Annonce
Arbejdsliv

Direkte fra køkkenet i Østerbrohuset: Mennesker med handicap smitter positivt af på hele virksomheden

Der er gang i køkkenet i Østerbrohuset, der nu opfordrer alle til at bakke op om ØsterbroLIVs nytårsforsæt om at hjælpe mennesker med handicap til et arbejde. Kender du en handicappet eller virksomhed, der vil være med, så skriv til os på andre@osterbroliv.dk eller ring på 31 12 26 10. Foto: André Bentsen
Syv ud af 10 i køkkenet i Østerbrohuset er ansat på særlige vilkår. Til gengæld får de lige præcis nul kroner i offentlig støtte. Det er nemlig slet ikke nødvendigt, hvis man ser forskellighed som en styrke, mener Incita, der driver cafeen.

- Er det dronningen, som har inspireret jer? Stemningen er høj i Madhus Incita, der stolt har kontaktet ØsterbroLIV for at snakke om lokalavisens nytårsforsæt: at hjælpe personer med handicap til et match med de lokale virksomheder.

For det gør virksomheden bag køkkentjansen, Incita, allerede til den helt store guldmedalje.

- Vores udgangspunkt er, at 70 procent af personalet i Incitas virksomheder skal være ansatte med særlige vilkår. Det er et strategisk mål, som ikke bare gavner den enkelte, men hele arbejdspladsen, fordi diversitet giver noget godt til kulturen og frigør ressourcer til spidskompetencer, siger Johannes Bjerrum, der er kommunikationschef i Incita.

Annonce

Her har områdechef Karen Røigaard bevidst ansat personer med forskellige udfordringer.

- Vi er skabt for at inkludere mennesker i arbejdslivet. Vi har haft mange med både psykiske udfordringer eller ansatte, som er fysisk invalideret, fordi det er en win-win situation. Både for dem på normale vilkår, der får hjælp, livsglæde og tid til at fokusere på deres kerneopgaver, og for det enkelte menneske, der har haft svært ved at bryde igennem til arbejdspladserne, siger hun og fortsætter:

- Vores samfund og arbejdsmarked har udviklet sig, så de personer med handicap, som tidligere kunne finde plads i produktionsfagene, nu udelukkes på grund af teknologi og outsourcing. Men sådan behøver det ikke at være. Vi skal bare være bedre til at kigge ærligt, åbent og fleksibelt på de opgaver, der egentlig varetages hver dag i virksomhederne.

Frihed at tjene penge selv

Og der er Madhus Incita i Østerbrohuset et skoleeksempel på, hvordan mennesker med særlige udfordringer kan tjene deres egne penge, få livsglæde og fællesskab, fordi der er mange faste ting, man ikke nødvendigvis behøver være omstillingsparat eller specialuddannet for at varetage.

Husk at spørge kollegaerne, så alle er involveret fra start. Det handler om at tale åbent om bekymringerne og mulighederne og så blive imponeret over, hvor meget samfundet bakker op og stiller ressourcer til rådighed, hvis du har brug for det.

Karen Røigaard

- Hvem siger, at fire personer ikke kan dele en arbejdsopgave på 40 timer? Det giver så ekstremt meget for dem at arbejde 10 timer om ugen eksempelvis og det kræver ikke mere af arbejdsgiveren end alle mulige andre ansatte, der har spørgsmål til barsel, kørepenge eller hæve sænkeborde, siger Johannes Bjerrum.

Karen supplerer:

- Der er i dag en stor gruppe, der ikke kan være med, hvis vi tænker arbejdspladser i gammeldags forstand, men som kan gøre en forskel og bidrage positivt både til produktion og kultur, hvis man giver dem en chance. Det håber jeg, at flere vil gøre, siger hun.

Incita har flere årtiers erfaringer med at inkludere borgere på kanten af arbejdsmarkedet og har ét overskyggende godt råd til virksomheder, der overvejer at gøre det samme.

- Du skal ikke være bange for det med reglerne. Der er næsten kun positiv hjælp og masser af støtte og rådgivning at hente fra både kommuner, brancheforeninger og jobcentre, hvis det overhovedet bliver nødvendigt, siger Karen Røigaard.

- Til gengæld skal du huske at spørge kollegaerne, så alle er involveret fra start. Det handler om at tale åbent om bekymringerne og mulighederne og så blive imponeret over, hvor meget samfundet bakker op og stiller ressourcer til rådighed, hvis du har brug for det, siger Karen Røigaard.

Coral Rae McDonald er glad for endelig at være en del af et fællesskab og tjene sine egne penge. Man bliver lidt en sjov enspænder af at gå derhjemme, men her får man noget socialt og kan give noget til samfundet, siger hun. Foto: André Bentsen
Annonce

Alle vinder på rummelighed

Køkkenchefen Luise Bjørnlund håber flere tør følge trop og gentænke strukturen på de københavnske arbejdspladser, så de bliver mere rummelige.

- Vi er selv startet på at tilbyde frokostordninger ud af huset til Københavns virksomheder for at skabe flere arbejdspladser. Alt i et køkken handler om samarbejde, og der har mennesker med særlige udfordringer bare noget ekstra at byde ind med, fordi de forbedrer arbejdsmiljøet meget, siger Luise Bjørnlund.

Hun kommer selv fra en lidt gammeldags arbejdsplads med meget hierarki.

- Men mangfoldigheden, der følger med at have mennesker med handicap som sine kollegaer, skaber god stemning og en lidt blødere stemning, end man normalt oplever i et køkken, siger Luise Bjørnlund, som egentlig ikke havde særligt høje forventninger til sine nye kollegaer.

- Men jeg blev så voldsomt overrasket over, hvor meget alle blomstrer og bidrager. For dem er det ikke vigtigt, om de folder viskestykker eller pudser glas. De ting skal gøres uanset hvad, men for dem er det indgangen til et fællesskab og et selvstændigt liv, understreger køkkenchefen.

En af dem, der knokler i køkkenet er Coral McDonald.

Efter flere års sygdomsforløb har hun fundet glæden ved at være en del af et hold.

- Det er hyggelige kollegaer og godt, at jeg får prøvet lidt. Jeg har været sygemeldt med migræne i meget lang tid, så jeg håber, at det her kan få mig i gang igen, siger Coral McDonald.

Hun har på grund af smerter svært ved at sidde for meget ned, så for hende er det en fordel at kunne arbejde stående ved køkkenbordet og træne kroppen igen.

- Det er bedre at være sammen med mennesker, end at være syg derhjemme. Man har kun de muligheder, man selv er med til at skabe. Her kan jeg efter lang tids sygdom oparbejdet noget socialt i stedet for at blive en lidt mærkelig enspænder. Det her er et springbræt til fremtiden, siger hun.


Madhus Incita

Er en del af Incita, en registreret socialøkonomisk virksomhed, hvis historie går tilbage til 1966. Incita drives efter et formål om at skabe meningsfuld beskæftigelse og at støtte udsatte i gang med job og uddannelse.

Udover Madhus Incita i Østerbrohuset drives Café Incita i Valby Kulturhus tæt på hovedafdelingen i København SV. Desuden har Incita afdelinger i Herlev, Silkeborg og Århus.

Incita er også en del af Incitas STU-tilbud, hvor unge lærer om arbejdsmarkedet og laver aktiviteter i Kulturhuset.

Læs mere på www.cafeincita.dk

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce