Annonce
#72timer

Efter 72 timer som hjemløs: - Den næstekærlighed mellem hjemløse bliver svær at forklare familie og venner

Rico Lischang Hussein fra Nordvest har været frivilligt hjemløs i 72 timer, og oplevelserne har gjort indtryk. Foto: Hanne Bjørton
Efter 72 timer som frivilligt hjemløs har den overvældende gavmildhed mellem mennesker, der ikke ejer ret meget, gjort indtryk på 33-årige Rico Lischang Hussein.

I onsdags sendte Nordvest LIV den 33-årige Rico Lischang Hussein ud i 72 timers frivillig hjemløshed. Otte andre ikke-hjemløse fik samme mission i andre dele af København.

Formålet er at indsamle en halv million kroner via donationer til Hus Forbi i anledning af, at hjemløseavisen i år har 25 års jubilæum.

Rico har i de tre døgn sendt små live-videoer med sine oplevelser, som stadig kan ses på Nordvest LIVs facebookside.

Annonce

Og lørdag klokken 12, da stopuret for de 72 timer løb ud, skulle de frivillige mødes med rigtige hjemløse og medarbejdere hos Hus Forbi for at få stillet sulten og snakke om tre døgn i en anden virkelighed.

- Den næstekærlighed mellem hjemløse, vi har mærket, bliver svær at forklare familie og venner. Jeg frygter, at de aldrig kommer til at forstå, hvordan folk giver deres livshistorier og traumer videre. Og de er så gavmilde: - Sæt dig ned og tag en tår af den her øl eller et sug af den her joint. Jeg har gået forbi dem ved Hulgårds Allé i årevis, og jeg har aldrig før sat mig ned og snakket med dem, fortæller Rico.

Han brugte tid på at lære flere af gadens folk at kende.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme lidt ind under huden på de mennesker, vi ser til daglig på gaden. Det var vigtigt for mig at høre deres historie og blive klogere på dem, og det bliver man jo bedst, hvis man snakker med dem, siger Rico.

Man blotter sig

Undervejs har de frivilligt hjemløse skullet løse forskellige opgaver. For eksempel skulle Rico samle flasker for at skaffe penge til næste måltid.

- I starten var det mega-grænseoverskridende at gå og kigge i skraldespande, det var noget jeg helst gjorde, når der ikke var nogen i nærheden, men man bliver hurtigt ret kold over for det, og til sidst vil man sådan set skide på - undskyld mit sprog - om der står en lige ved siden af. Så åbner man bare skraldespanden og kigger, for man har altså brug for de der penge. Man har ikke råd eller tid til at stå og være forfængelig eller opretholde en facade.

At tigge penge på gaderne var lige at gå skridtet videre.

- Det var jeg mega-skræmt af i starten. At opsøge folk og se dem i øjnene. Så udadvendt er jeg slet ikke af natur. De første 100 mennesker passerede jeg. Selv om jeg havde sat mig for at spørge dem, så endte jeg endte med at sige: Nej, jeg tager lige den næste, han ser bedre ud, hun ser sødere ud. Og når man så fik fat i folk, følte man, at man blottede sig.

- Nogle kiggede ned i jorden, og det virkede ydmygende, at folk ikke engang ville se en i øjnene, for man er i forvejen i en sårbar position, når man beder om hjælp. Men andre var superrare og sagde: Hav en god dag, selv om de ikke havde en mønt. Og andre igen fandt en mønt op af lommen.

Annonce

Vigtig gavmildhed

Den gavmildhed, som Rico har oplevet mellem hjemløse og udsatte mennesker, vil han tage med sig videre.

- Jeg har opdaget, hvor vigtigt fællesskabet er. Det der med at dele ud, selv om man ikke har så meget, og det er sidst på måneden. Det har jeg ikke altid selv været god til. Den der gavmildhed og næstekærlighed vil jeg tage til mig. Ikke fordi jeg til daglig ikke er et godt menneske, men man kan altid blive bedre, og jeg er virkelig blevet inspireret.


Så åbner man bare skraldespanden og kigger, for man har altså brug for de der penge. Man har ikke råd eller tid til at stå og være forfængelig eller opretholde en facade.

Rico Lischang Hussein


Hvad er det første du skal nu?

- Nu skal jeg lige op og sige farvel på Vanløse Station til alle dem, jeg har brugt de sidste 72 timer med. Og få udvekslet telefonnumre, for selvfølgelig skal vi se hinanden igen. Så skal jeg hjem og ligge på sofaen, tror jeg. Få slappet lidt af, der er nok lidt fodbold i fjernsynet. Så står jeg i den uheldige situation, at jeg har aftalt at få besøg. Det må jeg indrømme, det er ikke lige det, jeg har overskud til nu, men sådan er det jo, siger Rico med et smil.

Hvorfor #72timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facebookside. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Du kan i denne periode som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed bliver nævnt i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce