Annonce
Politik

Efter Frank Jensens sexisme-sag: Nu skal politikere skrive under på, at de vil opføre sig ordentligt

Efter en række beskyldninger om krænkende adfærd måtte overborgmester Frank Jensen trække sig. Nu vil flertal i Borgerrepræsentationen have at medlemmerne i fremtiden skal skrive under på adfærdskodeks, så noget lignende ikke sker i fremtiden. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Tidligere overborgmester Frank Jensen forlod politik på grund af sexisme. Nu skal politikerne skrive under på et adfærdskodeks, der skal sørge for, at de opfører sig ordentligt.

Når man som politiker bliver valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation, får man i fremtiden stukket et papir i hånden. I bunden af papiret bliver man bedt om at sætte sin underskrift.

På papiret står udførligt beskrevet, hvordan man som politiker skal opføre sig, og hvor grænserne for uacceptabel adfærd går. Underskriften på papiret er godt nok ikke juridisk bindende, men er udelukkende af symbolsk karakter - og man kan heller ikke tvinge nogen til at skrive under. Men dokumentet og underskriften er ikke desto mindre borgerrepræsentationens svar på, hvordan man kommer sexisme og uacceptabel opførsel på rådhuset til livs.

- Vi kan ikke være en stor familie. I politiks natur ligger automatisk, at vi er uenige med hinanden. Men man kan godt være i konflikt med hinanden og samtidig behandle hinanden ordentligt, siger Socialdemokraternes gruppeformand Susan Hedlund om det nye kodeks, som en arbejdsgruppe har udarbejdet som 'opfølgning på arbejdet med håndtering og forebyggelse af sexisme og krænkelser i Borgerrepræsentationen'.

Annonce


Du kan sige noget til mig, og jeg behøver ikke føle mig krænket. Du kan sige det samme til min sidekammerat, og han kan blive krænket. Derfor har vi lavet et kodeks på, hvordan man skal opføre sig, og hvad man ikke tolererer.

Susan Hedlund


Det nye kodeks sætter blandt andet retningslinjer op for, hvordan omgangstonen skal være imellem politikerne, ligesom der skal være retningslinjer for, hvordan man håndterer hændelser med sexisme eller krænkelser.

Vil lave kulturændring

Susan Hedlund, I er voksne menneske, der er valgt til et tillidserhverv. Hvorfor er det nødvendigt, at I skal skrive under på et kodeks, før I kan opføre jer ordentligt?

- Det er nødvendigt, når man vil lave en kulturændring. Og når man skal det, er det nødvendigt, at vi alle har en forståelse af, hvad der sker, og hvad det er, vi skal. Og så kan vi være voksne mennesker.

- Men det, der er med mennesker er, at selvom vi står med det samme dokument, er det ikke sikkert, vi opfatter det ens. Det er det samme med krænkelser. Det er derfor, det her er så svært. Du kan sige noget til mig, og jeg behøver ikke føle mig krænket. Du kan sige det samme til min sidekammerat, og han kan blive krænket. Derfor har vi lavet et kodeks på, hvordan man skal opføre sig, og hvad man ikke tolererer.

Diskussionen om sexisme på Københavns Rådhus efter flere konkrete beskyldninger om krænkende adfærd fra daværende overborgmester Frank Jensen. I februar viste en uvildig advokatundersøgelse 12 konkrete indberetninger om episoder med grænseoverskridende adfærd Frank Jensen.

Annonce

Slikkede kvinder på hals og øre

Blandt andet syv episoder fra en julefrokost i 2011, én episode vedrørende et kvindeligt medlem af Borgerrepræsentationen i 2017 og fire andre episoder i perioden 2010 til 2020.

Frank Jensen skulle til julefrokosten blandt andet have slikket to kvinder på henholdsvis øre og hals, mens han forsøgte at kysse andre. Frank Jensen sagde til Information, at det måtte være hans dans, der havde provokeret nogle af de tilstedeværende

Det har ingen reel juridisk effekt, men er udelukkende af symbolsk karakter. Alligevel bliver alle medlemmer i Borgerrepræsentationen i fremtiden opfordret til at skrive under på adfærdskodks. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I første omgang afviste Frank Jensen at trække sig. Han ville blive og være med til  at 'lave om på kulturen'. Kort tid efter trak han sig dog og meldte sig helt ud af politik.

Venstres gruppeformand, Flemming Steen Munch, har siddet med i arbejdsgruppen, der har udarbejdet det nye kodeks for politikerne. Han er overrasket over, at man så hurtigt nåede til enighed om indholdet.

- Jeg havde troet, at vi skulle bruge mere tid på det. Man kunne godt tro, at der var nogen, der ville helt op på naglerne og køre og sige, at man ikke kunne vrikke med ørerne, uden det nu var kriminelt. Men der var enighed om, at der var brug for det.

Men hvorfor er det nødvendigt at lave et kodeks?

- Det ved jeg heller ikke, om det er. Men det har nogen ment. Der har været tilfælde - også i regi af Københavns Kommune og den tidligere overborgmester (Frank Jensen, red.). Så det var nødvendigt, at vi tog en snak om, hvor galt det stod til.

Annonce

Hård omgangstone

- Vi startede med en spørgeskemaundersøgelse, og den viste, at der i hvert fald var nogen i Borgerrepræsentationen, der oplevede, at den almindelige omgangstone trængte til at blive set efter i sømmene, siger Flemming Steen Munch.

Udover de konkrete sager med Frank Jensen har debatten om kulturen blandt medarbejderne i Københavns Kommune også raset gennem længere tid. Allerede i foråret 2019 svarede 1.014 personer i en trivselsundersøgelse i kommunen ja til, at de havde været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed i løbet af de seneste 12 måneder.

For Enhedslistens gruppeformand Karina Vestergård Madsen handler udarbejdelsen af et nyt adfærdskodeks derfor også om, at politikerne indgår en kontrakt med hinanden om, at ingen skal udsættes for 'uacceptabelt adfærd'.

Annonce

Ingen skal blive udsat for det

I Enhedslisten mener gruppeformand Karina Vestergård Madsen, at det vil gøre en stor forskel, at man direkte vil opfordre alle medlemmer af Borgerrepræsentationen til at skrive under. Også selvom det altså står alle frit for at afvise.

- Vi skal alle sammen være med til at sikre, at ingen bliver udsat for uacceptabel adfærd. Det handler om, at vi skal indgå en kontrakt med hinanden. Vi står foran et kommunalvalg, hvor der kommer en ny samling ind, og os der sidder der nu, har diskuteret det her. Det er ikke hver dag, en overborgmester forlader posten. Derfor har det her selvfølgelig været noget, der har været diskuteret. Men det er noget, man skal blive ved med at arbejde på og huske hinanden på, så det ikke bare går i glemmebogen, og man går tilbage til den samme adfærd, der måske har været tidligere, siger hun og fortæller, at alle vil blive opfordret til at skrive under.

- Vi har besluttet, at man skal underskrive. Vi kan ikke kræve det, men vi tror på, at når man bliver bedt om at komme med en underskrift, så får man også læst kodekset. Som ny får man rigtig mange informationer. Og når noget skal underskrives, er man forhåbentlig ekstra opmærksom, siger hun.

Det nye adfærdskodeks mangler at blive endelig godkendt i Borgerrepræsentationen.

Klik her for at følge KøbenhavnLIV på Facebook og få nyheder fra hele byen direkte i dit feed

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Julen nærmer sig, og Nørrebro Bryghus inviterer: Skillemadinkadu ikke med?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

LOTTERI

Lynetteholm: Borgere bliver udtrukket via Danmarks Statistik

ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

Gik helt galt

17-årig satte cykel til salg: Kort tid efter bankede politiet på hans dør

Byens Bedste LIV

Michelin-restaurant gentager kæmpe succes: Langer særlige sandwiches ud gennem kældervinduet

København

Cecilie havde tømmermænd: Efterlyste redningsmand på Facebook

Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

hjemløshed

Hjemløse skal i egen bolig i stedet for på herberger: Socialdemokratiet i København hilser dagens udspil fra regeringen om hjemløshed velkommen

112

Parkeringsfrustrationer når nye højder: Ødelægger flere biler på Helsingborggade

Alarm 112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Annonce