Annonce
Fest uden farver

En dørmand taler ud: Maks. 20 mørke på klubben ad gangen

Man skal både være god til tal og farver, hvis man skal have arbejde på mindst én bestemt natklub i København. En dørmand fortæller, hvordan chefen har kvoter for brune gæster. Det er ikke manden på billedet. Han er en ven af LIV-medierne. Modelfoto
Efter tre lange år på gymnasium glædede Hussain sig til studenterfesten i Gothersgade. Selvom huen havde den rigtige farve, havde Hussain det imidlertid ikke. Nu indrømmer dørmand hvorfor. – Der er brug for en handleplan nu, siger Sikandar Siddique (FG).

Fredag aften, når neonlysene tændes, og Gothersgade fyldes med berusede unge, danner der sig meterlange køer foran de populære klubber. Her i det sociale rampelys er der plads til alle. Undtagen de mørke.

- Max 20 mørke personer på klubben ad gangen, siger en dørmand til ØsterbroLIV om scenen, der udspiller sig nat efter nat i København.

Dørmanden forholder sig anonymt, da han ellers risikerer at miste jobbet. Flere gange har han sågar personligt måtte afvise sine egne venner i døren, da kvoteordren fra chefen skulle overholdes.

Annonce

Dørmanden beretter, at flere af hans tidligere kollegaer er blevet fyret, fordi de har undladt at følge retningslinjerne.

"Husk at slukke lyset"

Dørmanden udtaler, at det ikke er unormalt, at chefen påpeger, at ’det ligner en vandpibecafé’ og han beder vagten om at ”slukke lyset”.

Mig og mine venner skal dele os op, stille os to og to og så skal der helst være etnisk danske imellem os.

Haroon Hussain

- Altså ikke lukke flere kunder ind med anden etnisk baggrund end dansk, primært mellemøstlig eller afrikansk, forklarer han.

Dørmanden er ikke selv etnisk dansk, og fortæller, at han også personligt oplever diskrimination, når han tager i byen.

Selvom ordren om racediskrimination oftest går ud over dørmanden, da tiltaget ofte forarger gæsterne, men ingen konsekvenser har for ejeren af klubben.

- Bestyrere kan blive dømt gentagende gange, uden det har nogen signifikant betydning for deres forretning, viser en analyse fra Institut for Menneskerettigheder.

Vi har forsøgt at tage kontakt til klubejere, men de er ikke vendt retur.

Annonce

Må ikke stå ved siden af en brun i køen

En af dem, der har prøvet at stå på den anden side af klubdøren, er Haroon Hussain.

Han er født og opvokset i Danmark, men mærker ofte, at hans pakistanske baggrund har betydning for om han kan tage i byen.

-Det starter allerede, inden jeg står i køen. Mig og mine venner skal dele os op, stille os to og to og så skal der helst være etnisk danske imellem os, fortæller Haroon Hussain, som tilføjer, at sandsynligheden for at blive afvist ved døren, hvis han er sammen med sine venner, er omtrent 8 ud af 10 gange på en aften. Han fortæller at han bevidst altid går fint klædt og dæmper stemmen når han står i køen.

-Da jeg blev student, skulle jeg i byen med mine kammerater fra skolen, hvor størstedelen var etnisk danske. Da det blev min tur til at blive lukket ind, blev jeg afvist med: ’Du ved jo godt selv hvorfor’.

Hussain beskriver, at oplevelser som denne efterlader ham og hans venner med en følelse af at blive ekskluderet fra samfundet.

Annonce

Etnisk profilering

Folketingspolitiker Sikandar Siddique er ikke overrasket over diskriminationen i bylivet

-Vi ser i dag, hvor mange der forbinder brune og muslimer med kriminalitet og dårlig stemning. Politiet laver etnisk profilering og nattelivet ønsker ikke for mange brune på deres dansegulv, siger Sikandar Siddique og supplerer med, at nattelivet bør være for alle.

-Racediskrimination på klubber sætter en tyk streg under et kæmpe samfundsproblem, og løsningen ligger ikke lige for”.

Derfor forslår formanden for Frie Grønne Sikandar Siddique at en handleplan kunne lyde på at true med at inddrage alkoholbevilling og i yderste konsekvens gøre det, hvis barer og diskoteker fortsat diskriminerer i døren.

At diskriminere på baggrund af etnicitet eller hudfarve er et klokkeklart brud på paragraf 266 b, bedre kendt som racismeparagraffen, som kan give op til to års fængsel.

Men det ser ud i dag, er der ingen nævneværdig konsekvens for klubejere. Dørmænd får besked på at begrunde afvisningerne med påklædning og truende attitude, og det kan give klubejere mulighed for at omgå loven.


ØsterbroLIV og Gefion Gymnasium sætter fokus på ungeliv

Det skal være lige så sjovt og trygt at komme hjem fra byen, som at gå ud i byen. Derfor sætter ØsterbroLIV sammen med 2. J fra Gefion Gymnasium både ungeliv og natteliv på dagsordenen. Det sker med historier om tryghed i byen, venskaber, psykisk sårbarhed og pres i skolen på en konstruktiv måde, så der både kommer bud til, hvordan man får det sjovt, når man går ud, men også trygt, når man skal hjem igen.

Vi håber, du vil tage godt imod både de unge journalistaspiranter og deres historier om lokale københavnere.

Har du kommentarer eller idéer til opfølgende historier, må du meget gerne skrive til os på andre@osterbroliv.dk eller 31 12 26 10.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skadedyr

Uhygiejniske skadedyr i Amager-boliger: - Den anden morgen lå der et på vores komfur. Det er lige ubehageligt nok

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

Jackpot

Pensionist vinder stor Lotto-gevinst: Jeg rystede i benene, da jeg cyklede hjem

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Flagskibsbutik

For første gang i Danmark: Nike åbner butik - se hvor her

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Undergrundstoner

Hvad gemmer der sig mon hernede i bunkeren i Fælledparken? Snart kommer det op til overfladen

Politikontrol

Kaos i skolegården: Så tog betjentene affære

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Gratis badedyr

Så du den skøre tradition ved guldfesten i Parken? Nu kan du få dit eget badedyr med hjem helt gratis

Efterspil

Aggressive FCK-fans invaderede bane under guld-fest: Nu truer klubben med strenge sanktioner

Kæmpecykelsti

Kaos-krydset ved Dybbølsbro: Her er kommunens plan

Annonce