Annonce
Børneliv

Dorthe opdagede vuggestuens svigt for sent: Jeg er bange for, at jeg har skadet mit barn

Dorthe Jørgensen er mor til Lio, som tidligere har gået i Nørrebro-institutionen. Hun havde på fornemmelsen, at noget var galt i institutionen. Nu ved hun, at der er noget om snakken. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Dorthe og hendes mand kunne mærke, at noget var helt galt i institutionen, men havde svært ved at sætte en finger på deres bekymring: Forvaltningen afviser anklagen.

Dorthe Jørgensen er Mor til Lio. I et år og otte måneder var han indskrevet som vuggestuebarn i daginstitutionen Titanrosen på Nørrebro. En institution, som han ifølge moren aldrig skulle være blevet i så længe - set i bagklogskabens lys. Flere gange i den periode, hvor Lio var i institutionen, ringede forældrenes alarmklokker.

- Vi var førstegangsforældre, og vi vidste ikke bedre. Hver gang vi adresserede en undren eller rettede direkte kritik af observationer, som vi gjorde os, blev problemstillingen vendt om, og der blev sat spørgsmålstegn ved vores evner som forældre. Vi blev ikke lyttet til. Det var utrolig ubehageligt, og i dag ved jeg, at det ikke var os, den var gal med, fortæller Dorthe Jørgensen og fortsætter:

- Jeg har oplevet utrøstelige børn, som er blevet ignoreret i lang tid, mens pædagogerne sad og talte sammen. En dag løb en lille pige hen til mig for at blive trøstet. Det var hjerteskærende og helt urimeligt. Jeg måtte blive der, til hendes mor kom og tog over. Pigen ville ikke over til pædagogen, da hun endelig bød sig til, fortæller Dorthe Jørgensen.

Annonce

Voldsomme anklager

Områdechef Mikala Jørgensen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen på Nørrebro/Nordvest kan dog ikke genkende den hverdag, Dorte beskriver.

- Det er voldsomme anklager, som vi tager meget alvorligt. Men vi kan ikke genkende hverken de konkrete forløb eller det billede, som her tegnes af den pædagogiske praksis. Medarbejderne føler sig urimeligt anklaget. Den pædagogiske tilsynsrapport viser en god institution i positiv udvikling, som aldrig har fået en alvorlig anmærkning. Der har været en enkelt episode for fire år siden, hvor et barn blev hevet i armen. Det blev påtalt, og siden har der ikke været påviste eksempler på uacceptabel adfærd, skriver Mikala Jørgensen i en mail.

I dag er Dorte og hendes mand ikke i tvivl om, at det, de italesatte over for pædagoger og ledelse i institutionen var omsorgssvigt.

Annonce

Tog hans ur

En af de hændelser, som efterfølgende er kommet forældreparret for øre, var en episode, som udspillede sig under en frokost i Titanrosen. Episoden har berørt familien dybt.

Det er helt forfærdeligt at tænke tilbage på, og jeg kan være bange for, om jeg har skadet mit barn. Den første tid er jo så vigtig. Jeg håber, at han putter oplevelserne i en kasse, hvor han ikke husker det.

Dorthe Jørgensen.

Lio havde været hos tandlægen. Her havde han fået et legetøjsur, som han var pavestolt af. Dagen efter sad han ved frokosten i vuggestuen. Her ville en pædagog tage uret fra ham, hvis han ikke sad pænt. Da de tog hans ur, blev han knust.

- Uret fik han aldrig igen, fortæller Dorthe Jørgensen.

Episoden fik parret genfortalt af en medarbejder fra Titanrosen. En episode som medarbejderen også har taget videre til ledelsen, uden der blev gjort noget.

Annonce

Nætterne var værst

Da Lio startede i Titanrosen, var han en glad dreng, men der gik ikke lang tid fra han startede, til hans adfærd ifølge forældrene, ændrede sig.

- Vi oplevede, at Lio var frustreret, når han kom hjem fra Titanrosen - nætterne var de værste. Det var ikke bare almindelig dårlig søvn eller tigerspring - han reagerede for eksempel med kraftig og med længerevarende gråd. Jeg er overbevist om, at det var hans måde at bearbejde dagen på. I vores ferier sov han igennem, fortæller Dorte Jørgensen.

NørrebroLIV har også talt med et andet tidligere forældrepar. De fortæller om ligende hændelser om, hvordan de oplevede omsorgssvigt i Titanrosen.

Annonce

Noget var helt galt

Familien mærkede, at noget var helt galt, men havde svært ved at sætte en nøjagtig finger på, hvad det var.

- Vi er stadig ikke helt klar over, hvad der skete de dage, han var af sted, men det var tydeligt, at noget ikke var, som det skulle være. Da vi konfronterede stuens pædagog og spurgte ind til hans trivsel i vuggestuen, forsikrede de os om, at alt var i skønneste orden, og at han trivedes, hvorefter de spurgte os, om alt var godt derhjemme.

Til det skriver Områdechef Mikala Jørgensen i en mail til NørrebroLIV:

- I alt har vi de seneste tre år fået bekymringshenvendelser fra tre personer, en tidligere medarbejder og to tidligere forældre (som hverken er Dorthe eller Maria, red.). Disse henvendelser blev undersøgt, men der var ikke eksempler på den adfærd, som de anonyme kilder nu beskriver. Da lederen spurgte ind til det, kunne den tidligere medarbejder ikke give konkrete eksempler på overgreb eller omsorgssvigt. Hvis vi var blevet bekendt med overgreb, ville vi reagere med det samme. Hvis man har den adfærd, der her beskrives, skal man ikke arbejde med børn, siger hun.

Dorte Jørgensen frygter dog, at hendes søn har lidt overlast.

- Det er helt forfærdeligt at tænke tilbage på, og jeg kan være bange for, om jeg har skadet mit barn. Den første tid er jo så vigtig. Jeg håber, at han putter oplevelserne i en kasse, hvor han ikke husker det, siger Dorthe Jørgensen.

Annonce

Tangerende omsorgssvigt

Kan du forstå, hvis folk undrer sig over, at I ikke tog Lio ud af Titanrosen?

- Ja, jeg kan godt forstå, hvis folk undrer sig. Havde vi vidst, hvad vi ved i dag, var han omgående blevet taget ud - og vi havde råbt op til højere instanser, svarer forældreparret og fortsætter:

- De ansatte overbeviste os om, at alt var godt, og at vi jo nok burde kigge ind ad i stedet. Sådan noget pis, siger Dorthe Jørgensen, der flere gange kontaktede ledelse og medarbejdere i Titanrosen. Til sidst var hun bange for, at det så ville gå ud over Lio, hvis hun fortsatte konfrontationen og fortsat stillede spørgsmål.

Ifølge områdechef Mikala Jørgensen er anklagerne meget alvorlige.

- Hvis man arbejder med børn og oplever kolleger, der opfører sig dårligt overfor børnene, har man pligt til at gribe ind. Så det er meget alvorligt, hvis en medarbejder ikke går videre med sin bekymring. Medarbejderen kan enten gå til sin nærmeste leder, til sin tillidsrepræsentant eller til institutionens klyngeleder eller områdechefen. Eller man kan henvende sig til kommunens whistleblower-ordning, hvor man kan være anonym, så der er mange muligheder for at gøre noget.

I dag går Lio i en anden institution, hvor han trives.

Sådan gjorde vi

Efter at være blevet kontaktet af Irena, som rettede kritik af institutionen Titanrosen, gik NørrebroLIV i gang med at undersøge, om andre havde samme oplevelser.

Her fik vi kontakt til flere ansatte - nuværende og tidligere samt forældre som kunne fortælle samme historie uafhængigt af hinanden. I den forbindelse er NørrebroLIV er kommet i besiddelse af dokumenter og korrespondancer mellem forvaltningen og de tidligere medarbejdere. Redaktionen er ligeledes bekendt med andre dokumenter og udtalelser fra tidligere og nuværende ansatte samt forældre, der understøtter beskrivelser og hændelser, som flere nuværende og tidligere medarbejdere har underbygget.

Vi har via en aktindsigt (2019-2020) forsøgt at afdække om der var flere bekymringshændelser. Her har redaktionen modtaget dokumenter vedrørende to forældre, der var bekymrede for deres barns trivsel. En forælder ønsker sågar skærpet tilsyn. Det afviser forvaltningen dog ifølge aktindsigten.

De to kilder som er en del af aktindsigten er ikke de samme to forældre, som NørrebroLIV har været i kontakt med, på trods af at de fortæller at de også har rettet henvendelse til ledelsen.

Inden udgivelse har forvaltningen modtaget samtlige anklager fra vores kilder - de fleste som citater, så de har haft mulighed for at forholde sig til nævnte anklager i sagen.

Ifølge aktindsigten er der ikke indberettet nogle magtanvendelser.

I aktindsigten fik vi afslag i korrespondance mellem ledelse og pædagogisk konsulent efter offentlighedsloven.

Vi fik også afslag på aktindsigt i korrespondance mellem pædagogisk konsulent og personale, da der er tale om interne arbejdsdokument efter offentlighedsloven.

Vi har desuden forsøgt at få kontakt med forældre, der på nuværende tidspunkt har børn i Titanrosen. Dette gjorde vi, for at få dem til at forholde sig til de påstande, vi også har fremlagt for forvaltningen. Ingen af de forældre, vi har været i kontakt med, kan nikke genkendende ti kritikken.

Det siger psykologen

Vi har spurgt autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi, Lone Hygum, hvad det betyder for et barn at være i sådan en hverdag, som der bliver beskrevet?

- Hvis en voksen blev udsat for det, I beskriver, så ville man sige sit arbejde op. Men de her børn kan ikke komme væk fra en situation, de oplever skræmmende og truende. Og de kan få et mærke resten af livet, udtaler Lone Hygum.

Kan du uddybe det?

- Barnet mister sin grundlæggende tillid til, at voksne vil dem det godt, svarer Lone Hygum og slår fast:

- Hvis man observerede forældre agere overfor deres egne børn, som I beskriver, så ville det betyde en underretning.

Hvorfor det?

- Det I her har fremlagt, er fysiske overgreb, trusler og udskamning, svarer Lone Hygum.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hunde angriber elever: Fem på hospitalet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

corona

Det skal være nemmere at få et stik: To nye vaccinecentre åbner

BYLIV

Tjek de nyeste fødevaretrends - og vær med til at påvirke dem

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

sexisme og sexchikane

Anonyme opråb: Så mange har henvendt sig med sexisme og seksuelle krænkelser i kommunen

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

byens bedste liv

Vidste du det? Kæmpe juletræ med lys og pynt hænges på hovedet

For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

Juletid

Juletræssalget på Halmtorvet sikrer jobs til byens udsatte: - Det er hyggeligt og gør hverdagen nemmere

Alarm 112

Fysioterapeut voldtog tre kvinder i sin lejlighed i København

Annonce