Annonce
Historie

En gård er tilbage fra det gamle Emdrup: Fra brændevinspenge til børnehave

Emdrup Søgaard som den så ud i 1906. Foto: Københavns Museum
Emdrup Søgaard har mere end 200 år på bagen og har i 70 år fungeret som børneinstitution. Gården blev etableret af en unge værnepligtig fra Jylland, der var blevet brændevinshandler.

Midt ude i bebyggelserne Emdrup Vænge, Emdrup Banke og Emdrup Huse ligger rester af en stor gård, Emdrup Søgaard. Ejendommen havde sit liv i perioden 1801 til slutningen af 1930erne, hvor jordene blev solgt fra og bebygget af Arbejdernes Andels-Boligforening.

Emdrup Søgaards hovedbygninger ligger nu i mere eller mindre ombygget form og giver i dag husly til en række kommunale institutioner: vuggestue og havehave.

Christen Andersen Hammershøy, der ejede nogle huse i Emdrup, købte området i 1801 og opførte Emdrup Søgaard i 1807. Christen Andersen Hammershøy kom fra landsbyen Hammershøy mellem Randers og Viborg, og var i København for at aftjene sin værnepligt, og blev så hængende i København, hvor han slog sig ned som ´brændevinsbrænder på hjørnet af Toldbodvej og St. Kongensgade. Her har han så tjent penge nok til at slå sig ned i Emdrup med huse og gård.

Annonce

Englændere betalte for skade

Mens byggeriet stod på, var jorden allerede dyrket, og i netop 1807 brugte englænderne området til militærlejr. Og hvor englænderen ikke betalte for ødelæggelsen af den danske flåde, betalte de Christen Andersen Hammershøy erstatning for den afgrøde de havde ødelagt.

Emdrup Søgaard tilhørte derefter familien Hammarshøy i flere generationer, til den blev solgt til Københavns Magistrat i 1894 for den nette sum af 164.000 kroner.

Af gamle papirer kan det ses at Christen i en periode var i “krig” med Vandkommissionen i København omkring et stykke af hans eng, som kommunen ville ekspropriere og som kommunen senere, sammen med de omkringliggende engdrag inddæmmede til Lersøen, hvor overskudsvand fra Furesøen, Lyngby sø, Vejle- og Gentofte sø samt Emdrup sø blev samlet og gennem Ladegaardsåen ført ind til Sortedams- og Peblingssøen, til brug for Københavns vandforsyning.

Dette erstattede de tidlige egetræsrør som ledte vandet fra de nævnte søer direkte til Sortedams- og Peblingsøen.

Annonce

Hovedbygning overlevede

Emdrup Søgaard tilhørte derefter familien Hammarshøy i flere generationer, til den blev solgt til Københavns Magistrat i 1894 for den nette sum af 164.000 kroner.

Familien blev boende indtil 6. september 1906, hvor den flyttede til Charlottenlund. Jordene blev frasolgt til AAB i slutningen af 1830'erne, og i 1947-50 indrettede Stadsarkitekt Erik T. Harpeth en børneinstitution i hovedbygningen, som overlevede, mens de tre meget medtagne længer måtte erstattes af nye bygninger.

Her anvendte man i stor udstrækning materialer fra de gamle længer. Den landlige karakter blev bibeholdt og man bevarede indkørslens gamle katanjealle. Og i dag er de yngste i form af vuggestue- og børnehavebørn samt personale, som har hverdag i den gamle gård.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce