Annonce
Erhverv

Elsket Østerbro-butik på næsten 100 år sat til salg: Sender særlig ros til kunderne

Kunderne må snart sige farvel til de to vekendte ansigter gennem årtier i Hartmann: Joan Arildskov (tv) og Lone Bjerre. Foto: Thomas Frederiksen
Hartmann på hjørnet af Lyngbyvej og Sejrøgade er sat til salg af Joan Arildskov, der har ejet forretningen siden firserne. Tre familier har drevet isenkræmmeren siden begyndelsen i 1923.

Igennem næsten 100 år har Hartmann været stedet, hvor østerbroerne har kunnet købe det, de lige stod af manglede, hvad enten det var søm, skruer, værktøj, tallerkner, gryder, kaffemaskiner eller globusser.

Men formentlig ikke så meget længere endda. Hartmann Isenkræmmer er sat til salg mindre end halvandet år inden, at forretningen ville runde et århundrede 30. oktober 2023, men det er dermed stærkt tvivlsomt, om butikken eksisterer stadigvæk på det tidspunkt.

Søde og trofaste kunder

Siden sidste sommer har Joan Arildskov været eneejer af forretningen, da hendes mand Kim gik på efterløn, efter de havde drevet forretningen sammen siden 1986. I samme omgang begyndte Hartmann også at holde lukket om onsdagen.

Det er tiderne. Vi mister omsætning til internethandel og dagligvarebutikkerne

Joan Arildskov, indehaver af Isenkræmmer Hartmann

Joan Arildskov havde dog håbet, at hun kunne have holdt forretningen åben nogle år endnu, men den udvikling, som har været i gang i årevis, er fortsat og forstærket. Samtidig har det også været hårdt - også administrativt - at gå fra at være et ægtepar, som var fælles om det, til at hun nu er eneejer.

- Det er tiderne. Vi mister omsætning til internethandel og dagligvarebutikkerne, fortæller Joan Arildskov, som oplever, at der købes færre varer pr. kunde end tidligere. Hun understreger samtidig, at Hartmann har oplevet stor lokal opbakning.

- Vi har mange søde og trofaste kunder. Vi har stor ros til kunderne for at have bakket os op i lang tid, havde de ikke gjort det, var vi lukket for længe siden, siger hun og nævner, at det også kan mærkes, at der nu holdes lukket en dag om ugen. Det gør, at der forsvinder omsætning.

At kunderne sætter pris på Hartmann, viste sig blandt andet ved, at de blev kåret til Månedens Østerbrobutik i den første sæson i 2019. Mange østerbroere lægger vægt på, at de her får en service og hjælp, som er udover det sædvanlige.

Annonce

Endnu mere på nettet

Den internationale markedssituation med krig i Europa og pandemiens bivirkninger, som har hærget verden, spiller også ind.

- Det er ikke nemt at få varer, så vi kan ikke yde den samme service over for kunderne, siger Joan Arildskov, som ellers mener, at Hartmann er kommet godt igennem coronatiden, som hun ikke vil sige er årsagen til, at forretningen er sat til salg.

- Det er ikke det, som har slået os ud, men vi kan da mærke, at folk er begyndt at handle endnu mere på internettet end før, siger hun.

Engang var der syv ansatte i Hartmann, det er blevet færre med tiden, udover Joan Arildskov er Lone Bjerre tilbage. Hun er østerbroer gennem hele livet og et særdeles kendt ansigt i butikken.

- Det har været 25 gode år, nu er det tid til et nye eventyr og et forhåbentligt godt job, siger hun, også Joan Arildskov vil arbejde videre et nyt sted uden at have ansvaret som ejer, når Hartmann på et tidspunkt er blevet solgt.

Annonce

Bombemandens forældre

Familien Arildskov er den tredje ejer af Hartmann gennem de næsten 100 år. I første omgang var det familien Hartmann, der stiftede og havde forretningen, senere blev det ægteparret Kristensen, hvis søn viste sig at være den berømte bombemand fra Gladsaxe.

Kim Arildskov havde tidligere været ansat i forretningen, og da familien Kristensen stoppede, overtog han den sammen med sin kone Joan, som er fortsat til nu.

Undervejs har de været en del af Imercokæden som en selvstændig forretning, men de besluttede for lidt over ti år siden at stå på helt egne ben igen, da det passede bedst på deres egen unikke profil.

I princippet kan Hartmann-navnet leve videre og forretningen fylde 100 år, hvis en ny ejer vil drive den videre. Men det tror Joan Arildskov ikke på.

- Så ville jeg selv have gjort det, siger hun, men afviser ikke, at en kædeforretning vil kunne få en forretning ud af at ligge på hjørnet af Sejrøgade og Lyngbyvej.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Du troede måske, at skandaleprojektet aldrig ville blive færdigt - men nu er østerbroernes eget hus klar til indflytning

Erhverv For abonnenter

Det begyndte som et mor/datter-hyggeprojekt: Nu hiver de millioner hjem

Mad og drikke

Eksklusiv og populær slagter drejer nøglen om: - Corona ramte os rigtig hårdt

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Dødsfald

Topadvokat død: Fik hjertetilfælde under dykning

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Annonce