Annonce
Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Busten er udført af Vilhelm Bissen, som også er manden bag statuen af den nationalliberale konseilspræsident C.C. Hall i Søndermarken.  Foto: Nikolaj Bøgh

Lidt gemt inde i det lille, grønne anlæg ved Danas Plads og Carl Plougs Vej finder man busten af en mand, som ikke er så kendt længere, men som i anden halvdel af 1800-tallet var en af de helt store skikkelser inden for dansk politik, journalistik og digtning.

Det er Carl Ploug, og soklen bærer ordene: ”Han stod ved Roer, naar vi styred mod Norden, Han var vor Thor, naar vi trængte til Torden, Han blæste Luren, naar Vægterne sov — Kjender I saa Carl Ploug.”

Teksten er skrevet af præsten og digteren Christian Richardt og stammer fra en vise, han skrev til Carl Plougs 25 års studenterjubilæum i 1854. På det tidspunkt havde Ploug forlængst slået sit navn fast som en meget stærk stemme inden for den nationalliberale bevægelse og, som digtet antyder, en stærk fortaler for den nordiske eller skandinaviske bevægelse, som drømte om en tættere tilknytning mellem Danmark, Norge og Sverige.

Annonce


Allerede som studerende havde Ploug været vigtigt samlingspunkt i tidens festlige studenterliv og skrev tidligt mange digte og sange.


Allerede som studerende havde Ploug været vigtigt samlingspunkt i tidens festlige studenterliv og skrev tidligt mange digte og sange. Han var en stor beundrer af Orla Lehmann, den meget populære nationalliberale lederskikkelse, som i 1842 formulerede kampråbet ”Danmark til Ejderen”, som beskrev de nationalliberales drøm om at samle de dansksindede i et rige ved at forene kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig.

Det var også Orla Lehman, som allerede i 1841 skaffede Ploug ansættelse som redaktør på de nationalliberales avis ”Fædrelandet.” Frem til Grundlovens vedtagelse i 1849 var ”Fædrelandet” den førende oppositionsavis, der fremførte kravet om en fri forfatning og afskaffelse af enevælden, og herefter kæmpede den med Ploug som den primære stemme for indlemmelsen af Slesvig og for skandinavismens sag.

Ploug var ikke journalist, og den daglige nyhedsproduktion på avisen interesserede ham ikke. Men han var en fremragende skribent, som med stort, personligt engagement og meget skarphed var helt i front i den politiske debat gennem årtier - også som politiker, hvor han sad først i Folketinget og senere i Landstinget i en lang periode fra 1854 til 1890.

Den nationalliberale Ejderpolitik styrede med søvngængeragtig sikkerhed frem mod katastrofen i 1864, hvor Danmark led et forsmædeligt nederlag til Preussen og Østrig efter at have forsøgt at gennemføre de nationalliberales politik med novemberforfatningen af 1863, som brød med de aftaler med stormagterne om Slesvigs styre, der tidligere var indgået.

Selvom han også personligt var meget hårdt ramt af nederlaget, fortsatte Ploug i politik en del år endnu. Busten er udført af Vilhelm Bissen, som også er manden bag statuen af den nationalliberale konseilspræsident C.C. Hall i Søndermarken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce