Annonce
Byliv

Nu er den nye lejer til kapellet på Assistens Kirkegård udpeget: Fik lov til at ansøge efter fristen

Kapellet på Assistens Kirkegård går til en organisation, der har sat alt ind på at få lov at drive det. De vil inddrage de historiske omgivelser og række ud til både folk på Nørrebro og i resten af byen. Foto: kk.dk
De nye lejere fik lov til at aflevere deres bud efter deadline og får 4,8 millioner kroner mere i tilskud, end der var lagt op til. En af de andre ansøgere er overrasket og mener, spillereglerne er blevet ændret undervejs i ansøgningsprocessen.

En kaotisk proces med et skuffende slutresultat. Sådan kan man sammenfatte den kritik, der nu lyder af politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Kritikken kommer i forbindelse med forløbet med at finde nye lejere til det historiske kapel på Assistens Kirkegård.

Sidste år lagde udvalget ellers op til, at en åben proces, hvor alle kunne byde ind på at drive kapellet, skulle sikre lokal forankring.

Annonce

Interessen var da også bred og stor med bud fra både Øglegøglerne og 'Teater – Oplevelser til eftertanke', der arbejder med udgangspunkt i den russiske forfatter Dostoevsky. Da Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg arrangerede et virtuelt aktørmøde i efteråret 2020, deltog 40-50 lokale aktører og andre interesserede. 30 aktører og enkeltpersoner endte med at sende ideer og ansøgninger inden deadline, der i et brev fra Kultur- og Fritidsforvaltningen blev meldt ud til at være 25. november sidste år.

- Forvaltningen bad om oplæg og idéer. Der er ikke blevet meldt en klar ansøgningsfrist ud. Så hvis man har kunnet komme med oplæg, lige til Kultur- og Fritidsudvalget traf beslutningen (på et møde i Kultur- og Fritidsudvalget 18. august, red.), kunne vi have brugt tid på at udarbejde en rigtig ansøgning, siger Caspar A. Jørgensen fra det Dostoevsky-funderede 'Teater – Oplevelser til eftertanke', der også bød ind på at drive kapellet.

Dem, der står til at få brugsretten til kapellet, hvis Borgerrepræsentationen nikker ja til det senere i dag torsdag, er Turning Tables Danmark.

De beskrives af Kultur- og Fritidsforvaltningen som et kulturlaboratorium, målrettet udsatte børn og unge i alderen otte til 28 år med musik, film og foto som kreative værktøjer.

Har selv penge med

Caspar A. Jørgensen hæfter sig ved, at politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget fremhæver, at Turning Tables Danmark har penge med udefra til driften af kapellet.

- Vi ville også have haft en chance for at nå at prøve at finde ekstern medfinansiering. Men igen – uden klare ønsker og kriterier fra kommunen ville det have været at ulejlige en masse mennesker på forhånd, uden at kunne forsikre tilskudsgivere og samarbejdspartnere om udfaldet. Og så ville det store arbejde være tabt på gulvet, siger Casper Andreas Jørgensen, der som aktør har været en del af den lange proces.

Han påpeger, at de 286.000 kroner, der oprindeligt fulgte med som driftstilskud til kapellet, var for lavt til at bære driften, da en aktør i Kapellet selv skal bære alle udgifter. Det er vurdering, han baserer på tidligere i en længere årrække at have været aktiv i det historiske kapel, som er kendt ud over Danmarks grænser som hvilestedet for koryfæer som Kierkegaard, H.C. Andersen og Dan Turell.

I  Turning Tables Danmark er de helt åbne omkring, at de afleverede deres ansøgning ret sent i processen, og at de har gjort alt, hvad de kunne, for at få lov at drifte det stemningsfulde og unikt beliggende kapel.

- I april-maj måned blev vi opmærksomme på der var den her mulighed. Vi gik i gang med at undersøge, om vi kunne nå at sende en ansøgning. Vi så, at der var nogle gode forslag, men vi gik efter at komme med et kvalificeret bud. Og så brugte vi sommeren på at lave et realistisk bud, fortæller Martin Højland, der er direktør i Turning Tables Danmark.

Organisationens bud på at drive kapellet kommer med ekstern finansiering i ryggen fra blandt andet Bikubenfonden - en finansiering, der dog er betinget af, at kommunen spytter et ekstra beløb i kassen.

Og det vil et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget gerne.

Turning Tables' projekt er så godt, at det ikke handler om pengene

Jonas Bjørn (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget

- Det har ikke været et kriterium, at man selv skulle komme med penge og medfinansiering. Men Turning Tables' projekt er så godt, at det ikke handler om pengene. De kommer med tre millioner om året selv og så skal kommunen lægge 1,2 millioner, forklarer Jonas Bjørn (S), der er en del af det flertal undtagen Konservative, der stemte for Turning Tables.

- Turning Tables har en fond i ryggen, der vil være med til at se på selve bygningen og de aktiviteter, der skal være i bygningen. Vi giver – udover de knap 300.000 – ekstra midler med, som matcher fondsstøtten. Det giver altså københavnerne et bedre og et billigere kulturtilbud, end hvis vi selv skulle finde alle pengene i kommunekassen. Derfor syntes vi også, at det var meget attraktivt for københavnerne, siger Christopher Røhl (RV), som også stemte for Turning Tables.

Et flertal på 36 mod 11 i Borgerrepræsentationen godkendte torsdag Turning Tables Danmark som nye lejere af kapellet. Nu skal Kultur- og Fritidsudvalget finde de 1,2 millioner kroner årligt, som organisationens bud er betinget af. Udvalget har bedt om et såkaldt budgetnotat, der vil indgå i kommunens gigantiske budgetforhandlinger, som indledes fredag og senest skal være færdige midt i september.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce