Annonce
Samfund

Efter 10 år på Vesterbro kommer Fixelancen til Nordvest: Der dør lige så mange stofbrugere her

Victoria Hart og Michael Lodberg Olsen kæmper for at få stofmisbrugerne væk fra gaden og ind i sikre fixerum. Nu er de rykket til Nordvest. Foto: Simon Schmidt
Fixelancen er rykket til Nordvest og møder bekymring fra borgere. Vi forsøger at skabe bedre plads til en gruppe, som er stigmatiseret, siger initiativtager.

Foran Demokrati Garage mellem caféer og små virksomheder står Michael Lodberg Olsen og Victoria Hart. De er på udkig efter stofmisbrugere i Nordvest, som de inviterer indenfor i fixerummet på Rentemestervej.

I tre uger har de åbnet et nyt pop-up fixerum i et af Demokrati Garages lokaler. Efterfølgende er planen, at Fixelancen, et mobilt fixerum, skal køre rundt i Nordvest-kvarteret en til to gange om ugen. Målet er at redde liv.

I Demokrati Garage på Rentemestervej holder fixelancen. Et mobilt fixerum, hvor misbrugere kan tage deres stof i sikre omgivelser. Foto: Simon Schmidt

Fixerum frem for det offentlige rum

Michael Lodberg Olsen var initiativtager til det første lovlige fixerum i Danmark. Det åbnede 12. september 2011 på Vesterbro. Nu, ti år senere, rykker de også til Nordvest.

- Der dør lige så mange stofbrugere her i Nordvest, som der dør inde på Vesterbro, siger Michael Lodberg Olsen.

Sygeplejerske Victoria Hart fortæller om strategien for Nordvest:

- Vi vil vise med fixerum, hvor enkelt det kan gøres. Vi skal opsøge stofbrugere, hvor de kommer i forvejen. Og tilbyde dem at indtage deres stoffer i små sikre rum. I stedet for offentlige rum eller i lejligheder.

- Engang fandt jeg en mand, der lå død. Jeg brugte en Antidote. 12 sekunder senere stod han op.

Michael Lodberg Olsen

Fixelancen har kæmpet for at få nye og bedre løsninger for stofbrugerne på den politiske dagsorden. Der er etableret fem permanente fixerum i Danmark. Men det ifølge dem langt fra nok. Udviklingen er gået i stå.

- Flere stofbrugere dør end i trafikken i Danmark. Et tal, der har ligget stabilt i 30 år, siger Michael Lodberg Olsen.

- Ingen er død af en overdosis i et fixerum noget sted i verden. Det er det sikreste sted at være som stofbruger, hvis det går galt. Der er en sygeplejerske til stede eller en anden med kompetencer til at håndtere en overdosis, siger Michael Lodberg Olsen.

Annonce

Fixer bag Netto

Michael Lodberg Olsen og Victoria Hart går hen til Netto på Tomsgårdsvej, hvor de ved, flere misbrugere holder til. I dag er der tre til stede, som de fortæller om det nye fixerum på Rentemestervej. De kigger lidt undrende, men nysgerrigt, da Victoria Hart fortæller, at der også er kaffe og kage.

Mange sidder på disse trapper og fixer bag Netto på Tomsgårdvej. Foto: Simon Schmidt

Der skal ifølge Michael Lodberg Olsen etableres flere mindre fixerum rundt om i landet og udbredes Antidote – en næsespray, der stopper overdoser - som han selv har brugt til at redde liv nogle gange.

- Engang fandt jeg en mand, der lå død. Jeg brugte en Antidote. 12 sekunder senere stod han op, siger Michael Lodberg Olsen.

- Vi ved, at fixerum og en udbredelse af Antidote nedsætter dødeligheden markant, siger Victoria Hart.

Annonce

Lokale er bekymret

Fixerummet har været her i mere end en uge nu. Michael Lodberg Olsen og Victoria Hart har oplevet skeptiske og bekymrede borgere i Nordvest i forbindelse med åbningen af fixerummet.

- Jeg forstår godt, at nogle bliver bekymret. Pludselig står der en masse stofbrugere i det her pæne område på Rentemestervej. Jeg bliver også indigneret. Over den holdning. Vi har det godt her i Danmark. Der skal være plads til alle. Og vi forsøger at skabe bedre plads til en gruppe, som er stigmatiseret, siger Michael Lodberg Olsen.

Han mener, at der en skævvridning, når det kommer til måden, vi ser på stofmisbrugere i Danmark.

Lige nu er et af lokalerne i Demokrati Garage brugt til fixerum for stofmisbrugere i Nordvest. På billedet kan du se bordet, som man kan fixe ved. Foto: Simon Schmidt

- Misbrugerne bruger stofferne som løsning på deres problem. De har oplevet traumer. Det kan være fra en forfærdelige barndom. Vi som samfund ser stoffet som problemet. Så vi møder hinanden to vidt forskellige steder. Ovenikøbet så kriminaliserer vi dem. Vi gør det ulovligt, siger Michael Lodberg.

Derfor har han inviteret til nabohøring for at imødekomme og tale åbent med lokalsamfundet.

- Vi vil fortælle, at det her handler om at få stofbrugerne væk fra gaden, skabe værdighed, og sundhed og minimere konflikterne mellem nogle af de mest udsatte og lokalområdet, siger Michael Lodberg Olsen.

Fixelancen er et civilsamfunds-initiativ af Foreningen MINORITET og Antidote Danmark. Fixelancen er støttet af privat fonde.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce