Annonce
#72timer

Efter 72 timer som hjemløs: - Jeg fik 20 kroner af en rumæner, der selv var udsat

Efter 72 timer som frivillig hjemløs fik Tue Thastum (til venstre) fra Nørrebro en fotobog om hjemløse forærende, hvor Hus Forbi-sælger Samuel skrev en hilsen i, før de tog afsked. Foto: Hanne Bjørton
46-årige Tue Thastum fra Nørrebro fortæller om sine 72 timer som hjemløs, hvor han har sovet på herberg, tigget, solgt Hus Forbi og oplevet en solidaritet mellem udsatte.

- Jeg har oplevet en omsorg, de hjemløse og udsatte imellem. De er altså rigtig gode til at passe på hinanden. Jeg sad og tiggede nogle timer under en bro med min kop, og jeg fik 20 kroner fra en rumæner, der sad og solgte varer lige ved siden af, og som selv var udsat. Men han syntes altså, at jeg fortjente en 20-krone. Det var utroligt kærligt, fortæller Tue Thastum.

Den 46-årige fængselslæge fra Nørrebro gør status, efter han har været frivilligt hjemløs i 72 timer. I onsdags sendte NørrebroLIV ham på gaden, og samtidig gik otte andre ikke-hjemløse ud i 72 timers hjemløshed i andre dele af København.

Formålet er at indsamle en halv million kroner via donationer til Hus Forbi i anledning af, at hjemløseavisen i år har 25 års jubilæum.

Annonce

Undervejs i Tues tre døgn som hjemløs fik han stillet forskellige opgaver. En af dem var at forsøge at hæve 200 kroner i sin bank - men uden ID eller dankort. Så Tue var i Arbejdernes Landsbank, alene udstyret med sit cpr-nummer.

- Jeg præsenterede mig som hjemløs, og de var meget imødekommende og venlige. Jeg blev stillet en masse kontrolspørgsmål, de brugte en masse tid på at gå tilbage til deres computere og undersøge og tjekke. De spurgte om min tidligere bankrådgiver, og hvor mange penge jeg cirka regnede med, at der stod på min konto. De var meget tålmodige og prøvede virkelig at hjælpe. Og til sidst troede de på min historie, og så fik jeg lov at hæve 200 kroner på mit glatte ansigt, fortæller Tue.

Natlige mareridt

En anden opgave var at finde et sted at gå i bad. Det er ikke nemt i en tid med corona-lukkede fitnesscentre og svømmehaller.

- Jeg gik sammen med Hus Forbi-sælgeren Samuel, og det gik lynhurtigt med at få solgt nogle aviser. Vi tjente ret mange penge på ret kort tid. Samuel fandt på den mulighed at betale for en overnatning på et hostel for at kunne få et bad. Det kostede 150 kroner, og det havde vi råd til, men det var jo helt urimeligt dyrt for et bad, fortæller Tue.


Der var jo trygt og godt, men der var masser af larm fra snorkende og hostende beboere. Jeg blev også vækket af skrig, natlige mareridt.

Tue Thastum


Han overnattede ikke på selvsamme hostel men på et herberg, hvor det lykkedes ham at få en god nattesøvn. Dog med afbrydelser.

- Der var jo trygt og godt, men der var masser af larm fra snorkende og hostende beboere. Jeg blev også vækket af skrig, natlige mareridt, ptsd-ramte (posttraumatisk stressforstyrrelse, red.) udsatte, og det kunne godt holde mig vågen, fortæller han.

Annonce

Fik tilbudt kniv

Før de tre døgn som hjemløs fortalte Tue til NørrebroLIV, at det var hans største frygt at blive overfaldet, rullet eller tævet. Men så galt gik det heldigvis ikke.

- Da jeg sad og tiggede under broen, kom der tre fulde unge mænd hen, og de var lidt pågående og spurgte, om jeg 'var hjemløs, eller hvad?' og om jeg 'ville have nogle penge, eller hvad?' Der var jeg sådan lidt på vagt.

- De havde en lidt aggressiv fremtoning, men det viste sig, at de bare var nysgerrige. Den ene var fra Kroatien og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at have en kniv. Han havde en kniv, så jeg kunne beskytte mig selv. Fordi hjemløse i Kroatien bliver tævet og rullet. Men jeg sagde nej tak, griner Tue.

Han er helt sikker på, at oplevelserne og indsigten fra de tre døgn vil gøre ham til en endnu bedre fængselslæge. Og han vender tilbage til sin hverdag med en positiv overraskelse.

- Jeg vidste ikke, at der er den solidaritet og næstekærlighed og fællesskabsfølelse blandt hjemløse, siger Tue.

Hvad er det første, du skal nu?

- I bad, ha ha. Og have noget rent tøj på.

Tue har undervejs rapporteret fra gaden med små live-videoer, som du stadig kan se på NørrebroLIVs facebookside.

Hvorfor #72timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facebookside. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Du kan i denne periode som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed bliver nævnt i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce