste kaffesteder i København.

Kaffe er ikke nogen simpel størrelse. Kaffe kommer i mange former, typer og smage. De fleste nu til dags elsker en god kop kaffe, hvad enten det er til at vågne på eller til at nyde i godt selskab.

Men der er et hav af kaffetyper, og inden for hver enkelt type er der også variationer. De senere år er der sket en udvikling, som har hevet det kaffe-elskende folk en anelse væk fra de meget mælkebaserede kaffer og mere i retning af den sorte kaffe. Det har givet øget fokus på smag og aroma.

Hvad der udgør en god kop kaffe vil dog altid være en smagssag. Nogle er til det røgede, andre til det syrlige. Nogle er til den helt sorte kaffe, andre til en flat white. På trods af manglende universelle kriterier for en god kop kaffe, forsøger vi her at fremhæve nogle af Københavns bedste og hyggeligste kopper kaffe.

Annonce

1 God samvittighed

Hos Coffee collective kan du købe en pose med bønner til cirka 120 kroner. Foto: Lisa Reenberg

Hvis du spørger en garvet kaffe-drikker i København, hvor den bedste kop kaffe fås, vil mange nok svare Coffee Collective. Her er der fuldstændig styr på kvaliteten, og for mange har det betydet, at de simpelthen er blevet afhængige af den gode kaffe.

Tag for eksempel Kieni-bønnen, som kommer fra Kenya og har en saftig syrlighed og intens sødme. Kaffen bliver fyldig i smagen med aroma af solbær, stikkelsbær og brombær. Høsten løber fra november til december, så du kan altså godt risikere, at den ikke altid er tilgængelig. Det kan være en god ide at forberede sig mentalt på, for har man først vænnet sig til en kvalitetsbønne af den kaliber, er det svært at genfinde glæden i en sløj omgang filterkaffe.

Coffee Collective gør en dyd ud af at være transparente og oplyse om kaffefarmerne bag de lækre produkter. Økonomisk bæredygtighed er vigtigt, ifølge Coffee Collective. De gode forhold for farmerne gør, at kaffen smager endnu bedre og kan drikkes med god samvittighed.

Coffee Collective, flere steder i København

2 Smil og øjenkontakt

Snup en to-go kaffe til en god pris fra Zaggis og gå en lang tur. Arkivfoto: Pr-foto

Solen er begyndt at kigge frem, og folk strømmer mod Søerne iklædt smarte solbriller. Blot et spytkast væk, og med udsigt til Dronning Louises Bro, ligger Zaggis på Frederiksborggade 43 og lokker med en god kop billig kaffe - ud fra københavnske standarder i hvert fald.

Det er jo ingen hemmelighed, at københavnerne er villige til at betale en høj pris for en god kop kaffe. I resten af landet grines der vist lidt, men går du til Zaggis, bør der ikke grines nær så meget. Der koster en kop dejlig frisk kaffe nemlig 30 kroner, mens espresso koster en 20'er.

Alt i biksen plejede at koste kun 20 kroner, men med de nuværende prisstigninger er prisen sat en anelse op på varme og kolde kaffedrikke. Resten - panini, kage, bagværk - koster stadig kun 20 kroner.

Ofte er der lang kø, men der går ikke samlebånd i den på Zaggis. Der er tid til smil og øjenkontakt. Selve kaffen er ikke nogen ekstraordinær oplevelse, men den er god, fyldig og helt perfekt til prisen og en tur i solskinsvejr.

Zaggis, Frederiksborggade 43, Indre By

3 Plads til alle

En frisk kop kaffe fra Shabaz går du ikke galt i byen med. Foto: Mette Nygaard Hansen

Sofaer, hyggekroge og rolige nuancer skaber rammerne for den gode kaffeoplevelse hos Shabaz, som har flere kaffebarer i hovedstaden. Konceptet lægger på en og samme tid både op til, at du kan tage computeren under armen og arbejde i gode omgivelser, men også til at familier kan lægge vejen forbi.

Det kan måske lyde sært, hvordan Teams-møder og børnefamilier kan trives på samme areal, men det er altså, hvad der sker i de rummelige og uformelle omgivelser på Shabaz.

Den røde tråd i indretningen er rustik og industriel, krydret med fine lamper og solide træmøbler. Bag disken finder du hurtigt alt, hvad hjertet begærer. Romkugler, veganske snacks, smoothies, bagværk og givetvis lækker kaffe i mange afskygninger.

De fleste abonnerer jo gerne på en bestemt type kaffe, men er du ny i branchen, så kan cappuccinoen på soyamælk varmt anbefales på Shabaz.

Shabaz, flere steder i København

4 I en liga for sig

Prolog har eget kafferisteri på Refshaleøen. Foto: Luisa Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix

Prolog i Kødbyen har taget folk med storm. Der er altid folk ude foran den lille kaffebar. Det skyldes dels, at kaffebaren ikke har mange kvadratmeter at gøre godt med, og dels at Prolog tilbyder himmelsk lækker kaffe, der vækker sanserne og forkæler smagsløgene.

Prolog rister selv kaffen på Refshaleøen og bruger kun bønner af høj kvalitet. Ristestilen hælder til den lyse side og giver smagsnoter af nødder, bær og citrus. Da bønnerne følger sæsonen, varierer bønne-menuen også.

Der er ikke noget at sige til, at kaffen spiller i sin egen liga på Prolog. Jonas Gehl, som er en af ejerne, blev nemlig dansk baristamester i både 2018 og 2019.

På Prolog finder du især kaffe fra Costa Rica, men også Mexico, El Salvador og Colombia er repræsenterede på menukortet. Bag alle de forskellige typer kaffe gemmer sig personer, historier og geografi, som Prolog forsøger at bringe dig tættere på.

Prolog, Høkerboderne 16, Vesterbro

5 Bønnebil

Risteriet både på kaffesmagning og kaffekursus, hvor du lærer de helt basale principper bag en god kop kaffe. PR-foto

Risteriet er et kafferisteri, som har specialiseret sig i at riste kaffebønner fra de fleste kaffekontinenter. Hvert land og region har egne særpræg og kendetegn, som giver udslag i kaffesmagen. Kaffe fra afrikanske lande er ofte lidt syrlig i smagen, og Risteriet erfarer, at især kvinder er tilbøjelige til at falde for de afrikanske bønner. Omvendt er kaffe fra Guatemala og Columbia populær blandt hankønnet, hvor smagen ofte er kraftigere og en anelse røget.

Den mest populære kaffeblanding hos Risteriet er Espresso Uno, og det har den faktisk været i omtrent 19 år. Ligesom Coca Cola holder Risteriet dog den unikke og populære opskrift for sig selv.

2 eller 3 gange om ugen kører bønnebilen fra kafferisteriet i Glostrup til Risteriet på Helgolandsgade 21 og sørger for, at københavnerne får helt frisk kaffe.

Et særligt tvist ved Risteriet må siges at være deres alkoholbevilling. Den bruges på fornuftig vis til at fremstille Ekspresso Martini, bestående af espresso, vodka og kahlua.

Risteriet, Helgolandsgade 21, Vesterbro

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce